Ifølge en pressemelding fra nettstedet Prisjakt, som utførte undersøkelsen, ble prisene på mer enn 2000 skjønnhetsprodukter og solbriller sjekket og sammenlignet mot taxfree-tilbudet.

De største kategoriene

– 70 prosent av de 1668 produktene vi prissjekket blant utvalget i butikken på Norges største flyplass var billigere å kjøpe på nett i Norge,  sier daglig leder Christoffer Reina hos Prisjakt.no.

– Hos fergerederiet Color Line fant vi 339 direkte sammenlignbare produkter, og her var 58 prosent billigere i norske nettbutikker, understreker han.

Norges største pristest av taxfree-varer stikker med andre ord hull på myten om at «alt er billig bare det er taxfritt».

Det var i juni at pris- og produktsammenlignings-tjenesten sjekket prisene på produktene i norske nettbutikker, varer som også enten selges i butikken avgangshallen for utenlandsreiser på Oslo Lufthavn, eller ombord i Color Lines utenlandsferger. Pristesten fokuserte på noen av de største og mest populære varekategoriene for nordmenn på vei til utlandet, som parfyme, skjønnhet- og velværeprodukter, samt solbriller.

Større vareutvalg

– Mange av oss legger igjen vår økonomiske sans ved grensen, og vandrer gjennom taxfreebutikken i modus om at «alt er billigere» – blant annet fordi man forlater norsk territorium og dermed slipper momsen når man handler, sier Reina i pressemeldingen. 

– Vår pristest viser at man må lete grundig og smart for å spare penger i taxfreebutikken, da flertallet av varer da vi sjekket faktisk var billigere å kjøpe i en norsk nettbutikk. 

Konklusjonen mener han styrker funnene fra tilsvarende undersøkelser Prisjakt har gjort tidligere år, men da har vareutvalget vært mer begrenset.

Av 1668 taxfree-varer, som ble sjekket på Oslo Lufthavn 9. juni, ble 1167 produkter (70 prosent) solgt billigere i en norsk nettbutikk den samme dag. 438 produkter (26,2 prosent) var billigere å kjøpe på «Avgang utland».

Noen taxfree-kupp

Hos Color Line fant prisjegerne 339 produkter som også ble solgt i en norsk nettbutikk samme dag. 198 produkter (58 prosent) var billigere hos Prisjakts nettsøketjeneste, mens 129 produkter (38 prosent) var billigere å kjøpe ombord.

Testens desiderte prisvinner var parfymen Chanel Chance Eau Tendre (100 ml), som var hele 2866 kroner billiger ombord hos Color Line enn i nettbutikken.

Det beste priskuppet på Oslo lufthavn var dameparfymen Valentino Born in Roma Donna Intense 100 ml, som var hele 1873 kroner billigere i avgangshallen.

Kategorien «solbriller» utmerker seg som klart billigere å handle på nett enn i taxfreebutikken, selv om det finnes unntak. Undersøkelsen avdekket at en rekke Oakley-modeller var over 900 kroner billigere å handle på nett.

Ikke opplysende

– Er du smart, og vet hva du er på jakt etter, kan du spare hele fly- eller fergereisen – og vel så det – på å gjøre litt research før du reiser, mener Reina. 

– Det er lett å la seg blende av taxfree-plakatene når du først står i butikken. De gir et massivt inntrykk av at kuppene står i kø når du drar kortet i taxfreebutikken, fortsetter Christoffer Reina.

Han trekker spesielt frem Color Lines egen prisliste i kundeavisen, som sammenligner med såkalt «veiledende pris i Norge», og samtidig forteller hva du kan spare på hver enkelt vare ved å handle ombord.

– Her skapes det inntrykk av at det er penger å spare på nær sagt samtlige produkter i fergenes taxfree-butikker. Vår test viser at dette definitivt ikke stemmer. Andre får vurdere om dette er i tråd med regelverket for prismarkedsføring, men særlig opplysende er det ikke for forbrukeren, mener Christoffer Reina. ©