I første omgang blir det en testordning. Målet med inngangspengene på fem euro er ifølge bymyndighetene ikke å tjene penger. De vil i første omgang kun dekke administrasjonskostnadene til prøveordningen.

LES MER: Derfor tar de inngangspenger!

Avgiften skal ikke kreves hver dag, men over 30 dager, hovedsakelig i helger på våren og sommeren når antallet turister er spesielt høyt.

En del av bakgrunnen for ordningen er at Unesco nylig anbefalte å sette Venezia på listen over truede verdensarvesteder som følge av masseturismen.

– Å regulere turiststrømmen i bestemte perioder er nødvendig, men det innebærer ikke å stenge byen, understreker ordfører Luigi Brugnaro i en uttalelse.

– Venezia vil alltid være åpen for alle, bedyrer han.

LES MER: Eventyrenes by!

Rundt fire av fem turister i Venezia er på dagstur. Myndighetene håper avgiften vil bedre livskvaliteten både for turister som overnatter, og for de stadig færre fastboende i byen. Innbyggertallet har falt fra 110 000 til rundt 50 000 på drøyt 50 år.

SISTE: De nye restriksjonene i Venezia vil gjelde fra klokken åte på morgenen til klokken 16 lokal tid, og dreier seg i første omgang om en testperiode på 29 dager. Tiltaket vil dermed gjelde de fleste helgene fra 25. april til midten av juli neste år, Venezias høysesong.

Tiltaket betyr at turister må bestille sitt besøk på nett og betale fem euro for å få en QR-kode som vil bli sjekket ved spesifikke innganger og gi dem tilgang til byens historiske kvartaler. De som bryter reglene, risikerer en bot på mellom 550 og 3300 kroner.

Restriksjonene vil imidlertid ikke gjelde for lagunens mindre øyer, som Murano, kjent for sin glassindustri. ©