I Bangkok har «ingen sprut, ingen penger» blitt et mye brukt slagord. Mye tyder nemlig på at det også i år blir lagt en betydelig demper på den tradisjonelle nyttårsfeiringen i gatestubben Khao San Road. 

Reduserte inntekter

Det er nettopp her både besøkende og innbyggere møtes i en eksplosjon av festivitas – med vann som den dominerende ingrediensen.

Tidligere var datoen, som ble beregnet i forhold til astronomiske utregninger, «flytende», men er nå fastsatt til 13. til 15. april hvert år. Regjeringen har for øvrig utpekt 12. april som spesiell høytidsdag, noe som gjør årets Songkran-festivalen til en utvidet lang ferie for landets innbyggere fra 10. til 15. april.

HER kan du oppleve Phuket fra havsiden!

Det skjer for å stimulere lokal turisme. På den bakgrunn lever turistaktører i håpet om at Songkran-festivalen vil øke innenlandsreisen. Næringslivet i Khao San Road forventer derimot å tape penger. Det skyldes at helsemyndighetene allerede har forbudt feiringens mest vanlige aktiviteter – som å sprute vann på hverandre.

Lederen for Khao San Road handelskammer understreker at antall turister vil falle betydelig når «morsomme aktiviteter som vannspruting og skumfester» nå er forbudt. Det er likevel beregnet at rundt 10 000 mennesker vil besøke den kjente gaten under Songkran, som betyr en inntekt på nærmere tre millioner kroner hver eneste av disse dagene. 

Les om verdens største gatekjøkken i Bangkok HER!

I et normalår er imidlertid inntektene betydelig høyere – opp mot det tidobbelte.

Åpning for Phuket

Bruk av vannpistoler og andre slike leketøy blir forbudt, og turister screenet på sjekkpunktene som en del av Corona-tiltakene.

Samtidig sier Phumkit Raktaengam, lederen for turistforeningen i Phuket, at lokale operatører presser hardt på med et forslag om å gjenåpne ferie-destinasjonen for utenlandske turister uten karantene fra 1. juli. Han mener det kan skje som følge av landets raske vaksine-utrulling. 

– Åpning uten karantene bør kunne skje om både lokalbefolkningen og utenlandske besøkende er vaksinert, mener han.

Det forutsetter at hele befolkningen i Phuket er vaksinert før 15. april, som ifølge ham slett ikke er umulig.

HER er en annen og litt ukjent side ved Thailand!

En undersøkelse i regi av turistmyndighetene viser at i skandinaviske markedet ønsker 48 prosent å besøke Phuket, Krabi og Phangnga i Andaman, mens 25 prosent vil til Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao i Thailandgulfen. Av det totale antallet vil 50 prosent etter turistmyndighetenes beregninger tilbringe dagene på stranden. ©