POMMES FRITES: Den klassiske belgiske matretten er som følge av COVID-19 ikke like mye i skuddet om dagen. Det skaper utfordringer for produsentene. (Foto: Bjørn Moholdt)

Corona-pandemien har satt den globale matforsyningen i en skvis. Noen steder er det manko på varer som kjøtt og gjær. For andre har et overskudd av øl og vin skapt betydelig hodebry for produsentene.

Det er imidlertid lite tilrådelig å svelge unna en milliard overskudds-liter med alkoholholdig vin.

Fattigmannskost

Poteter er derimot noe helt annet. I Belgia står nesten en million tonn av denne viktige rotfrukten i fare for å råtne opp. Svikten i etterspørselen fra nedstengte restauranter og planlagte festivaler gjør at landets vel 11 millioner innbyggere nå blir bedt om å hjelpe til med å spise unna overskuddet.

Som mange kanskje vet er pommes frites en belgisk «oppfinnelse». De utgjør den ene halvdelen av moules-frites – den uoffisielle belgiske nasjonalretten bestående av blåskjell og de nevnte potetene skåret i staver.

Som en liten digresjon kan det nevnes at det franske i navnet i den etter hvert internasjonale retten stammer fra Første verdenskrig, da britiske og amerikanske soldater oppdaget pommes frites – eller french fries som de kalles i USA –  mens de var stasjonert i den fransktalende delen av Belgia.

For øvrig var moules-frites i tidligere tider fattigmannskost. Det skyldes at blåskjell var lett tilgjengelig langs kysten, og frityrstekte poteter veldig vanlig på landsbygda i Frankrike og Belgia fra slutten av 1600-tallet.

Gradvis spredte retten – og særlig de oppskårne potetene – seg verden rundt. Menyene på McDonalds eller Burger King hadde ikke vært det samme uten.

BLÅSKJELL: Den tidligere fattigmanns-kosten kommer i utallige varianter. (Foto: Bjørn Moholdt)

Til matbanker

For å håndtere problemet med overskudds-poteter gikk handelsgruppen Belgapom ut og ba landets innbyggere om å doble forbruket – blant annet ved å spise pommes frites én gang mer i uken.

Å få hver av landets innbyggere til å spise nesten 70 kilo poteter er i overkant. Pommes frites er i tillegg noe de fleste belgiere mer spiser ute på byen enn lager hjemme. En økning i hjemme-konsumet vil ifølge eksperter også kunne forstyrre det tradisjonelle salget av poteter mer enn andre matvarer.

Derfor har Belgapom i tillegg inngått samarbeid med en rekke såkalte «matbanker», som distribuerer matvarer til trengende.

I dette tilfellet er det snakk om om 25 tonn poteter hver uke til slutten av mai.

– Vi er veldig fornøyde med at mange poteter nå finner veien til de som trenger det mest, sier Belgapom blant annet i en pressemelding.

– På denne måten bidrar vi også til å gi «smakfulle og sunne poteter» til de svakeste i samfunnet, sier generalsekretær Romain Cools i Belgapom til avisen The Brussels Times.

Det sies imidlertid ikke noe om hvitløks-aioli – en viktig ingrediens i den populære moules-frites – er inkludert. ©

Les mer om Belgia HER!