Det norske cruiseselskapet – som i utlandet går under navnet Havila Voyages – gikk til søksmål i London for å løse betalingsspørsmålet med datterselskapet av det sanksjonerte russiske leasingselskapet GTLK. 

Snart klar

Det var knyttet til to skip, Havila Polaris og Havila Polaris, som for tiden ferdigstilles ved et tyrkisk verft, samt eierskapet til Havila Capella, som nå er i operasjon.

Retten har dømt til fordel for Havila Kystruten, noe som betyr at den nå kan ta levering av Havila Polaris, som ble utsatt i påvente av utfallet av denne saken. GTLK er et av de russiske selskapene som er sanksjonert i Europa på grunn av krigen i Ukraina.

– Dette er en god avklaring for oss. Den sier at vi har full rett til å overta Havila Polaris og etter hvert Havila Pollux, sier Havila Kystrutens administrerende direktør Bent Martini.

Havila Polaris blir trolig levert over helgen og vil seile til hjemmehavnen i Norge «så snart som mulig».

Frossen bankkonto

– Det begynner å bli tidskritisk å få oppstarten i rute 29. desember, men vi snudde Havila Castor i Bergen på fem dager og kan gjøre det igjen, understreker Martini.

Han sier rederiet nå trenger litt tid på å finne ut hvor det står og hvor mye som kan gjøres i Bergen når skipet kommer dit.

– Det vil bli gitt en oppdatering om når Havila Polaris vil starte operasjoner langs norskekysten, det vil skje så raskt som mulig, sier Martini.

Høyesterettsdommen tillater Havila Kystruten å gjøre opp sin gjeld til GTLK for finansiering av bygging og leasing av skipene ved å betale inn på en frossen bankkonto og slik være innenfor sanksjonskravene. ©