Unn Søiland Dale omtales som en pioner i norsk tekstilhistorie, og regnes som den største håndstrikkdesigneren i Norge gjennom tidene. Mange er likevel ikke klar over at hun ble født i Strandgata i Haugesund.
Kjendisplagg
Utstillingen Exclusive Handknits, Unn From Norway – born in Haugesund viser en rekke av Unn Søiland Dales fantastiske håndstrikkede plagg.
– Unn Søiland Dale ble født i 1926 i Strandgata, i bygget som i dag huser restauranten To Glass. Det føles helt riktig at vi nå bringer mange av hennes originale plagg til Haugesund slik at enda flere får bli kjent med hennes historie, forteller datteren Vigdis Yran Dale.
Flere internasjonale kjendiser har gjennom årene lagt sin elsk på genserne fra Unn From Norway. Ingrid Bergman og Jackie Kennedy er begge avbildet i Unn Søilands Dale sitt design.
Pionerarbeid
Unn Søiland Dale ble av flere utropt til å være den største håndstrikk designeren i Norge, Hun utviklet sitt strikkedesign til å også å levere kjoler, drakter og aftenkåper til franske catwalker som Christian Dior og Givenchy på 80-90 tallet.
– Fordi hun jobbet med håndstrikk ville de franske motehusene kjøpe av henne. De hadde aldri sett noe lignende, understreker Yran Dale.
To uker før hun døde i 2002, ble hun tildelt HMKH’s Fortjenestemedalje i Gull, for sitt pionerarbeid med å utvikle norske strikketradisjoner og for å gjøre norsk håndstrikk kjent og ettertraktet internasjonalt.
Marius-mønsteret
Begrepet «Norwegian Sweaters» oppsto som kvalitetsbegrep, og ble ettertraktet etter hennes eksport av håndstrikk til Europa på 50-tallet.
– Vi synes det er veldig stas (og på høy tid) at Unn Søilands håndstrikkede modeller har funnet veien fra de store scener rundt i Norge og verden til Haugesund, hvor Unn ble født og tilbrakte sine første 13 år, sier reiselivssjef Vigleik Dueland.
Marius-mønsteret er en folkekjær og kjent klassiker – et norsk ikon rett og slett. Det er nå dokumentert at det mønsteret vi i dag kjenner som Marius-mønster ble utviklet av Unn Søiland Dale.
Kommet «hjem»
I senere tid har det blitt laget hele tre strikkebøker om Marius-mønsteret, som er en bekreftelse på at hennes mønster har blitt en tidløs norsk klassiker som følger generasjoner.
Utstillingen av disse og en rekke andre mønstrene i strikket form kan oppleves i Haraldsgata 131, i lokalet tilknyttet Haugesund Turistinformasjon. Den er gratis, og bør være like interessant for lokalbefolkningen på Haugalandet som tilreisende.
– Vi ønsker at flest mulig skal få mulighet til å bli kjent med den fantastiske historien og håndverket til Unn Søiland Dale. Når vi nå fikk mulighet til å hente denne utstillingen «hjem», var vi ikke i tvil, avslutter Dueland. ©