Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.

De siste nyhetene ligger øverst!

31. mai

Sør-Afrika: President Cyril Ramaphosa skjerpet søndag Sør-Afrikas Corona-restriksjoner i frykt for at landet snart møter en tredje smittebølge.
Fire av landets ni provinser står allerede overfor en tredje smittebølge, sier Ramaphosa. Blant dem er Gauteng, som er den mest folkerike og huser storbyene Johannesburg og Pretoria.
– Det er trolig kun snakk om tid før den tredje bølgen rammer hele landet, sier presidenten.
Sør-Afrika er ifølge offisielle tall det afrikanske landet som er hardest rammet av Corona-pandemien. Så langt er mer enn 1,65 millioner smittet og over 56 000 har dødd.
– Smittetallet har steget kraftig i flere deler av landet. Det er særlig viktig å hindre smittespredning nå for å kunne vaksinere så mange som mulig før vi nær toppen av den tredje smittebølgen, sier Ramaphosa.
Fra mandag utvides det nattlige portforbud med en time og butikker, barer, restauranter og treningssentre må stenge klokken 22. I tillegg settes grensen for deltakere på ulike arrangement til 250 utendørs og 100 innendørs.

Nederland: Etter nesten seks måneder med nedstengning nærmer Nederland seg gjenåpning. Lave smittetall gjør at nesten alle sektorene i landet gjenåpnes 5. juni.
Dette er det tredje trinnet i landets gjenåpningsplan, og det skjer fire dager tidligere enn planlagt.
Åpningen blir likevel med flere Corona-restriksjoner. Museer, teatre og kinoer gjenåpnes, men med et begrenset antall personer. Det samme gjelder for landets kafeer og restauranter.
Privat får folk nå ha fire gjester i stedet for to per dag. Statsminister Mark Rutte sier de nå tar en kalkulert risiko:
– Hvis himmelen faller neste uke og tallene begynner å stige igjen, er vi i en ny situasjon. Men ifølge regjeringsekspertgruppen er det lite sannsynlig, sier han.
De siste to ukene har landet hatt synkende smittetall, og stadig flere får første dose med coronavaksine.

Spania: Internasjonale cruiseskip kan legge til kai i spanske havner fra og med 7. juni. Havnene har vært stengt for dem i nesten et år på grunn av coronapandemien.
Fære smittede og stadig flere vaksinerte i Europa gjør det trygt å gjenåpne havnene igjen, konkluderer spanske myndigheter.
Forbudet ble innført 23. juni i fjor. Men når forbudet oppheves 7. juni vil det være strenge helsekrav som myndighetene sier de skal spesifisere på et senere tidspunkt.
Turisme fra cruiseskip er en viktig inntektskilde for Spania, spesielt for feriestedene Balearene og Kanariøyene, og for byer som Barcelona og Valencia.

29. mai

Internasjonalt: Pandemien vil ikke gå over før 70 prosent er vaksinert, sier WHOs Europa-sjef Hans Kluge.
Kluge er ikke fornøyd med tempoet i vaksineringen i Europa. Han beklager at det stadig går for sent.
– Pandemien vil være over den dag vi når minimum 70 prosents dekning, sier sjefen for virksomheten til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa.
Kluge er spesielt bekymret for den indiske og britiske varianten av covid-19-viruset, da disse smitter lettere enn tidligere varianter.

Storbritannia har påvist 4182 nye smittetilfeller det siste døgnet, det høyeste antallet på nesten to måneder.
Dermed er det registrert til sammen 20.765 smittetilfeller de siste sju dagene, en økning på 24 prosent sammenlignet med foregående uke.
Smitteøkningen har fått forskere til å uttale at Storbritannia nå er inne i pandemiens tredje bølge, samtidig som nesten seks av ti innbyggere har fått en vaksine.
Antall daglige smittetilfeller er fortsatt langt under toppen på nesten 70 000 under andre smittebølge i midten av januar.
Økningen har reist tvil ved regjeringens plan om å oppheve alle de gjenværende sosiale begrensningene 21. juni.

28. mai

Sverige: Fra mandag opphever Sverige krav om covid-19-test for personer som reiser inn i landet fra et annet nordisk land, opplyser den svenske regjeringen.
Regelendringen ble varslet fredag ettermiddag. Kravet om negativ test skal fortsatt gjelde for reisende fra andre EU- og EØS-land. Det videreføres ut måneden.
Det generelle innreiseforbudet for personer fra tredjeland forlenges til 31. august. For å få unntak, må man oppfylle strenge kriterier i tillegg til å legge fram negativ coronatest.
Svenske borgere og personer bosatt i Sverige, samt transportarbeidere og personer under 18 kan allerede reise inn uten restriksjoner.

USA: California lokker med millionbelønninger for å få folk til å ta koronavaksine. I alt skal det deles ut 116,5 millioner dollar, tilsvarende 975 millioner kroner.
Myndighetene i USAs mest folkerike delstat anslår at om lag 12 millioner som er tolv år eller eldre, ikke har blitt vaksinert. Det skal lempes kraftig på smittevern-tiltakene i California 15. juni.
I alt skal det deles ut 116,5 millioner dollar – 975 millioner kroner. Ti personer får 1,5 millioner dollar, mens 30 andre får 50 000 dollar hver. Samtidig får de neste to millioner som vaksinerer seg, gavekort på 50 dollar, opplyste guvernør Gavin Newsom torsdag.
Rundt 63 prosent av de 34 millionene som kvalifiserer til å bli vaksinert i delstaten, har fått vaksine, men vaksineringen har sakket merkbart av de siste ukene, samtidig som smittetallene har sunket til rekordlave nivåer
California er ikke den eneste delstaten i USA som har lokket med belønning for å få folk til å vaksinere seg. Ohio, Colorado, Oregon og New York har lokket med millionbeløp og utdanningsstipend, mens West Virginia også vil dele ut pickuper.

Australia: Fem millioner innbyggere må holde seg hjemme når Melbourne stenges ned. Et nytt smitteutbrudd har ført til flere spørsmål rundt ordningen med karantenehotell.
Byen er Australias nest største, og blir nedstengt for fjerde gang siden pandemien nådde landet. Den australske coronastrategien er å slå knallhardt ned på all smitte, i et forsøk på å eliminere den helt.
Så langt er det registrert 39 smittetilfeller i forbindelse med det siste utbruddet, som antas å ha oppstått etter at en turist som var smittet med den indiske virusvarianten, returnerte til Australia.
Fungerende førsteminister James Merlino i Victoria, delstaten som rommer Melbourne, gir langsom vaksineutrulling og problemer med karantene-hotellene skylden for det siste utbruddet. Det er angivelig den 17. gangen de siste seks månedene at det har lekket smitte ut av midlertidige karantenehoteller.
Det rettes også kritikk mot den australske regjeringen for et langsomt vaksineringstempo, som kan føre til mer utbredt smitte i landet, som til nå kun har registrert 30 000 smittetilfeller siden pandemien brøt ut, i et land med 25 millioner mennesker.
Kun to prosent av landets innbyggere er fullvaksinert.

ÅPNER: Helsingborg og resten av Sverige begynner en gradvis gjenåpning. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sverige lemper på Corona-restriksjonene og begynner gjenåpningen 1. juni, bekrefter statsminister Stefan Löfven.
Under en pressekonferanse torsdag ettermiddag presenterte Löfven regjeringens plan for gjenåpningen, som skal skje i fem steg.
Det første steget skal tas alt tirsdag, da det maksimale publikumsantallet ved kultur- og idrettsarrangementer utendørs økes til 500, vel å merke dersom det er sitteplasser. Serveringssteder får holde åpent to timer lenger, til 22.30, og svenske kinoer får slippe inn opptil 50 mennesker om gangen.
Det åpnes også opp for visse idrettsarrangementer for voksne utendørs, som mosjonsløp, orientering og svømming.
Svenske barn skal få dra på sommerleir og kunne delta i mindre konkurranser både innen- og utendørs.
Dersom smittespredningen ikke øker igjen, legger regjeringen opp til et nytt steg i gjenåpningen 1. juli. Da regner man med å kunne øke antallet deltakere på sammenkomster og offentlige tilstelninger ytterligere.
Antallet deltakere i private sammenkomster økes fra dagens åtte til 50, og rådet om å kun omgås de aller nærmeste blir fjernet.
Åpningstiden til serveringssteder vil bli ytterligere forlenget, og kravet om sosial avstand på utendørs serveringssteder fjernes.
Fra 1. juli er det også håp om å gjenåpne for servering av mat og drikke til stående utendørs. 15. juli legger regjeringen opp til tredje fase i gjenåpningen, blant annet ved å fjerne kravet om passasjerbegrensning på tog og busser. Kravet om munnbind på kollektivtransport skal også etter planen oppheves dersom ikke smittespredningen har skutt fart igjen.
Sverige er svært hardt rammet av coronapandemien og har nå registrert 1 068 473 smittetilfeller og 14 451 dødsfall.
Dette tilsvarer 142 døde per 100 000 innbyggere, ti ganger så mange som Norge, som har registrert 14 dødsfall per 100 000 innbyggere.

Frankrike innfører strenge begrensninger på britiske reisende i håp om å holde den indiske coronavarianten ute.
Franske statsborgere og bosatte i Frankrike er unntatt, men briter og andre fra utenfor EU som kommer fra Storbritannia, må vise at de har svært gode grunner til å reise til Frankrike. De må også i karantene i sju dager.
Utenriksdepartementet definerer ikke hva gode grunner kan være, men har tidligere sagt at en grunn basert i familie, helse eller forretninger kan holde.
Frankrike opphevet i mars restriksjoner på tilreisende fra Storbritannia da smitten var på nedover og vaksineringen allerede var kommet langt. Nå sprer den mer smittsomme indiske varianten seg raskt i landet.
Tyskland har også innført tiltak for å holde den indiske varianten ute og innført et 14 dagers karantenekrav for alle reisende fra Storbritannia, selv om de tester negativt.
13 933 nye smittede er registrert i Frankrike siste døgn. 3206 coronasyke er innlagt på sykehusenes intensivavdelinger, en nedgang på 124, og 142 døde av viruset de siste 124 timene.

Frankrike: Personer som kommer til Frankrike fra Storbritannia, må i karantene for å hindre spredning av koronavirus, særlig varianten som først ble oppdaget i India.
Storbritannia blir dermed den nyeste oppføringen på listen over land med karanteneplikt. Fra før står 16 land på listen.
Talsmann Gabriel Attal sier etter det ukentlige regjeringsmøtet i Paris at nærmere detaljer om karanteneplikten vil bli lagt ut i løpet av onsdagen.

Israel er det første landet som fullstendig opphever alle Corona-restriksjoner. I forbindelse med pilotprogrammet, som åpner opp for at de første gruppene av vaksinerte turister kan besøke Israel, kunngjorde Israels helsedepartement at alle gjenværende Corona-restriksjoner vil bli opphevet fra og med tirsdag 1. juni
Dette kommer ifølge en pressemelding som følge av at Covid-19 nærmest er fullstendig eliminert fra landet som følge av et vellykket vaksinasjonsprogram.
Fra og med 1. juni blir det ikke lenger påkrevd å vise frem vaksinebevis når man besøker ulike steder, og kapasitets-begrensninger i butikker, restauranter og på andre steder vil bli opphevet. Det vil ikke lenger være begrensninger for sammenkomster, hverken innendørs eller utendørs. 
Kravet om å bruke munnbind innendørs vil gjelde i minst to uker til. I mellomtiden vil helseeksperter avgjøre om også dette påbudet skal oppheves.
Reglene for internasjonale reiser vil også være uendret.
Israels nåværende antall daglige tilfeller (basert på et ukentlig gjennomsnitt) har gått ned fra 8600 på det meste i pandemien til bare 27 denne uken, med 510 aktive infeksjoner.

Norge: Norske studenter som kommer hjem fra studieopphold i utlandet, slipper å betale egenandelen for opphold på karantenehotell. Endringen trer i kraft fra 27. mai.
– Smittesituasjonen endres raskt, og vi må tilpasse regelverket for hvem som skal være på karantenehotell tilsvarende. Nå er det smittesituasjonen i landet du befinner deg i som avgjør om du må i karantene eller ikke, og hvor lenge du må være der, sier justisminister Monica Mæland.
Tidligere måtte studenter ut med en egenandel på 5.000 kroner ved et opphold på karantenehotell.

Norge: Corona-sertifikatet er klart til bruk i første halvdel av juni, og kommunene må sikre at opplysningen som brukes i sertifikatet, er riktige, ber Folkehelseinstituttet (FHI).
Feilregistreringer eller mangelfull informasjon om vaksinasjon, gjennomgått coronasykdom eller testresultater fører til at personen ikke får et sertifikat med gyldige opplysninger som kan benyttes slik det var tiltenkt, opplyser  FHI.
De har sett noen slike feilregistreringer og opplyser at det er ansvarlig vaksinasjonssted i kommunene som skal korrigere feilene.
Alle med tilgang til Helsenorge kan allerede nå sjekke opplysningene i coronasertifikatet.

25. mai

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).

* Maldivene: 3827 smittede (9,8 døde)
* Bahrain: 1818 smittede (9,6 døde)
* Uruguay: 1300 smittede (21,7 døde)
* Argentina: 887 smittede (14,9 døde)
* Costa Rica: 655 smittede (8,3 døde)
* Kapp Verde: 515 smittede (4,2 døde)
* Paraguay: 511 smittede (18 døde)
* Sverige: 494 smittede (1,9 døde)
* Trinidad og Tobago: 488 smittede (12,5 døde)
* Colombia: 465 smittede (13,6 døde)
* Litauen: 448 smittede (5,4 døde)
* Chile: 435 smittede (6,5 døde)
I Norge er det registrert 106 nye smittetilfeller og 0,3 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 248 smittede og 0,2 døde i Danmark, 50 smittede og 0,3 døde i Finland og 10 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 167 316 260 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 473 247 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

VALLETTA: Snart blir det liv i disse gatene igjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Malta var det første landet i EU som begynte å vaksinere mennesker over 16 år. Nå har den lille øynasjonen nådd flokk-immunitet, med 70 prosent av den voksne befolkningen vaksinert med minst en dose. 42 prosent er nå fullvaksinert.
Det nasjonale vaksinasjonsprogrammet har ført til en kraftig nedgang i nye Corona-tilfeller.
– Dette er av største betydning for den lokale økonomien, spesielt for turistsektoren, sier ministeren for turisme og forbruker-beskyttelse, Clayton Bartolo
Ifølge ham er den maltesiske regjeringens strategi at en sterk vaksinasjons-utvikling skal komplimenteres med restriktive tiltak. Deretter blir det gradvise lettelser.
– Vi skal være på vakt i kampen mot viruset, og samtidig sikre at Maltas turistindustri blir bærekraftig i tiden etter pandemien, sier Bartolo.
Malta håper nå å kunne ta imot turister fra 1. juni.

Færøyene: Et coronaoppblussing på Færøyene har fått smitten til å stige. Søndag ble det registrert 16 nye tilfeller, det høyeste tallet siden mars i fjor.
– Situasjonen er at vi formentlig bare har en smittekjede, som er løpt litt løpsk, sier landslege Lars Fodgaard Møller til færøysk radio mandag.
De fleste smittetilfellene er registrert rundt hovedstaden Torshavn Noen av dem knyttes til en roklubb som arrangerte en regatta i helgen.
Det er særlig unge i alderen 16 til 25 som er rammet denne gangen, og det dreier seg trolig om virusvarianten B. 117, som først ble oppdaget i Storbritannia.
Det er registrert 962 smittede og ett dødsfall blant de rundt 50 000 innbyggerne på øygruppen. 9204 personer er nå fullvaksinert.

Storbritannia har nådd en milepæl med over 60 millioner doser coronavaksiner satt i britiske armer. Det feiret den britiske helseministeren Matt Hancock med en gladmelding på  Twitter søndag.
– En fantastisk milepæl for kampen vår mot viruset, tvitret han.
Tall fra det nasjonale helsevesenet NHS viser at det til og med lørdag var satt 60 587 098 vaksinedoser.
22 643 417 personer har fått to doser og er dermed fullvaksinerte, ifølge britiske medier.
Til sammenligning har Storbritannia om lag 66,6 millioner innbyggere.

USA: De siste sju dagene er det i snitt registrert 30 000 coronasmittede per dag i USA. Ikke siden 18. juni har smittetallene vært så lave, ifølge helsemyndighetene.
Oppdateringen fra det amerikanske folkehelseinstituttet CDC bidrar til optimisme om at vaksineringen både demper smittespredningen og forhindrer alvorlige sykdomstilfeller.
Antall dødsfall har de siste sju dagene sunket til et snitt på 552. Det er det laveste siden juli.
Helseeksperter sier det er utrullingen av vaksiner som har ført til nedgangen. De advarer samtidig om at ikke mange nok amerikanere har blitt vaksinert til å utrydde viruset.
Mer enn 60 prosent av amerikanere over 18 år har fått minst én vaksinedose, og nærmere halvparten av den voksne befolkningen er fullvaksinerte, ifølge CDC.
Delstaten Alabama har det laveste antall vaksinerte. Der har kun 34 prosent fått én dose. Helsemyndighetene frykter de lave vaksineringstallene i deler av sørstatene kan gi grobunn for nye virusvarianter som er mer motstandsdyktige mot vaksinene.

Italia har nå satt over 30 millioner doser med coronavaksine. Nærmere ti millioner mennesker er fullvaksinert.
Det opplyser italienske myndigheter.
16,6 prosent av den voksne befolkningen har fått to vaksinedoser. Det tilsvarer 9,85 millioner av landets drøyt 60 millioner innbyggere. To tredeler av dosene har gått til personer over 60 år.
Italia var et av landene i Europa som ble hardest rammet av pandemien da den brøt ut i fjor. Landet har fortsatt det nest høyeste tallet på registrerte coronarelaterte dødsfall med 125 153. Kun Storbritannia har flere med om lag 128 000.
Siden 26. april har Italia langsomt åpnet opp igjen etter måneder med nedstengning.

22. mai

Tyskland: Smitteverntiltak trappes ned i Tyskland, og mange steder åpner uteserveringene for første gang på lenge.
En rekke byer og regioner skal fjerne restriksjoner i løpet av pinsen. I Berlin får uteserveringene åpne igjen.
Gjestene må imidlertid vise fram enten en negativ coronatest eller et bevis på at de er blitt vaksinert.
– Jeg tror kundene vil bli vant til det og teste seg oftere, sier kelneren Jan på kafeen Zazza i sentrum av byen.
I Bayern er uteserveringene allerede i gang igjen, og fredag åpner også hoteller i enkelte områder. Det har vært ulike former for strenge restriksjoner i Tyskland helt siden november i fjor.

21. mai

Spania: Fra 7. juni kan alle vaksinerte personer få besøke Spania. Britiske turister kan få reise inn i landet også uten vaksine.
Regelendringene ble kunngjort av statsminister Pedro Sánchez på en internasjonal turistmesse i Madrid fredag.
– Vi gleder oss stort over utsiktene til at turistnæringen vår er på bedringens vei, sa Sánchez. Spania har en av verdens størst turistnæringer, men aktiviteten har stupt under pandemien.
Vaksinerte vil fra 7. juni få reise inn i Spania uavhengig av hvilket land de kommer fra. Samtidig oppheves flere begrensninger for reisende fra Storbritannia allerede fra mandag.
Ifølge Sánchez vil britiske turister ikke møte noen restriksjoner, men han spesifiserte ikke om de vil måtte framvise en negativ coronatest.
Britiske turister spiller en svært viktig rolle for den spanske økonomien. 18 millioner briter besøkte Spania i 2019
Britiske regler innebærer imidlertid fortsatt at briter som reiser hjem fra Spania, må i ti dagers karantene.

Norge: Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land til 1. juli.
– Regjeringens gradvise gjenåpningsplan er i gang, men helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel nordmenn er vaksinert. Derfor forlenger vi det globale reiserådet til 1. juli. Vi ønsker ikke å ha reiserådet lenger enn nødvendig, men slik situasjonen er nå er det mest forutsigbart å planlegge Norgesferie i sommer, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.  
Helsemyndighetene anbefaler at antall utenlandsreiser, også blant personer som er fullvaksinert i Norge, holdes lavt fram til størstedelen av den voksne befolkningen har fått tilbud om vaksine. Utenriksdepartementet og helsemyndighetene kommer derfor tilbake med mer informasjon om reiserådet før 1. juli.  
– I månedsskiftet juni/juli vet vi mer om smittesituasjonen i Norge, kapasitet i helsevesenet og bruken av koronasertifikatet. Samtidig vil flere ha fått vaksine. Alt dette avgjør når vi kan begynne å reise utenlands igjen på en trygg måte, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Argentina: Landets myndigheter innfører strenge restriksjoner for første gang i år etter at mer enn 35 000 smittetilfeller ble registrert for tredje dag på rad.
Nedstengnings-tiltakene trer i kraft lørdag og varer til 31. mai. Det innebærer begrenset bevegelsesfrihet for landets innbyggere og betyr at sosiale, religiøse og sportslige aktiviteter avlyses. I tillegg stenger forretninger og skoler. Folk som jobber i uunnværlige yrker, er unntatt.
– Vi er for tiden inne i den verste perioden siden pandemien startet, sa president Alberto Fernández i en TV-sendt tale.
Kombinasjonen av få vaksinedoser, mer smittsomme varianter av coronaviruset og et helsevesen som er på randen av å bryte sammen, gjør at regjeringen igjen må stenge ned.
Tirsdag ble det registrert rekordmange nye tilfeller med 35 543 smittede og 745 døde. Den følgende dagen var tallene på samme nivå. I alt har det søramerikanske landet registrert 3,4 millioner tilfeller av covid-19 og mer enn 72 000 dødsfall.

Frankrike: Eiffeltårnet åpner igjen for publikum 16. juli – to dager etter nasjonaldagen – etter å ha vært stengt i mange måneder på grunn av pandemien.
Antall besøkende skal imidlertid begrenses til 10 000 per dag for å overholde reglene for sosial distansering, sier Sete, selskapet som drifter tårnet, i en uttalelse torsdag.
Alle utsikts-etasjene vil være tilgjengelige for publikum med unntak av noen få steder som fortsatt er under oppussing.
Eiffeltårnet har vært gjennom den mest omfattende og kostbare renoveringen i tårnets 132 år lange historie for å vise seg fra sin beste side under sommer-OL i Paris 2024.

EUs medlemsland og EU-parlamentet er enige om en felles ordning med vaksinepass. Det skriver EUs helsekommissær Stella Kyriakides på  Twitter.
Dette er et viktig skritt fram mot å få åpne grensene foran sommerens turistsesong, sier EU-kilder.
Ordningen innebærer at alle som bor i de 27 medlemslandene, kan få et digitalt helsepass som viser hvilke vaksiner de har fått, resultat av coronatester og om de har vært smittet av viruset.

STOCKHOLM: Sverige sliter med høye smittetall. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sverige har for tiden det høyeste smittetrykket i Europa, med 577 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene. Malta har det laveste smittetrykket i EØS.
Ifølge  EUs smittevernkontor ECDC følger Litauen og Kypros på plassen bak Sverige med henholdsvis 563 og 522 smittede per 100 000 innbyggere de siste ukene. For Malta er tallet 25.
Norge er nummer 24 av de 30 landene på listen med 108 smittede per 100 000 innbyggere.
Det siste døgnet er det registrert to coronarelaterte dødsfall i Sverige. Så langt er 14 351 mennesker døde som følge av pandemien, viser tall fra  Folkhälsomyndigheten. Det er registrert 1 055 173 smittetilfeller i landet, 3411 av dem det siste døgnet.
Med ett dødsfall det siste døgnet er Danmark i 2506 døde under pandemien, mens det er registrert 270 557 smittede. Det siste døgnet har 1214 personer fått påvist smitte, opplyser  Statens Serum Institut.
160 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 33 av dem ligger på intensivavdeling, 22 med respirator.

20. mai

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte Corona-smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100.000 i samme periode).
* Maldivene: 3003 smittede (7,2 døde
* Bahrain: 1435 smittede (6,6 døde)
* Uruguay: 1141 smittede (20,8 døde)
* Argentina: 759 smittede (14,3 døde)
* Costa Rica: 659 smittede (7,3 døde)
* Kapp Verde: 644 smittede (4,4 døde)
* Sverige: 577 smittede (1,9 døde)
* Litauen: 539 smittede (5,1 døde)
* Nederland: 458 smittede (1,4 døde)
* Paraguay: 455 smittede (15,8 døde)
* Colombia: 450 smittede (13,4 døde)
* Latvia: 446 smittede (6,9 døde)

I Norge er det registrert 101 nye smittetilfeller og 0,3 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 256 smittede og 0,2 døde i Danmark, 52 smittede og 0,2 døde i Finland og 15 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 164 902 902 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 417 682 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Internasjonalt: Det er ikke trygt å gjenåpne internasjonal reisevirksomhet ennå, sier Europa-sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO).
Internasjonal reisevirksomhet bør fortsatt unngås, ettersom fremdriften i kampen mot Corona-pandemien fortsatt er skjør, advarte Hans Kluge på en pressekonferanse torsdag.
– Akkurat nå, stilt overfor en vedvarende trussel og ny usikkerhet, må vi fortsette å være forsiktige og tenke om igjen når det gjelder utenlandsreiser eller unngå dem, sier han.
Samtidig kom regionsjefen med en langt hyggelige forsikring om virkningene av vaksiner.
– Alle variantene av covid-19-viruset som har dukket opp så langt, reagerer på de tilgjengelige, godkjente vaksinene, sier Kluge. Han legger til at alle virusvariantene også kan holdes under kontroll med de samme folkehelsetiltakene og sosiale tiltakene som allerede er tatt i bruk.

19. mai

EU: Det er enighet om å åpne grensene i EU helt for fullvaksinerte, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP. EUs medlemsland ble enige om gjenåpningen onsdag.
På et møte i Brussel ble diplomater fra EU-landene også enige om å heve terskelen for hvor mange nye smittede et land kan ha før det regnes som utrygt. Det vil åpne for innreise til EU fra flere steder.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NTB at nyheten er i tråd med signalene som i lengre tid har kommet fra EU.
– Det gjenstår nå å ferdigstille ordninger i de enkelte landene med coronasertifikat, slik at man kan dokumentere sin vaksinasjons-status ved grensepasseringer i Europa, sier han.
Også i Norge jobbes det for full med de tekniske løsningene rundt dette, ifølge Nakstad.
– Politiske myndigheter vil beslutte hvordan det skal brukes, sier han.

ÅPNER: Frankrike åpner opp, men fortsatt foreligger det ikke noe omforent vaksinepass for de som skal reise mellom landene. (Foto: Bjørn Moholdt)

Europa: EU-lederne lyktes tirsdag ikke å bli enige om vaksinepassordningen, som flere europeiske feriesteder ser som en redningsline før den kommende høysesongen.
Forhandlingene mellom EU-parlamentet, EU-kommisjonen og representanter fra medlemslandenes regjeringer fortsetter torsdag, opplyser den portugisiske EU-presidenten.
Det digitale sertifikatet kan åpne for reise mellom flere EU-land så tidlig som i juni, selv om Corona-pandemien fortsatt er en trussel og bekymringen for ulike virusvarianter er stor.
Passet skal opplyse om en person har testet negativt for covid-19, nylig har blitt frisk fra virussykdommen eller om vedkommende er vaksinert.
Forhandlingene om et mulig vaksinepass startet i mars. Det kan sørge for karantenefri reise innenfor unionen, men det er opp til de 27 medlemslandene å avgjøre hvilke fordeler et slikt pass skal gi i deres land.
Hellas har allerede lempet på innreisekravene for tilreisende som har blitt vaksinert, og Spania tillater turister fra EU så sant de har en negativ coronatest.
En sjettedel av EUs voksne befolkning er nå fullvaksinerte, ifølge EUs smittevernbyrå ECDC. Målet er 70 prosent innen september.

Frankrike: Etter seks måneders nedstengning kunne kafeer, museer, teatre, konsertlokaler og kinoer gjenåpne i Frankrike onsdag.
Kafeer og restauranter som har utendørsservering har blitt nedrent med reservasjoner i påvente av den store dagen.
– Vi varmer sakte opp, som en dieselmotor, sier bistroeier Stephanie Mathey i Paris.
Også museer, teatre, konsertlokaler og kinoer åpner dørene igjen fra onsdag.
– Vi er glad for å kunne ønske deg velkommen igjen, står det på nettstedet til Louvre, verdens mest besøkte museum.
Franske myndigheters plan er full gjenåpning av landets økonomi 30. juni.

18. mai

Danmark: Partiene på Folketinget er enige om en ytterligere gjenåpning av Danmark fra fredag 21. mai.
Da er det kun nattklubber og diskoteker som fortsatt må holde stengt, ifølge avtalen mellom de danske partiene.
Elever på ungdomsskolen og videregående kan vende tilbake for fullt, mens det blir gradvis åpnet for frammøte på arbeidsplassene.
Det skjer i tre faser. I første omgang tillates 20 prosent frammøte. Deretter 50 prosent i midten av juni og til slutt fullt frammøte fra 1. august.
Fra før har partiene blitt enige om at grensen for hvor mange som kan samles innendørs, heves fra 25 til 50 på fredag. Utendørs heves grensen fra 75 til 100 personer.
Partiene er også enige om å fase ut bruken av munnbind og coronapass når alle over 16 år har fått tilbud om coronavaksine.

India: Tirsdag registrerte India 263 533 nye smittede og passerte 25 millioner smittetilfeller så langt i coronapandemien.
India er dermed det andre landet i verden etter USA som har passerte den dystre milepælen, melder Reuters.
Samme dag satte landet også en rekord i antall nye dødsfall knyttet til covid-19. I alt 4329 nye dødsfall ble registrert det siste døgnet.
Til sammen har over 278 000 mennesker i India dødd av eller med Corona og 25,23 millioner har blitt smittet, ifølge tall fra helsedepartementet i landet.

17. mai

Norge: Mens Norge planlegger for lettelser i restriksjonene for dem som har fått én vaksinedose, vil de fleste land kreve to doser for innreise uten karantene.
Fordi Norge i tillegg har forlenget perioden mellom første og andre dose, vil dermed mange måtte vente lengre med å kunne reise karantenefritt, skriver  VG.
Helseminister Bent Høie sier derimot at han tror mange land vil følge etter Norge.
– Man kommer til å erfare det man ser fra de andre land som har gjort det, at tre uker etter første dose er nok til å gi god beskyttelse. Da er det vanskelig å opprettholde restriksjoner når man ser det er tilstrekkelig. Og der tror jeg andre land vil følge etter, sier Høie til VG.

Tyskland: Fra og med 7. juni vil alle voksne tyskere som har lyst på en coronavaksine, få tilbud om det, varsler helseminister Jens Spahn.
Spahn fikk kraftig kritikk i starten av 2021 fordi den tyske vaksineringen kom tregt i gang. Mandag kom han med en gladnyhet til tyskere som drømmer om et friere liv.
– Vi er blitt enige om å gå vekk fra prioriteringssystemet 7. juni, sier Spahn etter et møte med Tysklands 16 regionale helseministere.

Storbritannia: Smittevern-tiltakene ble mandag trappet ned i Storbritannia, og puber og restauranter har åpnet dørene igjen.
For første gang siden starten av januar kan pubene og restaurantene servere folk innendørs.
Også teatre, idrettsanlegg, kinoer og museer fikk åpne dørene igjen mandag. Men statsminister Boris Johnson ber folk være forsiktige, og det er frykt for at spredning av den indiske virusvarianten kan forpurre planene om videre gjenåpning.

16. mai

Frankrike har nådd målet om å sette 20 millioner vaksinedoser, noe som tilsvarer rundt 30 prosent av befolkningen.
Nesten ni millioner personer har også fått dose nummer to.
– Dette er et meget viktig øyeblikk for hele landet, fordi det støtter våre utsikter til å avslutte denne krisen, sa statsminister Jean Castex til journalister mens han var på besøk på et vaksinasjonssenter i Paris lørdag.
Regjeringens neste mål er å sette 30 millioner doser innen 15. juni.
– Målet er innen rekkevidde, sa Castex.
Franske myndigheter melder også om nedgang i antall koronapasienter som trenger intensivbehandling på sykehus.
Onsdag gjenåpner landets museer, teatre, kinoer og konsertlokaler, men med begrenset kapasitet, etter å ha holdt stengt ti seks uker. Det nasjonale portforbudet fortsetter, men vil gjelde fra klokken 21 på kvelden i stedet for klokken 19. Såkalte ikke-essensielle butikker får også gjenåpne, og kafeer og restauranter får gjenåpne utendørsservering for første gang siden 30. oktober.
Fra 9. juni får kafeer og restauranter også betjente kunder innendørs. Portforbudet skal fjernes fullstendig 30. juni hvis smitteraten fortsetter å falle.

15. mai

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Bahrain: 1.252 smittede (5,2 døde)
* Uruguay: 1.062 smittede (21,8 døde)
* Kapp Verde: 689 smittede (4,9 døde)
* Argentina: 652 smittede (13,4 døde)
* Costa Rica: 629 smittede (6,3 døde)
* Kypros: 629 smittede (4,3 døde)
* Sverige: 621 smittede (2,2 døde)
* Litauen: 580 smittede (5,8 døde)
* Nederland: 538 smittede (1,6 døde)
* Colombia: 446 smittede (13 døde)
* Latvia: 442 smittede (6,1 døde)
* Georgia: 438 smittede (7,2 døde)

I Norge er det registrert 108 nye smittetilfeller og 0,3 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 240 smittede og 0,3 døde i Danmark, 52 smittede og 0,3 døde i Finland og 18 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 161 894 208 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 357 610 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

14. mai

ØKNING: Singapore opplever en økning i Corona-smitten, og stenger nå delvis ned. (Foto: Bjørn Moholdt)

Singapore har lenge blitt regnet som et av de beste landene å oppholde seg i under pandemien. Nå er dette et av de asiatiske landene med økende coronasmitte.
Landet med i overkant av 5,7 millioner innbyggere har ifølge Singapores helsemyndigheter registrert litt over 61 000 smittede og 31 coronadødsfall så langt.
Flere land i Asia har opplevd en smitteeksplosjon. Også i Singapore har det vært en oppblomstring i antall smittetilfeller. Fredag ble det registrert 52 nye tilfeller av coronaviruset, hvor 24 av tilfellene skyldtes smittespredning lokalt. For fire av tilfellene er smittekilden ukjent.
Nå innføres de strengeste tiltakene siden landets lockdown i fjor, etter en økning i både antall smittede og flere smitteklynger.
Blant annet blir restaurantene igjen stengt, og det blir forbudt å samles mer enn to personer i private hjem. Det blir også påbudt med hjemmekontor, hvis mulig.
Mange av smittetilfellene landet har sett de siste dagene, kan spores tilbake til smittetilfeller blant vaksinerte arbeidere på Changi-flyplassen i Singapore.
Tiltakene skal vare i rundt en måned.

Tyskland: Helsemyndighetene i Tyskland klassifiserer Storbritannia som et risikoområde for coronasmitte. Årsaken er bekymring for spredningen av den indiske varianten.
Det skjer bare en måned etter at Storbritannia ble tatt av listen etter en nedgang i nye smittede og på grunn av vaksinasjons-tempoet i landet.
Nå har Robert Koch-Institut satt landet tilbake på listen, på laveste nivå i risikokategorien.
Det er den indiske virusvarianten, B.1.617.2, som bekymrer. Fredag sa den britiske regjeringen at denne sprer seg raskt i deler av England. Registrerte tilfeller er doblet fra 520 i forrige uke til 1.313 denne uken.
Nepal står også på Tysklands risikoliste, i tillegg til India, Brasil og Sør-Afrika.

Danmark trapper ned begrensningene på innreise fra andre EU-land og åpner grensene for turister fra grenseområdene i Tyskland og Sverige.
Som et ledd i regjeringens plan om gjenåpning ble det fredag innført en rekke endringer i reglene som begrenser reising inn og ut av landet.
Inntil nå har det vært krav om et viktig formål for alle som ville inn i Danmark og som er bosatt i EU eller Schengen-området. Dette kravet oppheves.
De fleste europeere vil likevel måtte isoleres en periode etter innreise – dersom de ikke er vaksinert eller tidligere smittet.
Men dette gjelder ikke personer som er bosatt nær Danmark i Slesvig-Holstein og flere områder i Sverige. De kan reise fritt inn i Danmark som turister hvis de har testet negativt for Corona.

13. mai

Tyskland: Fullvaksinerte og tidligere smittede slipper testing og karantene ved innreise til Tyskland, så lenge de ikke kommer fra røde land. Hittil har man måttet i ti dagers karantene ved innreise til Tyskland.
Man trenger ikke framvise et negativt svar fra en PCR-test, men må til gjengjeld vise dokumentasjon på at man er vaksinert eller har vært smittet av covid-19.
Hvis man har vært smittet, må man vise fram et positivt prøvesvar som er minst 28 dager gammelt og ikke eldre enn seks måneder.
Alle som ikke er vaksinert eller som ikke har vært coronasyke, må fortsatt i karantene i ti dager. Man må også framvise et negativt prøvesvar før man går om bord i flyet.

Asia: Nærmere seks millioner tilfeller av coronasmitte er registrert i Asia de siste to ukene. En eksplosiv økning, advarer den internasjonale Røde Kors-føderasjonen.
5,9 nye smittetilfeller har blitt påvist i Asia de siste 14 dagene. Det er mer enn i alle andre deler av verden til sammen, ifølge Det internasjonale forbundet av Røde Kors‑ og Røde Halvmåne, som advarer om kollaps i helsevesen og på sykehus.
Sju av de ti landene i verden som nå har det høyeste smittetrykket, ligger i Asia.
India er verst rammet, der tallet på bekreftede smittetilfeller har doblet seg på to måneder til over 23 millioner.

12. mai

Norge: I tillegg til bruk ved sykehusbesøk og lignende, mener eldreombudet at man bør vurdere om coronasertifikatet gjør det unødvendig med innreise-karantene til Norge etter utenlandsreiser.
Ombudet mener alle som oppfyller vilkårene for å få sertifikatet, bør få gratis og enkel tilgang til det. De peker på at nesten en halv million nordmenn over 60 år er ikke-digitale, som vil si at de ikke bruker datamaskin, smarttelefon og internett, eller har svake digitale ferdigheter.

Skottland: Den skotske regjeringen har lagt fram planer for å lette på de strenge Corona-restriksjonene, og skottene skal igjen få lov til å møtes innendørs.
Fra mandag kan seks personer møtes innendørs i selskaps- og serverings-lokaler, mens opptil åtte kan møtes utendørs. Folk i Skottland får igjen lov til å klemme sine kjære, «innen de tillatte grensene», sier førsteminister Nicola Sturgeon.
De nye lettelsen gjelder ikke Moray, nord i landet, der brudd på de eksisterende reglene antas å ligge bak en oppblussing av smitten.
I likhet med England, skal også Skottland ta i bruk et trafikklys-system for å avgjøre hvilke land det skal åpnes for innreise fra uten karantene.

Norge: Ordningene med streng grensekontroll og karantenehotell foreslås videreført helt fram til november i revidert statsbudsjett.
Direktoratet for sikkerhet og beredskap får tilført over 1,1 milliarder kroner slik at karantenehotell-ordningen, om nødvendig, kan videreføres til 10. november i år.
Samtidig foreslår regjeringen å øke bevilgningen til politiet med 136 millioner kroner for å dekke Forsvarets utgifter til bistand ved forsterket grensekontroll i 2021.
29,1 millioner kroner bevilges til arbeidet med innreiseregistrering.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte Corona-smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Bahrain: 1124 smittede (4 døde)
* Uruguay: 1026 smittede (22,5 døde)
* Kypros: 770 smittede (4,1 døde)
* Kapp Verde: 726 smittede (4,9 døde)
* Sverige: 679 smittede (2,4 døde)
* Argentina: 637 smittede (12,8 døde)
* Litauen: 599 smittede (6,7 døde)
* Costa Rica: 599 smittede (5,2 døde)
* Nederland: 570 smittede (1,6 døde)
* Kroatia: 533 smittede (14,7 døde)
* Tyrkia: 461 smittede (5,6 døde)
* Latvia: 457 smittede (5,6 døde)
I Norge er det registrert 110 nye smittetilfeller og 0,6 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 201 smittede og 0,3 døde i Danmark, 53 smittede og 0,3 døde i Finland og 25 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 158 951 027 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 303 696 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

KYPROS: Øya er sterkt avhengig av turisme, og åpner nå opp. Men ikke helt uten restriksjoner. (Foto: Bjørn Moholdt)

Kypros: Fullvaksinerte fra en lang rekke land både i og utenfor EU, inkludert Norge, kan nå besøke Kypros uten testing og karantene. Unntaket fra innreise-restriksjonene gjelder for personer som har fått alle nødvendige doser av en EU-godkjent vaksine eller av den russiske Sputnik V-vaksinen, opplyser landets  turismedepartement.
De som har fått Janssen-vaksinen må vente 14 dager før de kan reise til Kypros; for de andre vaksinene er det åpent for innreise samme dag som man har fått siste dose.
Men selv om vaksinerte nordmenn slipper karantene på Kypros, er det ikke noe karantenefritak når man kommer hjem igjen.
Før avreise til Kypros, må reisende laste opp dokumentasjon på at de er vaksinert når de registrerer seg. Myndighetene kan ta stikkprøver av dem som kommer til landet, enten de er vaksinert eller ei.
Turister oppfordres til å ha med seg en kopi av «passet» de får ved registreringen også når de beveger seg rundt på øya. De kan bli nødt til å vise det fram for slippe inn på steder der det er fare for trengsel, inkludert butikker, restauranter, museer og kirker. Det kreves ikke for å komme inn på utendørs attraksjoner eller samlingssteder.
Turisme er en svært viktig næring for Kypros og sto i 2019 for rundt 23 prosent av bruttonasjonalprodukt. I fjor kom det 84 prosent færre turister til landet enn året før.
For dem som ikke er vaksinert, er innreisekravene på Kypros gradert etter smittenivået i landet man kommer fra. Systemet tar utgangspunkt i fargekodene til EUs smittevernbyrå ECDC. Norge er for tiden oransje, noe som innebærer krav om PCR-test innen 72 timer før avreise, men ikke karantene eller testing ved ankomst.
I tillegg har flyselskapene sine egne krav som må oppfylles før man slipper om bord.

9. mai

Spania har tatt et viktig skritt mot en mer normal hverdag. Fra søndag kan innbyggerne igjen reise fritt mellom regionene.
Regjeringen innførte i oktober en såkalt alarmtilstand som innebar en rekke begrensninger på folks bevegelsesfrihet.
Blant annet har folk måttet holde seg innenfor egen region, men fra søndag er det igjen fritt fram for spanjoler å besøke slektninger og dra på ferie i andre deler av landet. På en strand i Barcelona var stemningen euforisk da klokka slo midnatt og unntaksbestemmelsene ble opphevet.
Spania er blant Europas hardest rammede under pandemien. Landet har registrert nesten 79.000 koronarelaterte dødsfall og 3,5 millioner smittetilfeller.

TILBAKE: Seychellene har fått et tilbakefall i Corona-smitten. (Foto: Bjørn Moholdt)

 

 

Seychellene: Til tross for sin nåværende rekord som nasjonen med den høyeste andelen fullvaksinerte innbyggere, opplever Seychellene en økning i antall coronavirus-tilfeller på øyene.
3. mai var det 1068 aktive tilfeller blant øyas omtrent 99 000 innbyggere, noe som betyr stengte skoler, forbud mot festing, bryllup og andre sammenkomster med mer enn fire personer (inkludert utendørs). Personlige møter, konferanser og sportsbegivenheter er også satt på vent, og butikker, barer og kasinoer må stenge på syv på kvelden.
Mer enn 60 prosent av innbyggerne på Seychellene har mottatt to vaksinedoser, men det er reist tvil om Sinopharm, et kinesisk vaksine som fra midten av april hadde blitt gitt til 59 prosent av mottakerne, rapporterer Bloomberg. 
Seychellene krever ikke lenger besøkende i karantene hvis de ikke er vaksinert, men at alle som ønsker å reise inn i landet må fremvise et negativt PCR-testresultat tatt ikke mer enn 72 timer før ankomst. Besøkende trenger ikke å bli vaksinert, men de må fylle ut et helseautorisasjons-skjema og fremlegge bevis på reiseforsikring som gir dekning for potensielle isolasjons- og karanteneutgifter.
Reisende kan bo på et sertifisert hotell, og det er ingen minimumsopphold eller karantene for besøkende med mindre symptomer er rapportert. Alle må også følge standard sikkerhets-protokoller, for eksempel maskebruk og sosial distansering.

8. mai

Thailand: Myndighetene i Bangkok er bekymret for økende coronasmitte i byen. Fredag ble det registrert 869 nye smittede, som er ny rekord.
En talsmann for helsemyndighetene, Taweesilp Visanuyothin, sier at det er registrert over 500 nye tilfeller i byen hver dag i mai, og at ingenting tyder på at smitten går ned.
Tiltakene som er iverksatt for å bremse viruset, skal fortsette til 17. mai. De innebærer blant annet stengte restauranter, begrenset åpningstid for butikker og stengte barer, treningssentre, stadioner og andre aktiviteter.
For tiden ligger 496 kritisk syke pasienter på sykehus med covid-19. Med de fleste intensivsengene opptatt er sykehusene nær full kapasitet. Siden alle som tester positivt må innlegges, er det til sammen 30.000 coronapasienter på landets sykehus.
Thailand hadde lenge god kontroll på pandemien. Men et utbrudd blant migranter mot slutten av fjoråret og et utbrudd i fornøyelsessektoren i mars har utløst nye utbrudd.
Til sammen er det registrert 78 855 smittetilfeller og 363 dødsfall fra Corona hittil i pandemien.

Storbritannia: I løpet av august vil det ikke lenger være coronavirus i omløp i Storbritannia, anslår landets vaksinesjef.
Clive Dix, som er avtroppende sjef for Storbritannias vaksineprogram, sier også at han forventer at alle briter har fått minst én vaksinedose innen juli er omme.
– På det tidspunktet vil vi sannsynligvis ha beskyttet befolkningen mot alle variantene vi kjenner til, sier han til avisa The Daily Telegraph.
Storbritannia, som har 66 millioner innbyggere, har hittil satt over 51 millioner vaksinedoser. De er blant landene i verden som har kommet lengst i vaksineringen mot covid-19.

7. mai

NEW YORK: DeTurister som kommer hit skal få tilbud om vaksine. (Foto: Bjørn Moholdt)

USA: Turister i New York City kan kommer til å få tilbud om coronavaksine fra mobile vaksinasjonssentre på Times Square og ved andre turistattraksjoner.
Ordfører Bill de Blasio ønsker å plassere vaksinebusser på steder der det vanligvis er mange turister.
Men først trenger byen klarsignal fra delstaten New York, noe som kan komme allerede denne helgen.
USAs helsedepartement har foreløpig ikke kommentert forslaget.
Ifølge De Blasio skal tiltaket få turister til å føle seg velkomne og forsikre dem om at det er trygt å reise til New York.
Vaksinebussene skal tilby Janssen-vaksinen, som kun består av én dose, og bussene er tenkt utplassert i Central Park, Brooklyn Bridge Park og High Line, i tillegg til Times Square.

Australia kan holde stengt for tilreisende helt fram til slutten av neste år, opplyser landets handels- og turistminister.
Den nye smittebølgen i India viser at Australias nesten totalforbud mot innreise fortsatt er nødvendig for å holde landet virusfritt, uttalte statsråden fredag.
– Det er meget vanskelig å slå fast når grensene kan gjenåpnes. Den beste gjetningen er at det kan skje fra midten til slutten av neste år, sa Dan Tehan til Sky News.
Før pandemien ankom rundt én million korttids-besøkende hver måned. Nå er tallet på rundt 7000 tilreisende i måneden. De få som får tillatelse til å slippe inn, må sitte 14 dager i hotellkarantene.
Australia innførte innreiseforbud 20. mars i fjor. En nylig opprettet reiseboble med New Zealand er satt på pause.

Israel er ført opp på EUs liste over land som det er trygt å tillate innreise fra, noe som betyr at israelske turister igjen kan komme til Europa.
EU har under Corona-pandemien lagt ned forbud mot alle ikke-nødvendige reiser. Kun noen få land har unntak: Australia, Sør-Korea, Thailand, Singapore og Rwanda. Nå er også Israel inkludert.
Siden desember har Israel gjennomført verdens raskeste massevaksinering mot covid-19 per innbygger. I midten av april hadde nesten fem millioner innbyggere mottatt to vaksinedoser, noe som utgjør over 70 prosent av befolkningen.
Israel sikret seg tidlig en betydelig andel vaksinedoser fra Pfizer ved å betale over markedspris og love deling av medisinske data om vaksinens effekt.

6. mai

Danmark: Det er registrert 1012 nye tilfeller av coronasmitte i Danmark, noe som er det høyeste smittetallet i løpet av et døgn siden januar. Antall innleggelser har samtidig falt med fem til 156.
Statens Serum Institut understreker at de høye smittetallene også kan ha sammenheng med at flere personer blir testet. I løpet av det siste døgnet er det utført 187.203 såkalte PCR-tester, hvorav 0,54 prosent viste seg å være positive.
Fra onsdag til torsdag er det dessuten registrert ett coronarelatert dødsfall.
Danmark har den siste tiden begynt å lempe på en rekke restriksjoner. Tirsdag denne uken var R-tallet igjen over 1, som betyr at smitten øker.

Italia: 30. april nådde Italia målet om å sette 500 000 doser med coronavaksine på én dag. Snart har 25 prosent av italienerne fått første dose, og myndighetene har tidligere uttalt at 60 prosent av den voksne befolkningen skal være fullvaksinert innen midten av juli.
Derfor kan blant annet barer, restauranter, kinosaler og konsertlokaler åpnet dørene igjen nå, etter flere runder med vekslende skjerpinger og lempninger av smitteverntiltak.
Men selv om restauranter og barer er åpne igjen nå, er det foreløpig bare lov å sitte utendørs. Etter klokken 22 trer portforbudet i kraft, men ifølge den norske studenten er ikke alle like nøye med å overholde dette.

India registrerte nesten 4000 dødsfall fra Corona torsdag og over 412 000 nye smittede. Begge er nye rekorder.
Tallene fra helsedepartementet viser at det ble registrert 3980 nye Corona-relaterte dødsfall. Dermed har minst 230 168 mennesker dødd av viruset i India siden pandemien startet.
Samtidig er det registrert 412 262 nye smittede, med det resultat at det totale tallet på registrerte smittede kommer opp i 21,1 millioner.

5. mai

Serbias president Aleksandar Vucic lover penger til alle serbere som tar coronavaksine i løpet av mai. Betalingen er 3000 dinarer, som tilsvarer omtrent 300 kroner.
Vucic sa onsdag til lokale medier at han ønsker å belønne dem som viser ansvarlighet. Håpet er at 3 millioner serbere lar seg vaksinere i løpet av måneden.
Så langt er 1,3 millioner vaksinert i Serbia, som har 7 millioner innbyggere. Den siste tiden har tempoet i vaksineringen dabbet av.
Epidemiologen Zoran Radovanovic sier han ikke kjenner til noen andre tilfeller der folk er blitt betalt for å ta coronavaksine. Det nye serbiske systemet kan dermed være det første i sitt slag i verden.

Brasil: President Jair Bolsonaro har bidratt til kollaps i helsevesenet og forverret pandemien, mener hans tidligere helseminister Luiz Henrique Mandetta.
Mandetta, som gikk av i april i fjor etter uenigheter med Bolsonaro om håndteringen av Corona-pandemien, langet ut mot sin tidligere sjef i en høring i landets senat tirsdag.
– Vi ga uttrykkelige anbefalinger til presidenten om å endre synet. Vi fortalte ham at det kunne føre til kollaps i helsevesenet. Jeg advarte ham systematisk, sa Mandetta, som er utdannet lege.
Høringen startet i forrige uke og har til hensikt å granske om Bolsonaros regjering har sviktet i håndteringen av pandemien ved å avvise ekspertråd og ved å ikke sikre nok vaksiner og medisinsk utstyr.

4. mars

USA: Pandemien er på vei inn i en ny fase i New York, og det betyr at store deler av storbyen snart kan gjenåpnes, ifølge delstatens guvernør Andrew Cuomo.
Restauranter, teatre, museer, butikker og andre virksomheter skal få lov til å gjenåpne med full kapasitet fra 19. mai. Reglene om sosial distanse vil fortsatt gjelde.
– Det er en forsiktig gjenåpning. Det er en gradvis gjenåpning. Nå er vi imidlertid på et punkt hvor vi skal ta en stort skritt framover i prosessen, sa Cuomo på en pressekonferanse mandag.
New Jersey og Connecticut skal gjenåpnes parallelt, selv om en del kapasitetsgrenser ble fjernet i Connecticut allerede i mars.

Tysklands berømte og godt besøkte oktoberfest blir avlyst for andre år på rad, også i år på grunn av faren for smittespredning.
Statsministeren i delstaten Bayern, Markus Söder, og borgermester i München, Dieter Reiter, ble mandag enige om at det heller ikke i år er forsvarlig å arrangere festivalen.
Oktoberfesten er ikke bare en bayersk festival, men et globalt fenomen, sa Söder nylig.
Anslagsvis seks millioner mennesker har deltatt under festivalen i Tyskland de siste årene, bortsett altså fra i fjor.

3. mai

ÅPNING: EU foreslår nå at land som Italia tillater besøk av fullvaksinerte. (Foto: Bjørn Moholdt)

Europa: EU-kommisjonen foreslår at medlemslandene letter på innreise-restriksjoner og tillater innreise for alle fullvaksinerte, også for ikke-nødvendige reiser
Kravet skal være at man er fullvaksinert med en vaksine godkjent i EU minst 14 dager før innreise. Dette kan senere utvides til å følge en liste over vaksiner som er godkjent for nødbruk av Verdens helseorganisasjon
Dersom land dropper krav om negativ test ved innreise for fullvaksinert, bør det også gjelde dem som kommer fra tredjeland, mener kommisjonen
Reglene for innreise fastsettes i hvert enkelt medlemsland
I tillegg foreslår kommisjonen å slippe inn alle som kommer fra land der den epidemiologiske situasjonen er god, skriver de i en pressemelding. De vil også øke grensen for hvor mange nye smittetilfeller som er akseptabelt i et land før døren stenges for innreise til EU
I dag er denne terskelen 25 smittetilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. Kommisjonen vil heve dette til 100 smittetilfeller, som fortsatt er langt under gjennomsnittet i EU. Det er for tiden 420 mye smittede per 100 000 innbyggere
Lettelsene foreslås i lys av vaksine-utrullingen i EU og utviklingen i den globale smittesituasjonen
Samtidig sier kommisjonen at dersom smitten i et land utenfor EU plutselig utvikler seg raskt i gal retning, eller det oppstår nye virusvarianter som gir grunn til bekymring, kan medlemslandene stanse alle innreiser for personer som ikke er EU-borgere fra disse landene
Selv når det trekkes i «nødbremsen» på den måten, lister kommisjonen opp en rekke mulige unntak, som innreise for helsepersonell, transportarbeidere og sjøfolk, samt transittreiser, reiser som skyldes viktige familiehensyn og innreise for personer som søker asyl eller opphold på humanitært grunnlag.
Dersom et land innfører hasterestriksjoner foreslår kommisjonen at tiltakene tas opp til vurdering minst hver fjortende dag.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Kypros: 1155 smittede (2,5 døde)
* Uruguay: 1090 smittede (23,6 døde)
* Bahrain: 925 smittede (3,5 døde)
* Tyrkia: 740 smittede (6 døde)
* Sverige: 718 smittede (2,5 døde)
* Kapp Verde: 710 smittede (5,6 døde)
* Argentina: 695 smittede (11,2 døde)
* Kroatia: 672 smittede (15,2 døde)
* Nederland: 601 smittede (1,5 døde)
* Litauen: 574 smittede (6,8 døde)
* Frankrike: 531 smittede (6 døde)
* Mongolia: 512 smittede (2,2 døde)
I Norge er det registrert 112 nye smittetilfeller og 0,9 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 177 smittede og 0,6 døde i Danmark, 56 smittede og 0,5 døde i Finland og 52 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 152 870 507 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 202 523 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

2. mai

ØKER: Smittetallene i Thailand er på vei opp igjen. (Foto: Bjørn Moholdt)

Thailand: For andre dag på rad rapporterer helsemyndighetene i Thailand om rekordmange coronadødsfall. 21 dødsfall er registrert siste døgn.
Samtidig er det registrert 1940 nye smittetilfeller det siste døgnet. Thailand klarte lenge å holde smitten nede, men har i vår opplevd en smitteoppblomstring.
Eksperter peker på at den britiske virusvarianten er blitt dominerende, og at denne smitter lettere. Thailandske myndigheter har strammet inn Corona-restriksjonene igjen, etter å ha delvis åpnet samfunnet før smitteøkningen.
Totalt i pandemien har landet registrert 245 coronadødsfall og knapt 69 000 smittetilfeller.

Tyskland: Smittetallene og dødsfallene synker i Tyskland, men innleggelsene er fortsatt høye. Nesten 19 000 coronasmittede er registrert i Tyskland det siste døgnet.
Lørdag registrerte landet 18 935 smittede, som er 4500 færre enn samme dag i forrige uke, ifølge Robert Koch-instituttet.
I tillegg ble det registrert 232 nye coronarelaterte dødsfall, som er en nedgang fra 286 dødsfall i forrige uke.Antall innlagte på sykehus er imidlertid fortsatt høyt. 5009 personer var lørdag innlagt, viser nye tall.
Tyskland har 148,6 smittede per 100 000 innbygger, som viser at smittetallene synker for femte dag på rad.
Men tallet varierer mye mellom delstatene. I Schleswig-Holstein er det 61 smittede per 100 000 innbygger de siste sju dagene, mens Thüringens tall ligger på 221 smittede.
100 smittede per 100 000 innbygger tre dager på rad i en delstat utløser skjerpede tiltak og nedstengning.
Tross mye smitte og strenge restriksjoner mener statsminister Angela Merkel at det er gode grunner til å være optimistisk fremover. Det er fordi tempoet på vaksinering øker.
– Senest i juni, som er om noen få uker, vil alle få muligheten til å få en vaksinasjonsavtale, sier hun.

Ungarn letter på restriksjonene for folk som har et kort som viser at de er vaksinert eller har vært smittet av koronaviruset.
Fra lørdag kan alle som har kortet, benytte seg av restauranter, hoteller, teater, kino, treningssentre, bibliotek, museer og de berømte badene i Budapest.
Ungarere som har fått minst én vaksinedose og de som er blitt friske etter covid-19, kan få det ungarske immunitetskortet.
Det har imidlertid vært byråkratiske problemer rundt utstedelsen av kortet. Mange som har fått begge doser, har ennå ikke mottatt kortet og måtte snu i døra selv om de hadde vaksineattest fra legen.
På grunn av en voldsom oppblussing av viruset i vår var Ungarn på topp blant verdens verst rammede land. Men myndighetene har handlet aggressivt, og 40 prosent av ungarerne er nå vaksinert.

1. mai

Ungarn letter på restriksjonene for folk som har et kort som viser at de er vaksinert eller har vært smittet av koronaviruset.
Fra lørdag kan alle som har kortet, benytte seg av restauranter, hoteller, teater, kino, treningssentre, bibliotek, museer og de berømte badene i Budapest
Ungarere som har fått minst én vaksinedose og de som er blitt friske etter covid-19, kan få det ungarske immunitetskortet
Det har imidlertid vært byråkratiske problemer rundt utstedelsen av kortet. Mange som har fått begge doser, har ennå ikke mottatt kortet og måtte snu i døra selv om de hadde vaksineattest fra legen
På grunn av en voldsom oppblussing av viruset i vår var Ungarn på topp blant verdens verst rammede land. Men myndighetene har handlet aggressivt, og 40 prosent av ungarerne er nå vaksinert.

Australia: Alle som kommer til Australia fra India, inkludert australiere, kan straffes med fengsel og store bøter, i henhold til ny lovgivning.
Australias helseminister Greg Hunt kunngjorde fredag at alle som forsøker å komme til landet fra India, kan straffes med bøter opp til 450 000 kroner eller fengsel i fem år.
Den nye loven trer i kraft mandag og gjelder alle som har vært i hardt coronarammede India de siste to ukene.
9000 australiere befinner seg i India for tiden og har registrert seg for å komme hjem, inkludert 650 som regnes for å være sårbare.
Human Rights Watchs Australia-direktør Elaine Pearson kaller vedtaket opprørende og sier at australiere har rett til å komme hjem til sitt eget land.
Siden coronapandemien startet, har Australia hatt en svært streng innreisepolitikk. Bare et visst antall mennesker får komme inn i landet hver måned, og alle må i karantenehotell i to uker.
Det gjelder også australiere, og mange tusener australiere i utlandet har ventet lenge i lang kø på sin tur til å få komme hjem.
Men takket være den strenge politikken har Australia lyktes i å slå ned viruset, og livet er i stor grad vendt tilbake til det normale.

Nyheter i april finner du HER!