Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.

De siste nyhetene ligger øverst!

31. august

EU har nådd en milepæl og fullvaksinert 70 prosent av den voksne befolkningen mot covid-19, erklærer EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.
Von der Leyen delte nyheten i en video på  Twitter tirsdag formiddag.
– Jeg vil takke de mange menneskene som har gjort dette mulig, men vi må gjøre mer. Vi trenger at flere europeere tar vaksinen, og vi må hjelpe resten av verden med å vaksinere seg, sier EU-toppen.

Israel registrerte nok en smitterekord tirsdag da ble rapporter nesten 11.000 nye coronatilfeller på ett døgn.
Det er den svært smittsomme deltavarianten av koronaviruset som er årsaken til den nye smitteøkningen. Den forrige toppmarkeringen var 18. januar da det ble registrert 10.118 smittede på et døgn.
Til tross for utviklingen vil Israels regjering ikke endre eller utsette planene om å gjenåpne skolene som planlagt.
Regjeringen oppfordrer nå alle over 12 år i landet til å ta en tredje dose av vaksinen fra Pfizer. Omtrent 60 prosent av Israels 9,3 millioner innbyggere har fått to doser vaksine, blant dem 80 prosent av de voksne.

30. august

Europa: EU fjernet mandag seks land fra listen over land folk fritt kan reise inn i unionen fra, blant dem USA. De andre fem er Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro og Nord-Makedonia, ifølge en pressemelding fra EU.
Dermed vil turister og andre på ikke-nødvendige reiser fra USA ikke kunne reise til de 27 EU-landene, slik det har vært åpnet for siden juni.
EU åpnet for turistreiser fra USA i forkant av sommersesongen, selv om USA fortsatt har holdt sine grenser stengt for alle EU-borgere. EU oppdaterer sitt smittekart annenhver uke, basert på smittenivå i de enkelte landene.
I forrige uke var det over 152 000 nye tilfeller per dag i gjennomsnitt i USA, like mange som på det verste i januar. 85 000 er innlagt på sykehus, og 1200 dør hver dag av covid-19.
All innreise til EUs 27 land samt åtte andre land, Norge, Island, Liechtenstein, Sveits, Andorra, San Marino, Monaco og Vatikanstaten, er stanset under pandemien, med unntak av reisende fra en kort liste over land der smitten er lav.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Georgia: 1581 smittede (20,1 døde)
* Kosovo: 1440 smittede (7,8 døde)
* Israel: 1302 smittede (3,9 døde)
* Montenegro: 1295 smittede (11,3 døde)
* Cuba: 1104 smittede (10,1 døde)
* Malaysia: 943 smittede (11,2 døde)
* Mongolia: 780 smittede (1,6 døde)
* Botswana: 739 smittede (10,4 døde)
* Storbritannia: 686 smittede (2,2 døde)
* Fiji: 659 smittede (12,5 døde)
* USA: 644 smittede (4,8 døde)
* Nord-Makedonia: 641 smittede (14,4 døde)
I Norge er det registrert 227 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 130 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 231 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 154 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 321 smittede og mindre enn ett dødsfall på Island.
Så langt har 215 986 748 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 494 510 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Japan: Okinawa i Japan har sett bruken av Moderna-vaksinen på vent etter at det ble funne partikler i enkelte vaksiner, opplyser lokale myndigheter.
Meldingen kommer dagen etter at helsedepartementet i Japan startet en gransking etter to dødsfall blant personer som hadde fått et annet parti av vaksinen
Det er ikke kjent hvorfor de to mennene på 30 og 38 år dødde, og om årsaken kan knyttes til vaksineringen.

28. august

Norge: Reisende som har gyldig coronasertifikat, kan fra lørdag kjøre over den gamle Svinesundsbrua fra Sverige til Norge.
Regjeringen åpner for dette for å lette trykket på grensen ved Svinesund.
– Jeg vil presisere at samtlige i bilen må være fullvaksinerte eller ha gjennomgått covid-19 siste seks måneder. Barn som ikke er omfattet av egne unntak i covid-19-forskriften i forbindelse med pendling over grensa, må fortsatt benytte nye Svinesund bro. Det samme gjelder reisende som har deklareringsbehov for Tolletaten, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).
Målet er å begrense køene ved den nye brua.

Norge: Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenom EU/EØS, Sveits og Storbritannia.
Reiserådet gjelder til 1. oktober, opplyser  regjeringen.
– Vi er fortsatt ikke i en normalsituasjon. Endringer i både smitteutbredelse og lokale restriksjoner endrer seg raskt og gjør situasjonen uforutsigbar. Det er fortsatt ikke forsvarlig å oppheve det globale reiserådet på nåværende tidspunkt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

27. august

SMITTEKART: Kart med land/områder i Europa og innreisekarantene ved ankomst til Norge per 23. august 2021. Grønn: gjester og ansatte fra disse områdene må IKKE i karantene ved innreise til Norge. Orange: Gjester og ansatte må i karantene ved innreise til Norge, Rød: reisende fra disse områdene må i karantene ved innreise til Norge. Lilla: Gjester og ansatte må i karantene ved innreise til Norge. Mørk rød: Reiselde fra disse områdene må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge. Lys grå: Reisende fra disse områdene må i karantene og på karantenehotell ved innreise til Norge. Mørk Grå: Norge blir ikke vurdert når det gjelder råd for internasjonale reiser. Bilde; FHI.

Norge: Kravet om karantenehotell oppheves for reisende fra Spania, Monaco og Andorra, opplyser Helsedepartementet.
Denne uka blir det ikke innført nye innreiserestriksjoner eller karantenekrav,  opplyser regjeringen fredag.
Samtidig blir det endringer for enkelte land og regioner som gjelder fra natt til mandag.
For Åland i Finland oppheves innreiserestriksjoner og karantenekrav. Kypros og Storbritannia er imidlertid fortsatt mørkerøde.
Det gjøres egne vurderinger for utvalgte øygrupper. Balearene – som blant annet omfatter Mallorca – slipper nå også kravet om karantenehotell, men Korsika, Kreta og en del andre greske øyer er fortsatt mørkerøde på kartet og har krav om karantenehotell.
På EUs smittekart er hele Sverige nå rødt, men dette medfører ingen endringer i restriksjonene.
EUs smittevernbyrå ECDC oppdaterte sitt smittekart torsdag, og dette kartet danner grunnlag for de norske beslutningene.
Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene. Når et land er mørkerødt, må en i tillegg gjennomføre deler av karantenen på karantenehotell.

New Zealand: Nedstengningen av landet forlenges med fire dager mens landet prøver å få bukt med et coronautbrudd. Dette er den tredje forlengingen.
Store deler av landet kan regne med lettelser fra onsdag, sa statsminister Jacinda Ardern på en pressekonferanse fredag. Samme dag ble det meldt om 70 nye tilfeller av lokalt overført smitte det siste døgnet.
Ettersom de fleste tilfellene er rundt Auckland, nord på Nordøya, vil det komme lettelser for dem som bor lenger sør. Fra onsdag kan de dra hjemmefra for nødvendige innkjøp og jobb. Skolene åpner for dem med kritiske funksjoner, og bedrifter kan tilby kontaktløse tjenester, men kan ikke åpne for publikum.
De som bor i Auckland og lenger nord må være forberedt på to uker til med strenge tiltak, sier statsministeren. Dette er første gang siden mars i fjor a hele landet er stengt ned.
Siden pandemien startet er det registrert 2900 smittetilfeller og 26 dødsfall i landet, som har rundt fem millioner innbyggere.

Danmark vil fra 10. september ikke lenger betegne covid-19 som en «samfunnskritisk sykdom». Det har den danske regjeringen besluttet.
Det betyr at alle coronarestriksjoner i landet også opphører fra 10. september, blant annet krav om coronapass i forbindelse med større arrangementer og i utelivet, opplyser det danske Sundhedsministeriet.
– Epidemien er under kontroll, vi har rekordhøye vaksinasjonstall. Derfor kan vi 10. september droppe noen av de særregler vi har vært nødt til å innføre i kampen mot covid-19. Regjeringen har lovet å ikke holde på tiltakene lenger, og det er nødvendig, og der er vi nå, skriver helseminister Magnus Heunicke i en uttalelse
Heunicke understreker også at regjeringen ikke vil nøle med å handle raskt hvis pandemien igjen truer viktige funksjoner i det danske samfunnet.

26. august

USA: Hawaiis guvernør David Ige går til det drastiske skritt å fraråde turister å komme til øystaten – som bygger svært mye av sin økonomi nettopp på turisme, skriver The Guardian.
Årsaken er sterkt stigende coronasmittetall. De to siste ukene har antallet smittede steget med 36 prosent, økningen i sykehusinnleggelser er 78 prosent, ifølge tall fra New York Times.
Flere sykehus på den mest befolkede øya Oahu har fylt opp sengeplassene med covid-19-pasienter. Noen har satt opp telt utenfor for å ta unna pågangen.
– Jeg oppfordrer alle til å begrense eller avbryte reisen til Hawaii. Dette er ikke tida for å reise til øyene, sier guvernøren.
Ige vil ikke innføre noe forbud, men har like fullt begrenset spisesteders kapasitet og tilgangen på leiebiler.
I fjor led Hawaii stort under de gjeldende karantenereglene, som langt på vei satte en stopper for turisme til delstaten.
62 prosent av befolkningen på Hawaii er vaksinert, og Ige oppfordrer flere til å benytte seg av tilbudet.

25. august

Israel registrerte tirsdag nesten 10 000 nye coronasmittede på én dag for første gang siden januar.
Ifølge helsedepartementet ble det registrert 9831 nye smittede, et klart hopp fra forrige uke. Tolv mennesker døde, og antall alvorlig syke sank til 678.
Det er imidlertid også foretatt noen flere tester, og vel seks prosent av testene var positive. Andelen som tester positivt er høyest blant barn under ni år.
Antall smittede i Israel har igjen økt kraftig siden juni. Hittil er litt under 59 prosent av alle israelere fullvaksinert, mens 17 prosent har fått en tredje dose.

Internasjonalt: Det er nå satt over fem milliarder doser med coronavaksiner på verdensbasis, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået AFP. Men det er store geografiske forskjeller.
Mens mange er ferdigvaksinerte i rike land, er det mange fattige land, særlig i Afrika, der vaksineutrullingen knapt har kommet i gang.
Verdens helseorganisasjon (WHO) sier forskjellsbehandlingen er sjokkerende. Kun fire land i Afrika har hittil nådd sine vaksinemål.
– Over 140 av verdens land har vaksinert minst ti prosent av befolkningen. Men på vårt kontinent har kun fire land så langt nådd sine vaksinemål, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag på et digitalt møte for afrikanske helseministre.

24. august

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Georgia: 1675 smittede (17,6 døde)
* Kosovo: 1122 smittede (4 døde)
* Cuba: 1116 smittede (9,7 døde)
* Israel: 1088 smittede (3,5 døde)
* Montenegro: 1036 smittede (7,1 døde)
* Malaysia: 917 smittede (10,6 døde)
* Botswana: 871 smittede (14,7 døde)
* Eswatini: 782 smittede (12,9 døde)
* Fiji: 742 smittede (14,3 døde)
* Mongolia: 690 smittede (1,6 døde)
* Storbritannia: 646 smittede (2 døde)
* Iran: 623 smittede (9,7 døde)
I Norge er det registrert 158 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 118 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 233 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 177 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 358 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 212 540 697 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 441 321 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

USA: 148 000 ansatte på New Yorks offentlige skoler blir pålagt ta vaksine, opplyser ordfører Bill de Blasio.
– I dag kan vi fortelle at alle lærer og ansatte på byens skoler skal bli vaksinert i løpet av skoleåret, sier de Blasio, ifølge  Reuters. De 148 000 skoleansatte skal får første dose innen 27. september, to uker etter skolestart.
Fram til nå har lærer og andre ansatte kunnet komme på jobben, så lenge de kunne legge fram en negativ test. Den muligheten tas nå bort.
Fra før har storbyene Los Angeles, Chicago og Washington også satt krav om vaksine for å kunne møte på jobb.
Etter at Pfizer/Biontech mandag fikk full godkjenning etter å ha vært hastegodkjent fram til nå, har også forsvaret begynt å forberede seg på å gjøre vaksinen obligatorisk.

23. august

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at deltautbruddet i landet fortsatt ikke har nådd toppen, og hun forlenger den nasjonale nedstengningen.
– Deltavarianten tjuvstartet, og vi måtte ta igjen forspranget så raskt vi kunne. Vi tror ikke at toppen er nådd, sier Ardern.
Hun sier at 35 nye tilfeller er registrert, og at det samlede antallet er 107. Over 13 000 nærkontakter blir testet.
New Zealands nedstengning skulle etter planen avsluttes sent tirsdag, men det har blitt besluttet at den nasjonalt fortsetter til fredag. I Auckland skal nedstengningen fortsette ut måneden.

Australia har satt enda en smitterekord med 914 nye coronatilfeller det siste døgnet. Statsminister sier strategien med strenge tiltak fortsetter.
Scott Morrison vil ikke endre linjen med å bruke restriksjoner til å holde smitten nede til 70 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Så langt er rundt 30 prosent av alle personer over 16 år fullvaksinert.
De folkerike delstatene New South Wales og Victoria er sammen med hovedstadsregionen Canberra i stor grad ned stengt som følge av at deltavarianten har ført til økt smittespredning. Områdene som er ilagt strenge restriksjoner, inkluderer storbyene Sydney og Melbourne og huser rundt 60 prosent av landets befolkning.
I de to byene har det i helgen vært voldsomme demonstrasjoner mot ned stengingen, og hundrevis er pågrepet.
Til sammen er det registrert 44 000 smittede og 981 døde i Australia siden pandemien startet.

22. august

Palau: Den lille stillehavsnasjonen Palau har fått sitt første tilfelle av coronasmitte.
Palau består av over 500 små øyer, har under 20.000 innbyggere og har inntil nå vært et av få land i verden uten coronasmitte.
Over 80 prosent av innbyggerne er fullvaksinert, men lørdag testet to reisende fra Guam positivt. Begge er satt i karantene, og det samme er alle de har vært i kontakt med.
– Vi oppfordrer alle til å forholde seg rolig, heter det i en kunngjøring fra helsedepartementet i Palau, som har besluttet at nedstengning ikke er nødvendig.

21. august

Vietnam har innført strenge coronatiltak i Saigon (Ho Chi Minh-byen) og sender soldater for å levere mat til innbyggere som bes om å holde seg hjemme.
Saigon er med sine rundt ti millioner innbyggere Vietnams største by og har den siste tiden opplevd stor smittespredning.
Fredag ble det meldt om 10 000 nye smittetilfeller i Vietnam og statsminister Pham Minh Chinh er særlig bekymret over situasjonen i den tett befolkede Saigon.
– Folk må absolutt holde seg i ro, isolere seg fra hverandre, fra hus til hus, fra lokalsamfunn til lokalsamfunn, sier han.
Arbeidere fra andre deler av Vietnam, mange av dem pendlere, blir også bedt om å holde seg i ro og ikke besøke hjemstedet.
Myndighetene i Saigon innførte strenge smitteverntiltak i juni og forbyr blant annet flere enn to mennesker å møtes offentlig. Et delvis portforbud er også innført, men blir i enkelte områder av byen nå absolutt.
Soldater fra regjeringshæren blir satt inn for å levere mat og andre livsnødvendigheter til dem som trenger det, opplyser Pham Minh Chinh.
Vietnam, som har rundt 100 million innbyggere, har til nå sluppet relativt lett fra koronapandemien.
Ifølge myndighetene er det registrert rundt 320 000 smittetilfeller og drøyt 7500 dødsfall. Det tilsvarer åtte dødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har 15.

20. august

REDUSERT: Bondi Beach i Sydney er blant stedene som nå rammes hardt av den australske nedstengningen.

Australia: En nesten to måneder lang nedstengning i Sydney, Australias største by, blir forlenget ut september.
I tillegg blir det obligatorisk for alle å bruke munnbind på offentlig område. Kun personer som trener utendørs, får unntak. Det opplyser delstatsminister Gladys Berejiklian, skriver  Sydney Morning Herald.
Det ble registrert 642 nye smittetilfeller og fire nye dødsfall i delstaten New South Wales, som rommer Sydney, fredag. Det er tredje dag på rad med mer enn 600 nye tilfeller.
Det blir også innført portforbud mellom klokka 21 og 5 i områder med høyt smittetrykk. I disse områdene får folk også kun trene utendørs i maks én time om dagen.
– Jeg beklager dypt til det store flertallet i disse lokalsamfunnene som gjør det rette, men for vår egen helse og sikkerhet må vi ta slike vanskelige avgjørelser, sa Berejiklian.
I tillegg til hele New South Wales er også storbyen Melbourne, som ligger i nabodelstaten Victoria, nedstengt etter coronasmitte.

New Zealand: Den strenge nedstengningen i New Zealand vil vare minst til tirsdag, etter at det er meldt om ytterligere spredning av deltavarianten.
Det kunngjorde statsminister Jacinda Ardern fredag. Landets helsemyndigheter registrerte 11 nye smittetilfeller med lokal smittevei fredag, og det totale antallet tilfeller i utbruddet er dermed 31.
Tilfellene har tidligere vært i Auckland, men nå er det registrert tre i hovedstaden Wellington. Landet stengte ned onsdag etter at det ble påvist fem smittetilfeller av deltavarianten.
– Vi kjenner rett og slett ikke omfanget av dette delta-utbruddet. Til syvende og sist forteller dette oss at vi må være forsiktige, sa Ardern.
Nedstengningen skal vurderes på nytt mandag. Alle skoler og ikke-essensielle forretninger stenges i tråd med restriksjonene i landet, mens folk må holde seg hjemme, og kun forlate huset for å handle dagligvarer, trene eller få helsehjelp.
New Zealand har rundt 5 millioner innbyggere. Siden pandemien brøt ut, er det registrert rundt 2580 smittetilfeller, og 26 har dødd.

19. august

Storbritannia: Personer som har fått to vaksinedoser fra ulike produsenter, regnes ikke lenger som «fullvaksinerte» i det britiske regelverket.
– Hvis du ble vaksinert med to doser, må det være med den samme godkjente vaksinen. For eksempel, hvis din første dose var Moderna, må din andre dose også være Moderna, skriver de britiske myndighetene på sine  nettsider, ifølge  TV 2.
Det vil si at en praksis som gjør at du blir regnet som fullvaksinert i Norge, fører til karanteneplikt ved innreise til England. Kryssvaksinering med to doser fra ulike produsenter har blitt praktisert i Norge i sommer for å sørge for at flest mulig blir fullvaksinerte.
Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, mener det ikke fins noe faglig grunnlag for å forskjellsbehandle kryssvaksinerte.
– De har vel laget den slik for å gjøre det enkelt å praktisere. Rent medisinsk er regelen feil. Det er like god beskyttelse med en Moderna- og en Pfizer-dose som med to Pfizer-doser, sier Aavitsland i en epost til TV 2.

Australia: For andre dag på rad er det registrert ny smittetopp i de australske delstatene New South Wales og Victoria.
Myndighetene i New South Wales registrerte torsdag 681 nye coronasmittede, samt et coronarelatert dødsfall. Onsdag ble det påvist 633 smittetilfeller i landets mest folkerike delstat.
I Melbourne i nabodelstaten Victoria ble det meldt om 57 nye smittede, det høyeste døgntallet registrert til nå der.
Hele New South Wales, samt Melbourne, er nedstengt.
Landet har, med sine 25 millioner innbyggere, vært relativt fritt for koronavirus gjennom store deler av pandemien. Men vaksineringen går tregt, samtidig som deltavarianten av viruset nå sprer seg.
Over 40 700 smittetilfeller er påvist i landet siden pandemien startet, og myndighetene har registrert rundt 970 coronarelaterte dødsfall.

18. august

Frankrike: Folk hoster opp hundrevis av euro for å kjøpe falske vaksinepass på internett i Frankrike. Kravet om grønt pass for mange områder får markedet til å blomstre.
Tross risikoen for fengselsstraff er det blitt en stor svartebørs for falske vaksinepass på Snapchat. Kontoer reklamerer åpenlyst for slike dokumenter, men blir vanligvis fjernet i løpet av få dager. Prisene ligger på mellom 1500 og 3600 kroner.
Siden juli har folk måttet være vaksinert, ha testet negativt for coronavirus eller ha hatt sykdommen for å slippe til på museer, kinoer og idrettsarrangementer. President Emmanuel Macron valgte tidligere i måneden å utvide kravet til serveringssteder, sykehus og tog.
Flertallet i den franske befolkningen støtter slike krav, men det har vært store demonstrasjoner mot vaksinepassene flere uker på rad.

USA: Beskyttelsen coronavaksinene gir, svekkes over tid, slår amerikanske myndigheter fast. De åpner nå for en tredje vaksinedose for alle.
Alle amerikanere skal fra 20. september få muligheten til å ta en tredje dose coronavaksine. Denne dosen skal gis minst åtte måneder etter at dose to er satt.
– De tilgjengelige dataene viser veldig tydelig at beskyttelsen mot covid-19 begynner å svekkes over tid etter de første vaksinedosene. I forbindelse med deltavariantens dominans begynner vi å se tegn til redusert beskyttelse mot mild og moderat sykdom, heter det i en uttalelse fra helsemyndighetene i USA.
– Vi konkluderer med at en oppfølgingsdose vil være nødvendig for å gi best mulig vaksinebeskyttelse og forlenge varigheten.

SVEKKET: Det viser seg at Corona-vaksinen trolig må oppdateres raskere enn antatt. Her får israelere pizza for å vaksinere seg.

Israel: Effekten av coronavaksine avtar raskere enn tidligere antatt, viser foreløpig israelsk studie. Israelere som ble vaksinert i januar og februar, har en 53 prosent høyere sannsynlighet for å teste positivt enn de som fikk vaksinen i mars og april, ifølge studien, som er omtalt i  VG onsdag.
– Tidligere trodde man at vaksinen ville ha en langvarig effekt. Nå viser det seg at effekten er kortvarig, sier den israelske infeksjonsmedisineren Eyal Leshem til avisen.
Én million israelere har de siste to ukene fått en tredje dose med vaksine, og israelske forskere mener å se en god effekt av dette.

Australia: Delstaten New South Wales i Australia har registrert 633 nye smittetilfeller, det høyeste døgntallet til nå, opplyste myndighetene onsdag.
I siste døgnperiode har delstaten dessuten registrert ytterligere tre coronarelaterte dødsfall. Dermed har 116 personer med coronasmitte mistet livet siden pandemien brøt ut i fjor.
Sydney, med områdene rundt, har i over sju uker vært underlagt coronarestriksjoner, og nedstengnings-tiltak har blitt innført også andre steder i delstaten idet deltavarianten av koronaviruset har begynt å spre seg.
I delstaten Victoria er det påvist 24 nye tilfeller det siste døgnet. I delstatshovedstaden Melbourne er nedstengingstiltakene forlenget til tidligst 2. september.

USA: Føderale myndigheter i USA forlenger kravet om å bruke munnbind på fly og offentlig transport til januar.
Transportadministrasjonen (TSA) hadde først satt 13. september som siste dato for kravet, men en talsmann sa tirsdag at planen er å forlenge kravet til 18. januar.
TSA orienterte representanter for luftfartsbransjen om planen tirsdag. Onsdag skal TSA diskutere den sammen med fagforeninger i luftfartsbransjen.
Kravet omfatter passasjerer på fly og offentlig transport, som innebærer tog og busser. Munnbindkravet gjelder også ansatte på fly og offentlig transport.
Munnbindkravet har vært kontroversielt i USA, der det har ført til gnisninger mellom passasjerer som nekter å bruke munnbind, og kabinpersonell som forsøker å få passasjerene til å overholde kravet.

17. august

Danmark: I Danmark er nå 75 prosent av alle innbyggere som er 12 år eller eldre, fullvaksinert, opplyser landets helseminister.
Magnus Heunicke deler nyheten om vaksinemilepælen på  Twitter tirsdag.
Samtidig forteller han at R-tallet – som angir hvor mange som blir smittet av hver person som har fått koronaviruset – ligger på 1 for fjerde uke på rad. Et R-tal på 1 betyr at pandemien verken vokser eller avtar, men utvikler seg stabilt.

16. august

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Georgia: 1.486 smittede (13,8 døde)
* Botswana: 1.305 smittede (17,5 døde)
* Cuba: 1.088 smittede (10,4 døde)
* Fiji: 1.051 smittede (14,3 døde)
* Malaysia: 859 smittede (10,9 døde)
* Eswatini: 853 smittede (11,8 døde)
* Kypros: 759 smittede (3,9 døde)
* Israel: 746 smittede (2,2 døde)
* Montenegro: 660 smittede (2,3 døde)
* Iran: 630 smittede (8,2 døde)
* Kasakhstan: 599 smittede (9,2 døde)
* Storbritannia: 580 smittede (1,9 døde)
I Norge er det registrert 124 nye smittetilfeller og 0,2 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 99 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 225 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 185 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 412 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 207 195 523 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 362 015 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

15. august

USA: Rockebandet Foo Fighters krever at folk som skal se dem spille i Alaska, må være fullvaksinerte mot covid-19 eller ha testet negativt for coronasmitte.
Testen må være utført 48 timer før konserten, melder  Anchorage Daily News.
Bandet, som har vunnet Grammy-prisen tolv ganger, skal opptre i Anchorage 17. og 19. august og i Fairbanks den 20. august.
Negative testresultater eller bevis på vaksinasjon må fremlegges før folk får komme inn på konsertarenaen, ifølge en uttalelse lørdag fra Ticketmaster. Det blir oppfordret til å bruke munnbind, men det blir ikke påkrevd.
I juli ble en Foo Fighters-konsert i Los Angeles avlyst på grunn av coronasmitte. I juni spilte de for et fullsatt Madison Square Garden i New York.

14. august

Australia: I Sydney skjerpes koronatiltakene ytterligere etter en ny smitterekord. 466 tilfeller ble registrert på ett døgn i den australske delstaten New South Wales.
De fleste smittetilfellene er i Sydney, som har over fem millioner innbyggere.
Så langt i pandemien har Australia i stor grad klart å begrense smittespredning med strenge tiltak. Men situasjonen er blitt vanskeligere som følge av deltavarianten.
– Dette er den mest urovekkende dagen vi har opplevd til nå i pandemien, sa delstatsminister Gladys Berejiklian lørdag.
Sydney har vært nedstengt i snart to måneder, men nå blir reglene strengere. Det blir større bøter for dem som bryter regler eller lyver til smittesporere. Soldater skal bidra til å sikre at folk holder seg hjemme.

Canada innfører krav om at alle som vil reise med fly, cruiseskip og tog mellom provinsene, må være vaksinert mot coronaviruset.
Samferdselsminister Omar Alghabra sier at bestemmelsen trer i kraft senest i oktober, og at den også vil gjelde alle ansatte i luftfarten, jernbanen og sjøtransport.
Canadas myndigheter krever også at alle statsansatte i landet er vaksinert, og landet åpnet nylig grensa for amerikanere som kan bevise at de er fullvaksinert.
Alghabra sier at de nye tiltakene er nødvendig for å få flere til å vaksinere seg og beskytte framskrittene som er gjort i kampen mot viruset. Canada har allerede en av verdens høyeste vaksinasjonsrater.

13. august 

Norge: Som følge av at flere kan bli fullvaksinert to til tre uker tidligere, framskyndes også gjenåpningen av samfunnet, sier statsminister Erna Solberg (H) til VG.
Fredag morgen ble det kjent at Norge får én million ekstra Moderna-doser fra Polen. Dette gjør at den voksne delen av befolkningen kan bli fullvaksinert innen de to første ukene i september, som er to uker tidligere enn regjeringen tidligere har anslått.

USA: San Francisco vil som første by i USA innføre krav om fullvaksinering mot covid-19 for å spise på restaurant og benytte seg av andre tilbud innendørs.
Barer, restauranter, nattklubber, kinosaler og treningssentre er blant stedene der bevis på fullvaksinering må vises fram fra 20. august i California-storbyen.
– Vi gjør dette for å beskytte arbeiderne og barna, og for å beskytte dem som ikke kan bli vaksinert, sa ordfører London Breed på en pressekonferanse torsdag.
Regelen vil ikke gjelde barn under tolv år, da de ikke får vaksine i USA. I alt 77 prosent av de 900 000 som bor i San Francisco har fått minst én vaksinedose, og 71 prosent er fullvaksinert.
Det hvite hus har støttet opp om krav om vaksinering, som ligger an til å bli innført i flere byer. Forrige uke kunngjorde New York-ordfører Bill de Blasio at storbyens innbyggere fra september må ha fått minst én vaksinedose for å benytte seg av innendørsaktiviteter.
Ifølge lokale medier vurderes noe lignende i den populære turistbyen New Orleans i delstaten Louisiana sør i USA.

12. august

HELSINKI: Særlig rundt den finske storbyen er det en kraftig oppgang i antallet smittetilfeller. (Foto: Bjørn Moholdt)

Finland har påvist 1.024 nye smittetilfeller, det høyeste tallet på ett døgn hittil i pandemien. Coronatiltakene skjerpes i hovedstadsregionen.
Landet med 5,5 millioner innbyggere har hittil registrert over 115 000 smittetilfeller og 995 coronarelaterte dødsfall.
Deltavarianten står for over 90 prosent av de nye smittetilfellene, opplyser det finske folkehelseinstituttet THL torsdag.
– I en situasjon der vaksinedekningen fortsatt er ufullstendig, og mange mennesker bare har fått én dose eller ingen i det hele tatt, er risikoen for alvorlig infeksjon til stede, sier Pasi Pohjola i helsedepartementet.
Fra 20. august begrenses antall deltakere på arrangementer til 25 personer innendørs og 50 utendørs i Helsingfors-regionen.
Finland ligger etter mange EU-land i vaksineringen, og bare 40 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Delvis forklares dette med at myndighetene har fastsatt et intervall på tre måneder mellom de to dosene for at flest mulig skal få første dose tidligst mulig. Over 82 prosent har fått minst én dose.
De aller fleste av de nye smittetilfellene er påvist hos unge, uvaksinerte mennesker. Også antall sykehusinnleggelser øker, melder  Reuters. Selv om antallet er lavere enn i de foregående smittebølgene, er byrden fremdeles vanskelig å bære for helsevesenet, advarer THL.
For en uke siden la statsminister Sanna Marin fram planer om å starte vaksinering av 12-16-åringer. Samtidig vil regjeringen kreve vaksinasjonsbevis ved besøk på restauranter og underholdningstilbud.

New Zealand vil begynne å gradvis åpne landets grense tidlig neste år, kunngjorde statsminister Jacinda Ardern torsdag.
Grensa har vært stengt for alle unntatt fastboende og statsborgere siden mars 2020. Det ble åpnet for innreise fra nabolandet Australia i april, men etter flere coronautbrudd der ble grensa stengt på ny i juli.
Ifølge Ardern vil alle som kan få vaksine, få muligheten fra 1. september, tre måneder tidligere enn først antatt.
– Jeg har tidligere sagt at grensa har fungert som en kollektiv rustning for New Zealand og beskyttet oss mot viruset. Trikset med vaksinering er at vi alle får en egen rustning, som betyr at vi kan lene oss mindre på grenserestriksjoner, sa Ardern.
Ettersom vaksineringen skyter fart, kan en gradvis gjenåpning av grensa begynne, la hun til.
Det vil innføres forskjellige retningslinjer for dem som vil ha innreise, basert på smittesituasjonen i landene de kommer fra.
Fullvaksinerte som kommer fra lavrisikoland, vil kunne komme inn i New Zealand uten å måtte gå i karantene, mens dem fra land der risikoen er middels, må isolere seg eller gå i karantene i en kortere tidsperiode.
Uvaksinerte, eller folk som kommer fra høyrisikoland, må belage seg på 14 dager i karantene.
I New Zealand, et land med 5 millioner innbyggere, er det registrert bare 2.548 smittetilfeller. 26 dødsfall er registrert som følge av covid-19.

Australia: Hovedstadsregionen i Australia innfører strenge restriksjoner etter at ett nytt smittetilfelle ble påvist.
Dette var det første tilfellet i hovedstadsregionen ACT siden i fjor sommer. Og myndighetene er fast bestemt på hindre spredning.
Fra og med torsdag kveld får innbyggerne i Canberra kun forlate hjemmet med en svært god grunn. Eksempler er å handle nødvendige varer, oppsøke helsehjelp eller trene i maks én time om dagen.
Med svært strenge smitteverntiltak har Australia så langt i pandemien hatt forholdsvis lite spredning av koronaviruset. For tiden prøver myndighetene å stanse spredning av deltavarianten, og også landets to største byer, Sydney og Melbourne, er blitt stengt ned.

11. august

Danmark: Sundhedsstyrelsen i Danmark skroter anbefalingen om å holde én meters avstand i det offentlige rom.
I stedet anbefaler danske helsemyndigheter nå at man skal holde avstand der det er mulig. Begrunnelsen er den høye vaksinasjonsdekningen i Danmark, der 61,4 prosent av befolkningen er fullvaksinert, og 73,6 prosent har fått minst én dose.
– Vi er nå på et sted der vi har god kontroll med smitten i samfunnet fordi det er så mange som har tatt imot tilbudet om å bli vaksinert, heter det i en pressemelding onsdag.
Hittil har anbefalingen vært at folk bør holde minst én meters avstand til andre i det offentlige rom, og gjerne to meter når det er mulig.
Endringen innebærer at arealkravet i kirkene oppheves fra lørdag, bekrefter kirkeminister Joy Mogensen.
Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsatt folk å bli hjemme dersom de er coronasmittet eller har sykdomssymptomer.
I dag blir alle over 12 år tilbudt vaksine i Danmark, og i den yngste aldersgruppen, fra 12 til 15 år, har 45 prosent allerede fått første dose.

Australia: Strengeckoronatiltak forlenges i Australias nest største by Melbourne i et forsøk på å stanse spredning av deltavarianten.
Myndighetene forlenget onsdag nedstengningen til og med 19. august.
– Dette er veldig utfordrende, erkjenner Daniel Andrews, leder for regjeringen i delstaten Victoria.
Han mener gjenåpning inntil videre er umulig på grunn av deltavarianten.
Med svært strenge smitteverntiltak har Australia så langt i pandemien hatt forholdsvis lite spredning av coronaviruset. I nedstengte Sydney ble det onsdag registrert 344 nye smittetilfeller – det nest høyeste tallet så langt i pandemien.

10. august

Canada: Amerikanere som ville besøke nabolandet i nord, måtte stå i timelange køer da Canada åpnet grensen for første gang på 16 måneder.
Mandag kunne fullvaksinerte turister fra USA igjen krysse grensen. Selv om de to landene deler verdens lengste landegrense, ble det køer ved overgangene, og enkelte steder måtte folk vente i opptil sju timer, viser offisielle tall.
Ved Canadas største flyplass, Pearson International utenfor Toronto, ble det varslet om fare for forsinkelser i forbindelse med at amerikanerne igjen kan reise inn.
I september skal Canada begynne å åpne for fullvaksinerte reisende også fra andre land.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Fiji: 1479 smittede (13,7 døde)
* Botswana: 1244 smittede (15,1 døde)
* Georgia: 1154 smittede (10,4 døde)
* Cuba: 1103 smittede (9,7 døde)
* Kypros: 897 smittede (4,6 døde)
* Malaysia: 788 smittede (8,6 døde)
* Eswatini: 731 smittede (10 døde)
* Kasakhstan: 594 smittede (4,5 døde)
* Iran: 574 smittede (6,6 døde)
* Storbritannia: 558 smittede (1,8 døde)
* Mongolia: 516 smittede (2,3 døde)
* Israel: 513 smittede (1,2 døde)
I Norge er det registrert 98 nye smittetilfeller og mindre enn ett dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 76 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 214 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 171 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 447 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 203 384 676 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 4 302 961 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Skottland: Flesteparten av coronarestriksjonene i Skottland ble opphevet mandag, etter at landet har hatt en nedgang i smitten.
Krav til sosial distansering og restriksjoner for større samlinger ble fjernet, noe som betyr at alle større samlingssteder kan åpne igjen – inkludert nattklubber.
Noen restriksjoner, som for eksempel kravet om å bruke munnbind innendørs på offentlige steder og kollektivtransport, vil fremdeles gjelde.
Førsteminister Nicola Sturgeon sa i forrige uke at landet kan åpne opp igjen på grunn av en «jevn nedgang i smittetilfeller» og «vaksinasjonssuksessen».

9. august

Frankrike: Mandag må folk i Frankrike vise fram et helsepass for å gjøre noe så hverdagslig som å nyte en kopp kaffe eller reise med intercitytog.
Regjeringen strammer mandag til restriksjonene og innfører passet for kafeer, restauranter og reise mellom ulike byer tross fire uker med voldsomme protester. Lørdag demonstrerte rundt 237 000 franskmenn mot coronapasset i Paris og andre steder i landet, ifølge innenriksdepartementet.
President Emmanuel Macron er en forkjemper for planen og har uttrykt sinne overfor demonstrantene. Han håper strategien kan dempe smittespredningen og oppfordre flere til å vaksinere seg.
Helsepasset kan leses som en QR-kode og utstedes dersom man er fullvaksinert, nylig har avlagt en negativ test eller blitt frisk etter coronasykdom. Regjeringen gir kunder og bedrifter en uke til å innføre og tilpasse seg de nye reglene.

Finland: Fra mandag av begynner Finland å vaksinere barn mellom 12 og 15 år, og det kan skje mot foreldrenes vilje. Ifølge helsedepartementet er det vaksinene fra Pfizer/Biontech og Moderna som skal brukes. Dette er de to coronavaksinene som benyttes i Finland og er godkjent for bruk på barn ned til 12 år.
Barn og unge i Finland kan selv ta avgjørelser knyttet til sin egen helse så snart de er vurdert til å være i stand til det, ifølge helsedepartementet.
Dersom foreldre ikke støtter en coronavaksinasjon, vil barnets evne til å ta en uavhengig beslutning bli vurdert av fagfolk i helsevesenet som skal diskutere og informere om mulige bivirkninger. Dermed kan barn vaksineres mot foreldrenes vilje.
Det er likevel forventet at de aller fleste foreldre og barn tar beslutningen i fellesskap.
Risikogrupper mellom 12 og 15 år er allerede vaksinert mot covid-19.

8. august

REDDET:Det er beregnet at livet til mer enn 38 000 tyskere er berget takket være vaksineringen.

Tyskland: Tyske helsemyndigheter mener at coronavaksinen har reddet over 38 000 liv og hindret at over 706 000 tyskere ble smittet.
Ifølge Robert Koch-Institut har vaksinen også bidratt til at 78 000 mennesker slapp å bli innlagt på sykehus og reddet nesten 20 000 pasienter fra intensivbehandling.
– At covid-19-vaksinen er så effektiv, viser på imponerende vis at vaksinering er veien ut av pandemien, sier instituttet, som er Tysklands smittevernbyrå.
Over 45 millioner tyskere er hittil fullvaksinert, det vil si 54,5 prosent av befolkningen. 51,8 millioner – 62,3 prosent, har fått én dose, ifølge helseminister Jens Spahn.

7. august

Norge: Utenriksdepartementet forlenger reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land utenom EU/EØS, Sveits og Storbritannia. Det er også gjort unntak for noen land og områder på EUs såkalte tredjelandsliste. Reiserådet gjelder til 1. september.
– Det er fortsatt en uoversiktlig situasjon i mange land. Enkelte land har en stigende smittekurve og helsevesenet i flere land sliter. I tillegg gjør andre lands reiserestriksjoner det vanskelig for nordmenn å reise trygt. Andel nordmenn som er vaksinert er også relevant når vi vurderer det globale reiserådet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
Regjeringen har besluttet å oppheve det globale reiserådet trinnvis. Fra og med 5. juli ble reiserådet opphevet for EU/EØS, Sveits og Storbritannia. I tillegg ble det gjort unntak fra enkelte land og områder på EUs tredjelandsliste. Dette er land og områder utenfor EU som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.
Følgende land og områder på EUs tredjelandsliste er nå unntatt reiseråd: Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Israel, Japan, Kosovo, Moldova, Montenegro, New Zealand, Nord-Makedonia, Qatar, Saudi-Arabia, Serbia, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Ukraina og USA.
Unntak fra det globale reiserådet for disse landene vurderes nå uavhengig av krav til karantene. Det betyr at du må gå i karantene dersom smittenivået i landet eller området du besøker ikke tilfredsstiller FHIs krav, selv om det ikke er reiseråd for landet eller området.

Danmark: En økende andel av coronasmittede i Danmark er vaksinerte, ifølge Statens Serum Institut.
Det har blitt funnet smitte hos 17 532 vaksinerte personer som bare har fått ett stikk i Danmark, noe som utgjør 10,8 prosent av de samlede smittetilfellene.
Smitten blant fullvaksinerte stiger også, ifølge SSI. Det er funnet 4592 smittetilfeller blant fullvaksinerte, noe som er 2,8 prosent av alle smittetilfeller, ifølge  BT.
Tallmaterialet strekker seg fra 27. desember i fjor, da første dose ble satt i Danmark, og til 4. august 2021. Da tallene sist ble beregnet, i slutten av juni, var andelen 5,4 prosent.
– Dette skyldes både at flere blir vaksinert for første gang, og at første stikk gir mindre beskyttelse mot deltavarianten, som har vært dominerende i juli, sier avdelingsleder Tyra Grove Krause i SSI.

6. august

SMITTEKARTET: Slik er situasjonen akkurat nå.

 

Italia: Den italienske regjeringen har besluttet at coronapass skal være obligatorisk for lærere og passasjerer på offentlig transport og innenlandsfly.
De nye reglene gjør at ansatte på skoler og universiteter, men også studenter, vil trenge coronapasset.
Passet, som er en utvidelse av EUs coronapass, fungerer som et bevis på at man er vaksinert med minst én dose, har fått påvist smitte tidligere eller har testet negativ i løpet av de foregående 24 timene.
Regjeringen har allerede besluttet at passet fra 6. august er obligatorisk, blant annet om man vil spise innendørs på restauranter eller gå på kino og museum.

5. august

Europa: Hele Sverige og Finland er nå oransje på smittekartet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. Stockholm og Helsingfors er røde.
Til sammen er smittesituasjonen nå verre i 36 ulike områder i Europa, viser ECDCs kart.
Fredag oppdaterer Folkehelseinstituttet (FHI) sine kart, som viser hvilke land og regioner der det er ekstra coronakrav ved innreise til Norge. Basert på dette fatter regjeringen en endelig beslutning samme dag, før endringene trer i kraft fra mandag,
ECDCs risikovurdering er med på å danne grunnlaget for FHIs, men det er ingen automatikk i at konklusjonen blir den samme. FHI henter inn egne nasjonale tall fra Sverige, Danmark og Finland og deler dessuten for eksempel Sverige i større regioner.
Det betyr at selv om hele Sverige er oransje på EUs risikokart, er det ikke gitt at hele Sverige får karantenekrav fra mandag. Dersom FHI følger ECDC, vil imidlertid alle grenseregioner rundt Norge være stengt fra mandag.
Dersom man kommer til Norge fra en oransje eller rød region, er kravet blant annet at man må i innreisekarantene. Dette gjelder imidlertid ikke fullvaksinerte eller de som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene. Det er også begrenset hvem som har rett til å komme til Norge.
Flere regioner i Spania og Frankrike har fått en forverret smittesituasjon. I Spania er nå hele landet, med unntak av Kanariøyene og regionen Asturias i nord, farget mørkerødt. Kanariøyene og Asturias er røde. Store deler av det sørlige Frankrike er nå mørkerødt, og flere regioner lenger nord i landet har gått fra oransje til rødt.
Den populære feriedestinasjonen Kroatia, som i dag er grønn, har gått fra grønn til oransje viser tall VG har innhentet. Ifølge avisen er det Värmland, Västra Götaland og Sveriges to nordligste regioner som ligger an til å bli oransje, basert på tallene FHI bruker.
Som i Norge bruker ECDC et fargesystem for å fortelle noe om hvor ille smittesituasjonen i et land er. Fargene er grønn, oransje, rød og mørkerød.
Grønn vil si at området har et lavt smittetrykk samt en lav positivitetsrate, og mørkerød betyr at det er et svært høyt smittetrykk.
Områdene hvor situasjonen har blitt verre er som følger, med tidligere farge i parentes:
Til oransje
* Finland – Pohjois- ja Itä-Suomi (grønt) og Åland (grønt).
* Tyskland – Hamburg (grønt).
* Italia – Piemonte (grønt), Abruzzo (grønt), Basilicata (grønt) og Friuli-Venezia Giulia (grønt).
* Norge – Oslo (grønt), Møre og Romsdal (grønt) og Agder (grønt).
* Sverige – Östra Mellansverige (grønt), Småland med öarna (grønt), Sydsverige (grønt), Västsverige (grønt), Norra Mellansverige (grønt), Mellersta Norrland (grønt) og Övre Norrland (grønt).
Til rødt
* Danmark – Nordjylland (oransje).
* Estland – Eesti (oransje).
* Finland – Helsingfors-Uusimaa (oransje).
* Frankrike – Normandie (oransje), Grand Est (oransje) og Pays de la Loire (oransje).
* Hellas – Voreio Aigaio (oransje) og Sterea Ellada (oransje).
* Island – Ísland/Iceland (oransje).
* Italia – Toscana (oransje) og Marche (oransje).
* Sverige – Stockholm (oransje).
Til mørkerødt
* Frankrike – Occitanie (rødt), Provence-Alpes-Côte d’Azur (rødt), Guadeloupe (rødt) og La Réunion (rødt).
* Irland – Northern and Western (rødt).>
* Spania – Castilla-La Mancha (rødt) og Región de Murcia (rødt).
I følgende områder har situasjonen forbedret seg
* Tsjekkia – Praha (oransje til grønt).
* Hellas – Ipeiros (rødt til oransje).
* Litauen – Sostinės regionas (grå til oransje) og Vidurio ir vakarų Lietuvos regionas (grå til oransje).
* Luxembourg – Luxembourg (rødt til oransje).
* Nederland – Groningen (mørkerødt til rødt), Overijssel (mørkerødt til rødt), Gelderland (mørkerødt til rødt), Utrecht (mørkerødt til rødt), Noord-Holland (mørkerødt til rødt), Zuid-Holland (mørkerødt til rødt), Noord-Brabant (mørkerødt til rødt) og Limburg (NL) (mørkerødt til rødt).
* Norge – Nordland (oransje til grønt).
* Spania – Principado de Asturias (mørkerødt til rødt).
Fra mandag 5. juli endret regjeringen terskelen for reiseråd for at norske råd skal harmonisere med rådene i resten av europa. På grunn av dette er det store muligheter for at endringene ECDC gjør også vil gjelde for Norge.
I partallsuker vurderer regjeringen om det skal åpnes opp, og i oddetallsuker vurderer de om land skal få strengere krav.
I tillegg til grønn, oransje, rød og mørkerød bruker regjeringen også fargene lilla og lysegrå.
Dette er land som har krav om innreisekarantene av ulike grunner, men det er uvisst hvilke land som får disse fargene før rådene oppdateres.

Australia: Melbourne og delstaten Victoria i Australia stenger ned i sju uker etter at det ble oppdaget åtte nye smittetilfeller i byen som ikke har kjent smittevei.
Det er bare litt over en uke siden delstaten kom ut av en seks uker lang nedstengning. Delstatsminister Daniel Andrews sier han ikke har noe annet valg enn å stenge ned igjen ettersom bare 20 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert.
Andrews innførte de strenge tiltakene med bare fire timers varsel.
– For å være helt ærlig, så har vi ikke nok folk som er vaksinert, og derfor er dette det eneste alternativet som er tilgjengelig for oss, sa han.
Alle de tre største byene i Australia, Sydney, Melbourne og Brisbane, er nå nedstengt. Nedstengnings-tiltak i Australia rammer nå mer enn halvparten av befolkningen på 25 millioner mennesker.
Delstaten New South Wales, der Sydney ligger, hadde torsdag sin verste dag siden forrige nedstengning startet i slutten av juni, med 262 nye smittetilfeller og fem nye dødsfall. Ingen av de døde, som var mellom 60 og 80 år, var fullvaksinert.
Australia lyktes lenge med sin coronastrategi med nesten helt stengte grenser, obligatorisk karantene for alle de som slapp inn, og omfattende smittesporing. Det har gjort at australiere har kunnet leve tilnærmet som normalt i perioder der andre deler av verden levde med strenge tiltak. Men dårlig tilgang på vaksiner og en mer smittsom deltavariant har ført til en vanskelig situasjon for myndighetene og statsminister Scott Morrison.

Morrison har lovet større vaksineleveranser mot slutten av året.

Israel: Israelske helsemyndigheter sier at en ny runde med nedstengning kan bli aktuelt innen utgangen av måneden. Israel opplever nå en markant smitteøkning.
– Akkurat nå vil jeg ikke innføre en ny nedstengning, men heller la den tredje dosen få virke sammen med en del andre tiltak. Men om to-tre uker kan det hende vi kommer til en annen beslutning, sier generaldirektør Nachman Ash i helsedepartementet.
I et intervju med forsvarets kringkastingsstasjon sier Ash at han håper tredje dose vil virke for personer over 60 år.
Helsemyndighetene har de siste tre dager registrert over 3000 smittetilfeller. Onsdag kom tallet opp i 3.430. Rundt 250 mennesker er alvorlig syke.
58 prosent av israelerne er fullvaksinert av en befolkning på 9,3 millioner mennesker. Vel 250 000 har fått tredje dose.

USA: Biden-administrasjonen jobber med å innføre krav om at utlendinger som vil reise til USA, må være vaksinert mot covid-19, ifølge nyhetsbyråene AP og AFP.
Kravet vil komme som del av administrasjonens trinnvise plan for å lette innreise-reglene for utlendinger. Det er foreløpig ikke satt opp noen tidslinje for når kravet vil innføres, da myndighetene fortsatt jobber med hvordan og når man trygt kan gå tilbake til vanlig reisevirksomhet.
AP skriver at det trolig kun vil gis få unntak for vaksinekravet, men ikke noe om hvem disse unntakene vil gjelde for. Biden-administrasjonen har innført og holdt fast ved strenge reiserestriksjoner og vist til spredningen av deltavarianten.
Reglene som gjelder nå, sier at utlendinger som har vært i Kina, Schengen-området, Storbritannia, Irland, Brasil, Sør-Afrika og India i løpet av de siste 14 dagene ikke får innreise til USA.
Alle som reiser til USA, må – uavhengig av om de er vaksinert eller ei – kunne vise til negativt resultat fra en covid-19-test avlagt innen tre dager før flyreisen til landet startet.
Flere har presset på for lettelser, blant dem luftfarten og reiselivsnæringa. Blant annet har folk hevdet at restriksjonene ikke er forholdsmessige, særlig da smittesituasjonen i USA per nå er verre enn i mange av landene innreise ikke er tillatt fra.

4. august

Israel, som har vært omtalt som en suksesshistorie i vaksinesammenheng, opplever kraftig smitteoppblomstring og innfører igjen flere coronarestriksjoner.
Drøyt 57 prosent av innbyggerne i Israel er fullvaksinert, men tirsdag ble det likevel satt ny rekord med 3834 nye påviste smittetilfeller.
Tirsdag kveld meldes det om flere restriksjoner, blant annet at kun vaksinerte folk får være med på samlinger innendørs der 100 eller flere er til stede, og krav om bruk av munnbind ved samlinger utendørs med 100 eller flere.
Tidligere tirsdag ble det kjent at det også innføres krav om 14 dagers karantene for alle som ankommer fra 18 land, blant dem USA, Tyskland, Frankrike, Nederland og Italia.
Fra før er det innført ulike restriksjoner og karantenebestemmelser for reisende fra 24 andre land, blant dem Storbritannia, Russland, India og Tyrkia

STENGER NED: Det franske territoriet Guadeloupe. (Foto: Bjørn Moholdt)

Frankrike: De karibiske franske territoriene Guadeloupe og Martinique stenger ned i tre uker på grunn av en kraftig økning av coronasmitte.
Onsdag innføres det portforbud fra klokka 20 til 5 og forbud mot å reise mer enn ti kilometer på Guadeloupe. Samme tiltak ble innført på Martinique før helgen.
– Vi er inne i en katastrofal utvikling, sier direktøren for Guadeloupes helsevesen, Valerie Denux.
Hun sier 3000 nye smittede ble registrert i forrige uke, og hun ber om hjelp fra alle kvalifiserte leger og helsearbeidere på øya, inkludert dem som er på ferie der.
Butikker forblir åpne, og restauranter kan servere lunsj. Men barer, treningssentre, stadioner og svømmebasseng må stenges.
53 prosent av Frankrikes befolkning er vaksinert, men andelen er betydelig lavere i de karibiske provinsene. Samtlige 22 som er innlagt på intensiven på sykehus på Guadeloupe, er uvaksinert
Det er også iverksatt en kriseplan på den franske middelhavsøya Korsika etter at en fjerde smittebølge har rammet landet. Tiltak er innført i flere kystområder.
På Korsika har myndighetene økt kapasiteten i intensivavdelingene for pasienter med covid-19 og mobilisert ytterligere personell. I Bastia, en av øyas to største byer, har sykehuskapasiteten oversteget 79 prosent.
Det har vært påbud om munnbind i de største byene på Korsika, som er et populært reisemål, siden midten av juli. Smittesituasjonen knyttes til et inntog av turister mot slutten av juli; forrige helg var mer enn 130 000 mennesker innom øya, ifølge nyhetsbyrået AFP.
Brorparten av kystområdene i Frankrike har gjeninnført et påbud om bruk av munnbind, i et forsøk på å bremse smittespredningen. Det er to måneder siden sentralmyndighetene fjernet påbudet.

Europa: Halve EUs befolkning er nå fullvaksinert, ifølge en oversikt som nyhetsbyrået AFP har laget.
Nesten 224 millioner mennesker i de 27 EU-landene er ferdig vaksinert. Spania ligger best an av de større landene med en andel på over 58 prosent. I Tyskland er andelen 52 prosent.
Tallene fra de ulike landene er hentet fra offisielle kilder.

3. august

USA: En rekke amerikanske storbyer innfører påbud om bruk av munnbind innendørs etter økt smitte av deltavarianten i landet.
I California gjelder et nytt påbud i fylkene San Francisco, Alameda, Contra Costa, Marin, San Mateo, Santa Clara og Sonoma, også for fullvaksinerte.
Helsemyndighetene oppfordrer samtidig folk til å samles utendørs i stedet for innendørs når dette er mulig.
Ellers i delstaten har også fylkene Los Angeles, Yolo og Sacramento innført lignende tiltak. Det samme gjelder i flere storbyer, blant dem Atlanta, Kansas City i Missouri og Washington D.C., skriver  New York Times.
I New York kommer ordfører Bill de Blasio med en sterk oppfordring om bruk av munnbind innendørs, også til fullvaksinerte.
De Blasio understreker at storbyens strategi fortsatt primært er å få folk vaksinert og at han ikke har mandat til å tvinge folk til å bruke munnbind innendørs. Det er allerede påbudt med munnbind i offentlige skoler og på offentlig transport.
– Det beste jeg kan gjøre, er å komme med en sterk oppfordring om at folk gjør det, sa han mandag.
Mandag ble president Joe Bidens mål om å ha vaksinert 70 prosent av befolkningen innen 4. juli nådd, én måned på overtid.
Nasjonaldagen skulle etter planen markere en slags seier over pandemien, men manglende vilje blant flere grupper til å la seg vaksinere har ført til at målet ikke ble nådd.
Samtidig har utbredt smitte av deltavarianten ført til at antall sykehusinnleggelser har skutt i været. Nå registreres det i snitt godt over 70 000 nye smittetilfeller hver dag.

Kina: I den kinesiske byen Wuhan må alle innbyggerne testes for covid-19 etter at det er registrert ny smitte i byen for første gang på mer enn ett år.
Byen, som har 11 millioner innbyggere, setter «raskt i gang med grundig» testing av «alle innbyggere», sa embetsmannen Li Tao på en pressekonferanse tirsdag, dagen etter at det ble registrert sju nye smittetilfeller.
Det var i nettopp Wuhan at covid-19 først ble oppdaget mot slutten av 2019.

USA: McDonald’s vil kreve at kunder og ansatte i områder i USA med betydelig eller høy smittespredning bruker munnbind innendørs, selv om de er fullvaksinerte. Selskapet sier påbudet er i tråd med de nyeste retningslinjene fra smittevernetaten CDC.
McDonald’s innførte påbud om bruk av munnbind for alle ansatte og kunder i fjor sommer, før regelen ble fjernet for vaksinerte i mai. Burgergiganten har mer en 14 000 filialer i USA.
Det er uklart hvor mange restauranter som vil omfattes av de nye reglene.

2. august

Tyskland vil fra september tilby eldre og personer i risikogrupper en ekstra dose med coronavaksine, opplyser helsedepartementet.
Beslutningen om å tilby en ekstra dose skyldes bekymring over økt spredning av deltavarianten av viruset og «redusert eller raskt svekket immunrespons» i visse grupper, heter det.
Personer i disse gruppene, som tidligere er fullvaksinert, vil få tilbud om en ekstra dose med mRNA-vaksine fra Pfizer/Biontech eller Moderna.
Alle tyskere som tidligere har mottatt to doser med AstraZeneca-vaksine eller én dose med Johnson & Johnson-vaksine, vil også få tilbud om en ekstra vaksinedose.
Tyskland vil også gjøre det enklere for barn og unge i alderen 12 til 17 år å få vaksine, opplyser helsedepartementet.

REDUSERT: Bondi Beach i Sydney er blant stedene som nå rammes hardt av den australske nedstengningen.

Australia: I Sydney, Australias største by, er 300 soldater innkalt for å hjelpe politiet med å håndheve strenge smitteverntiltak i byen, der deltasmitten har spredt seg.
Myndighetene i delstaten New South Wales har slitt med å slå ned utbruddet av den svært smittsomme deltavarianten i Sydney og med å sikre at befolkningen følger de strenge smittevernanbefalingene. Mer enn 3600 tilfeller er registrert siden midten av juni.
– Politibetjenter vil bli assistert av ADF-personell (det australske forsvaret, red.anm.) når de leverer mat, banker på dører og sjekker at reglene om å holde seg hjemme og isolere seg blir fulgt, sa politisjef Mick Fuller i New South Wales lørdag.
Mer enn fem millioner innbyggere i storbyen og de omkringliggende områdene går inn i den sjette uken av en nedstengning som etter planen skal vare ut august.
Folk får kun forlate boligen sin for å trene, gjøre nødvendig arbeid, dra på sykehuset eller til legen eller for å handle strengt nødvendige varer, som mat.
Overholdelsen av reglene har imidlertid vært varierende, og politiet har gitt ut stadig flere bøter til folk som ikke bryter dem.
For flere millioner i Brisbane og området rundt blir en nedstengning forlenget til søndag etter at et utbrudd der har vokst til 29 smittetilfeller. Ordren om å holde seg hjemme skulle egentlig fjernes tirsdag.
Fortsatt er kun rundt 14 prosent av Australias befolkning fullvaksinert, og myndighetene lener seg fortsatt tungt på nedstengninger for å bremse smittespredningen.
Statsminister Scott Morrison har tegnet opp en lang vei tilbake til normalen, med et mål om å fullvaksinere 80 prosent av befolkningen før grensa gjenåpnes.

1. august

USA: Det siste døgnet er 21 683 coronatilfeller registrert i Florida. Det er det høyeste smittetallet på en dag siden starten av pandemien, ifølge helsemyndighetene.
Delstaten har blitt det nye nasjonale episenteret for coronaviruset, og en femdel av alle nye smittetilfeller i USA stammer fra Florida
Guvernør Ron DeSantis har nektet å innføre påbud om bruk av munnbind og krav om vaksinering, og han har i tråd med delstatens lovgivningsmakt begrenset lokale myndigheters mulighet til å innføre slike tiltak
Tallene fra det amerikanske folkehelseinstituttet CDC viser hvor raskt smitten tar seg opp i delstaten. Dagen i forveien ble det registrert 17 093 nye smittetilfeller, og økningen er dermed på 4590 tilfeller.
Den forrige rekorden var på 19 334 daglige smittede og ble rapportert 7. januar.

Corona-nyheter fra forrige måned finner du HER!