Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.

De siste nyhetene ligger øverst!

31. juli

Island har påvist over 100 nye coronatilfeller fire dager på rad, og smittetrykket nærmer seg toppen fra oktober 2020.
De siste 14 dagene er det påvist 280,6 smittetilfeller per 100 000 islendinger. Tallet omfatter ikke smitte blant tilreisende og har i månedsvis vært godt under 50.
Under smittetoppen i fjor nådde dette tallet 292. Før denne uka hadde Island bare to dager i løpet av pandemien registrert over 100 nye smittetilfeller, i mars og oktober 2020, ifølge radiostasjonen Ruv.
Island opphevet alle smitteverntiltak i slutten av juni, men som følge av smitteøkningen ble flere tiltak nylig gjeninnført. Nesten 70 prosent av landets befolkning er fullvaksinert, ifølge  Iceland Review.

Kinas verste smitteutbrudd på flere måneder har spredd seg til to nye områder, inkluderte en storby med 31 millioner innbyggere, opplyser helsemyndighetene.
Lørdag ble det rapportert om 55 nye smittetilfeller i Fujian-provinsen og Chongqing-distriktet, i tillegg til i de fire provinsene og Beijing der det fra før er meldt om utbrudd av deltavarianten.
Mer enn 200 tilfeller har blitt knyttet til et utbrudd øst i Jiangsu-provinsen, der ni rengjørere på den internasjonale flyplassen i byen Nanjing testet positivt den 20. juli.
Alle turistattraksjoner og kulturarenaer ble beordret til å holde stengt lørdag på grunn av smittespredningen.
Nedstengningen omfatter fra før flere hundre tusen innbyggere i provinsen Jiangsu, mens Nanjing har testet alle byens 9,2 millioner innbyggere to ganger.

30. juli

Australia vil først gjenåpne grensene når 80 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert mot covid-19, ifølge landets statsminister.
Statsminister Scott Morrison lanserte fredag landets plan for veien ut av pandemien.
Australia har nærmest vært hermetisk lukket siden mars i fjor for å holde coronasmitten ute av landet.
Det er fremdeles strenge smitteverntiltak i store deler av landet, som kun har registrert 34 000 smittetilfeller gjennom hele pandemien. Til sammenligning har Norge registrert over 150 000 tilfeller, mens Sverige har over en million.
Når 70 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert, vil man kunne ha mer frihet i samfunnet, sier Morrison.
– Jeg tror vi kan nå dette i løpet av året, sier han.
Når 80 prosent er fullvaksinert, kan australiere igjen reise fritt utenfor landets grenser – og turister og andre den andre veien.
Hittil er kun 14 prosent av befolkningen fullvaksinert.

Tyskland: Alle som ankommer Tyskland fra utlandet, og som ikke er vaksinert eller har vært smittet, må teste seg ved innreise, opplyser helseminister Jens Spahn.
– Alle som ankommer Tyskland, må nå testes – enten de kommer i fly, bil eller tog, sier Spahn.
De nye reglene gjelder alle over 12 år med unntak av pendlere over landegrenser eller de som er på gjennomfart, ifølge et utkast AFP har lest.
Det blir gjort unntak for land der virusvarianter har oppstått, som Brasil og Sør-Afrika. Også personer som er vaksinerte, må de testet hvis de kommer fra disse landene.

RØDT: Santorini er blant øyene som rammes hardt av smittespredningen i Hellas. (Foto: Bjørn Moholdt)

Hellas: Tretten greske øyer i Egeerhavet har blitt markert mørkerøde på smittekartet til Det europeiske smittevernbyrået (ECDC).
Oppgraderingen av smitterisikonivået gjelder blant annet for populære reisemål som Mykonos, Santorini og Rhodos, viser ECDCs kart.
Hellas håpet å kunne lokke turister tilbake etter tapsåret 2020. Trass gode besøkstall i juni, er det usikkert hvordan resten av sesongen blir.
– Vi venter og ser hvordan markedet vil reagere, sier Manolis Markopoulos, styreleder for hotellbransjeorganisasjonen på Rhodos, etter ECDCs kunngjøring.
Smittevernbyrået satte torsdag strengere reiseråd for 41 områder i EU. De mørkerøde områdene indikerer området med svært høyt smittetrykk. Ordningen brukes for å hjelpe EU-landene og Norge i å bestemme hvilke regler for testing og karantene som til enhver tid gjelder.
I forrige uke ble smittesituasjonen for Kreta, den største øya i Hellas, stemplet som mørkerød.

Filippinene: Regjeringen på Filippinene innfører strenge smitteverntiltak for hovedstadsregionen for å hindre spredningen av den mer smittsomme deltavarianten.
Nedstengningen skal vare i hovedstadsområdet fra 6. til 20. august, ifølge regjeringstalsperson Harry Roque.
Tiltakene innebærer at restauranter ikke får ha gjester innendørs, og blant annet frisører og skjønnhetssalonger får kun benytte 30 prosent av kapasiteten. Innendørs-arrangementer blir forbudt, mens turistattraksjoner utendørs kun får bruke 30 prosent av kapasiteten.
I hovedstadsregionen har det den siste tiden blitt registrert minst tusen nye smittetilfeller daglig, og det er deltavarianten som er dominerende.

29. juli

England: Fullvaksinerte personer fra EU og USA får ankomme England uten å havne i karantene, opplyser den britiske regjeringen.
– Vi hjelper til med å binde folk som bor i USA og europeiske land sammen med venner og familie, skriver Storbritannias transportminister Grant Shapps på  Twitter. Han skriver at endringene trer i kraft 2. august.
Endringene gjelder de som er fullvaksinert med en vaksine godkjent av amerikanske FDA eller europeiske EMA.
De reisende må imidlertid fortsatt teste seg før ankomst og deretter på nytt to dager etter ankomst, skriver Shapps.
Regjeringen åpner også for internasjonale cruiseskip.
– Dette er framskritt vi alle kan ha glede av, skriver Shapps.
Storbritannia har blitt rammet av en smittebølge den siste tiden etter at den mer smittsomme deltavarianten av coronaviruset begynte å spre seg. Smittetallene har imidlertid gått ned den siste uken.
Skottland, Wales og Nord-Irland bestemmer sine egne innreiseregler.

28. juli

USA: Amerikanere bør igjen bruke munnbind på utsatte offentlige steder innendørs, mener smittevernmyndighetene i USA.
Oppfordringen tirsdag gjelder også personer som er vaksinert. Lærere og skoleelever er blant dem som bør bruke munnbind, ifølge folkehelseinstituttet CDC.
Dermed reverseres tidligere oppmykninger i de amerikanske smittevernrådene. Årsaken er spredningen av den mer smittsomme deltavarianten.
Vaksinerte som smittes av denne varianten, har mer virus i kroppen enn dem som smittes av andre varianter, ifølge CDC.

Israel: Israelske helsemyndigheter registrerte tirsdag 2112 nye voronasmittede i landet. Smittetallet er det høyeste siden midten av mars.
Ifølge israelske TV-kanaler er omtrent hvert tiende nye smittetilfelle blant folk som har returnert fra utlandet.
Antall coronapasienter med et alvorlig sykdomsforløp har økt til 168, opp fra 61 mandag forrige uke.
De fleste smittetilfellene er knyttet til den ekstra smittsomme deltavarianten, og spesielt unge israelere er blant de smittede.
Israel har lenge vært på vaksinasjonstoppen, og 9,3 millioner israelere er allerede fullvaksinert.

27. juli

OPPHEVET: De strenge tiltakene på Mykonos ble opphevet mandag. (Foto: Bjørn Moholdt)

Hellas: Corona-tiltakene som inkluderte portforbud og musikkforbud på øya Mykonos ble opphevet mandag 26. juli.
Ifølge de greske myndighetene klarte tiltakene delvis å stoppe den videre spredningen av viruset og den eksponentielle økningen av tilfeller.
Myndighetene har advart om at hvis flere lignende utbrudd registreres på andre øyer, vil lokale restriksjoner bli brukt med tiltak som ligner på de for Mykonos.

Australia: Melbourne åpner igjen tirsdag etter den siste tids nedstenging. Smitteutbruddet i Australias nest største byer under kontroll, ifølge myndighetene.
En ny coronabølge preget av deltavarianten førte til nedstengning i midten av juli. Etter nærmere to uker med ordre om å holde seg hjemme, kan millioner av innbyggere i Melbourne og delstaten Victoria legge sin femte nedstengning bak seg.
Delstatsminister Dan Andrews sier to utbrudd av deltavarianten er håndtert de siste månedene, men han understreker at pandemien langt fra er over og at det framover handler om å vaksinere flest mulig.
Skoler, restauranter og butikker kan åpne igjen, mens det fortsatt er påbudt med munnbind.
I nabodelstaten South Australia lettes det også på Corona-restriksjonene, mens det i storbyen Sydney i New South Wales går mot fortsatt nedstengning etter fire uker med strenge restriksjoner.
Tirsdag ble det registrert 172 nye smittetilfeller i delstaten. Det er det høyeste daglige smittetallet siden starten av utbruddet i Sydney i begynnelsen av juni.
Kun 16 prosent av Australias befolkning er fullvaksinerte, ifølge  ABC News’ oversikt.

USA: Myndighetene i USA beholder restriksjoner på innreise for utlendinger, tross oppfordringer fra EU om å åpne grensene.
Begrunnelsen er et ønske om å bremse spredningen av deltavarianten av coronaviruset.
– Den mer smittsomme deltavarianten sprer seg både her og i utlandet, sier talsperson Jen Psaki i Det hvite hus.
USA har hatt begrensninger på innreise fra Kina, EU, Storbritannia og Iran i over et år. Innreise-begrensninger for reisende fra Brasil, India og flere andre land ble innført senere i pandemien.
I juni lettet EU på innreise-begrensningene for amerikanere. EU har oppfordret USA til å gjennomføre tilsvarende liberaliseringer.

26. juli

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa sier landet ser ut til å ha passert toppen av den tredje smittebølgen og letter på flere tiltak.
Blant annet oppheves forbudet mot salg av alkohol.
Det afrikanske landet, som er hardest rammet av coronaviruset på kontinentet, gikk tilbake inn i en delvis nedstengning forrige måned for å bremse en kraftig økning i smitten grunnet delta-varianten.
Ramaphosa sier antall nye daglige coronatilfeller stabiliserte seg på 12 000 forrige uke, 20 prosent ned fra uken før.
– Tallene tyder på at vi langt på vei har passert toppen av den tredje smittebølgen, selv om det fortsatt er enkelte områder vi fortsatt er bekymret for, sier presidenten.
Smittetallene stiger blant annet fortsatt i Eastern Cape, KwaZulu-Natal og Western Cape-provinsene.
Presidenten kunngjør at landet vil lette på restriksjoner som gjelder folkeansamlinger, innenlands reiser og alkoholsalg med nesten umiddelbar effekt. Munnbind er imidlertid fortsatt påbudt, og det er fortsatt portforbud om natten.

25. juli

Tyskland vurderer å innføre restriksjoner for dem som ikke er vaksinert mot coronaviruset, sier statsminister Angela Merkels stabssjef.
Dersom deltavarianten av viruset sprer seg i Tyskland i ukene og månedene som kommer, kan det bli aktuelt å nekte uvaksinerte adgang til barer og andre steder der mennesker omgås, sier Helge Braun til Bild am Sonntag.
– Dersom vi får en høy infeksjonsrate til tross for testprosedyrene våre, vil uvaksinerte måtte redusere sin kontakt med andre, sier han.
– Det betyr at visse steder som restauranter, kinoer og idrettsanlegg ikke lenger vil være tilgjengelig for uvaksinerte, selv ikke for dem som er testet. Risikoen for alle andre vil være for høy, sier Braun, som selv er lege.

24. juli

Island: Fire uker etter at Island opphevet alle coronatiltak, stenger landet nå delvis ned igjen.
Fra og med søndag må barer og nattklubber stenge ved midnatt, munnbind må benyttes innendørs der folk ferdes, maksimalt 200 kan samles ved tilstelninger og enmetersregelen gjeninnføres.
Tiltakene blir innført til tross for at rundt 90 prosent av alle innbyggere over 16 år nå har fått minst én dose med coronavaksine.
Island opplever økt smittespredning, og myndighetene frykter at den mer smittsomme deltavarianten av viruset skal få fotfeste.
Den siste tiden har det daglig vært registrert flere titall nye smittetilfeller, og det er et betydelig antall i et land med bare 360 000 innbyggere.

SPREDNING: Smitten har jeg økt i Saigon og andre vietnamesiske byer. (Foto: Bjørn Moholdt)

Vietnam: Fra lørdag stenges Vietnams hovedstad Hanoi ned, mens et utbrudd rundt Mekong-deltaet sør i landet er i ferd med å spre seg.
Ordren om nedstengning kom fredag og innebærer at det ikke er lov å møtes offentlig i grupper på mer enn to personer. Bare offentlige kontorer, sykehus og nødvendige bedrifter kan holde åpent.
Tidligere i uken førte økte smittetall til at alle utendørsaktiviteter ble avlyst inntil videre og ikke-nødvendige virksomheter fikk beskjed om å stenge.
Fredag ble det registrert 70 smittetilfeller i Hanoi, byens største antall, samtidig som det ble satt dagsrekord for landet med 7295 tilfeller. Nesten 5000 av disse var i Ho Chi Minh-byen i sør, landets nest største by. Der er den pågående nedstengningen forlenget til 1. august.
I den seneste smittebølgen er det registrert over 83 000 smittede og 335 dødsfall.

Island: Økende coronasmitte på Island gjør at myndigheten gjeninnfører restriksjoner ved innreise og for dem som er i landet.
Fra midnatt søndag er det ikke lov å samle flere enn 200 mennesker, barer og restauranter må stenge klokken 23, og svømmehaller og innendørs idrettsanlegg må begrense seg til 75 prosent av normal kapasitet.
I tillegg blir det krav om en meters avstand og munnbind innendørs, og fullvaksinerte må legge fram en negativ test som er mindre enn 72 timer gammel for å komme inn i landet.
Island var ett av de første landene i verden som kunne oppheve alle restriksjoner i mars, og mer enn 85 prosent av alle personer over 16 år er fullvaksinerte. Likevel har smitten blusset opp, først og fremst på grunn av deltavarianten av viruset.

Storbritannia: Tallet på coronasmittede fortsetter å øke i Storbritannia. Én av 75 er nå smittet i England, viser ny oversikt.
Data fra det nasjonale statistikkbyrået sier at 741 700 testet positivt for corona i foregående uke. Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 i uken før.
Tallet for forrige uke er det høyeste siden uken som ledet opp til 30. januar.
I Skottland er tallet én av 80 i forrige uke, opp fra én i 90 i uken før. Antall smittede er nå det høyeste siden statistikkbyrået begynte å måle i Skottland i oktober i fjor.
For Wales er smitten lavere og tallet er én person per 360 innbyggere. I Nord-Irland er én person av 170 smittet, opp fra én person per 290 personer i forrige uke.

23. juli

Italia: Om to uker må italienere bevise at de er beskyttet eller har testet negativt før de kan trene, gå på museum eller på restaurant. Smitten i landet øker kraftig.
Kravet om coronapass på blant annet treningssentre, svømmehaller, museer og restauranter ble vedtatt torsdag kveld og gjelder fra 6. august. Regjeringen har også besluttet at unntakstilstanden i landet skal gjelde ut året.
Innstrammingen kommer som svar på at smitten har økt raskt den siste tiden, særlig blant unge. Helseminister Roberto Speranza ber folk vaksinere seg.
I august endrer også Italia hvordan de skal klassifisere risikosoner i landet. I stedet for å basere seg på antall nye smittetilfeller, skal risikovurderingen bestemmes av antall innlagte på sykehusenes covid-19-avdelinger og intensivavdelinger.

New Zealand stenger grensen mot Australia. Reiseboblen som har gjort at folk kunne reise fritt mellom landene, oppheves i åtte uker.
Ordningen ble innført i april og tillot folk fra Australia og New Zealand å reise karantenefritt. Nå setter deltavarianten av coronaviruset en stopper for det.
– Vi har alltid sagt at vi må oppdatere også når viruset utvikler seg. Dette er ingen lett avgjørelse, men det er den rette avgjørelsen for sikre New Zealands befolkning, sier statsminister Jacinda Ardern. Hun sier deltavarianten «har endret risikoprofilen betydelig».
Grensen stenger ved midnatt fredag og vil være stengt i minst åtte uker. New Zealand beholde reiseboblen med Cookøyene.

22. juli

USA forlenger stengningen av landegrensene mot Canada og Mexico til minst 21. august.
Det har departementet for innenlands sikkerhet kunngjort, etter at Canadas regjering tidligere i uken varslet at den vil slippe fullt vaksinerte amerikanske borgere inn i Canada fra 9. august, og fra resten av verden fra 7. september.
Det er uklart hvordan, eller om, den amerikanske beslutningen vil berøre Canadas beslutning.
USAs beslutning knyttes til at smittespredningen av coronavirus fortsatt blir vurdert som en trussel mot liv og nasjonale interesser, heter det i kunngjøringen fra Washington.
Varehandel over landegrensene berøres ikke av stengningen.

KLAR MELDING: Avinor setter alle kluter til for å sikre at norske flyplasser som de driver – som er de aller fleste – er Corona-trygge for de reisende.

Norge: 215 796 uvaksinerte personer har kommet inn til Norge etter at reiserådene ble endret 5. juli, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Tallet omfatter personer som ikke er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene, og som dermed må registrere og teste seg ved ankomst.
Leder Daniel Sørlie på Dr. Dropins teststasjon på Gardermoen sier til  P4 at det er enorm pågang.
– Gardermoen er ikke bygget for en global pandemi, så det er plassutfordringer, sier han.
Han sier de forsøker å holde ventetiden så kort som mulig, men med flere og flere reisende, mener han folk bare må ha tålmodighet.
– Vi kniper noen titalls positive prøver hver eneste dag, så det er tydelig at testingen fungerer etter hensikten. Det er viktig at de som ikke er vaksinert, faktisk tester seg når de ankommer, sier han.

Iran: Dt siste døgnet er det registrert 27 444 nye smittetilfeller i Iran, flere enn noen gang tidligere under pandemien. Til sammen er det påvist nærmere 3,6 millioner smittetilfeller i landet.
I hovedstaden Teheran er det innført strenge restriksjoner for å få bukt med smittespredningen.
Pandemien har ifølge offisielle tall krevd nærmere 88 000 liv i landet, og det tilsvarer 103 per 100 000 innbyggere. Norge har til sammenligning 15.

USA: Deltavarianten av coronaviruset står nå for anslagsvis 83 prosent av smittetilfellene i USA, ifølge amerikanske helsetopper.
Det er en stor oppgang i deltatilfeller fra 3. juli, da USAs smittevernetat CDC opplyste at varianten sto for halvparten av tilfellene.
– Den beste måten å forhindre spredning av coronavarianter er å forhindre spredning av sykdom, og vaksinasjon er det kraftigste verktøyet vi har, sa Rochelle Walensky, direktør for CDC, i en høring i Senatet tirsdag.
Deltavarianten er et mutert coronavirus som sprer seg lettere enn andre varianter. Den ble først oppdaget i India, men har nå spredd seg over hele verden.

Spania: Coronasmitten på ferieøya Mallorca fortsetter å stige, noe som får myndighetene til å vurdere å stramme inn for festing.
Ifølge det spanske helsedepartementet er det tirsdag 335 smittede per 100 000 innbyggere på Mallorca. Mandag var det samme tallet 310, og fredag 270.
De regionale myndighetene på øygruppen Balearene, som inkluderer Menorca, Ibiza, Formentera samt Mallorca, vurderer nå å vurdere stramme inn for nattelivet i helgene.
Eventuelle restriksjoner inkluderer at såkalte botellones, utendørsfester med mye alkohol, forhindres ved å stenge strender og parker mellom klokken 1 og 6 om natten.

20. juli

Storbritannia: Briter som skal på nattklubb, må fra og med september kunne bevise at de er fullvaksinerte, sa statsminister Boris Johnson mandag.
– Vi planlegger å gjøre fullvaksinering til en betingelse for å komme inn på nattklubber og andre arenaer der store folkemengder samles. Bevis på at du har testet negativt for coronaviruset vil ikke lenger være nok, sa statsminister Boris Johnson mandag.
Dette kravet vil bli innført fra sent i september. Rundt 70 prosent av voksne i Storbritannia er fullvaksinerte, men ifølge Johnson er rundt 35 prosent av de mellom 18 og 30 fremdeles uvaksinerte.
Han advarte om at «noen av livets gleder og muligheter sannsynligvis vil bli avhengige av vaksinering».

Europa er verdens første region som har passert 50 millioner påviste coronatilfeller, ifølge en oversikt fra nyhetsbyrået Reuters.
Regionen har for tiden én million nye smittede hver åttende dag og har registrert nesten 1,3 millioner coronarelaterte dødsfall siden pandemien brøt ut, melder  Reuters.
Det tok 194 dager for Europa å gå fra 25 millioner til 50 millioner smittetilfeller, mens det tok 350 dager å nå de første 25 millioner tilfellene, ifølge oversikten fra Reuters.
Deltavarianten, som er langt mer smittsom enn den opprinnelige utgaven av viruset, har blitt påvist i rundt 100 land og er nå den dominerende varianten på verdensbasis.

Grønland strammer inn koronatiltakene og nekter uvaksinerte å bruke kollektiv transport. Det gis unntak for reiser til hjemstedet.
Kravet om at man må ha fått minst én vaksinedose dersom man vil reise kollektivt, ble presentert av lederen for landsstyret, Mute B. Egede, mandag.
Uvaksinerte får heller ikke besøke serveringssteder og idrettsanlegg. Drosjer er unntatt fra vaksinekravet. Reglene gjelder i utgangspunktet ut juli.
Det er for tiden 29 aktive smittetilfeller på Grønland, flere enn på noe annet tidspunkt under pandemien. Rundt 58 prosent av grønlenderne har fått minst én dose. 34 prosent – en tredel – er fullvaksinert.

19. juli

VIETNAM: Ny oppblomstring av Corona-smitte. (Foto: Bjørn Moholdt)

Vietnam: Det er registrert rett under 6 000 nye coronatilfeller i løpet av et døgn i Vietnam, som er ny rekord.
Tidligere har landet hatt relativt god kontroll på pandemien, og det er totalt registrert 51 002 smittetilfeller. Siden mai har imidlertid smittetallene skutt i været.
Søndag ble det registrert 5926 nye tilfeller av covid-19.
Myndighetene i Hanoi innfører nå de strengeste smitteverntiltakene til nå, og byen stenges i praksis ned. Alle tjenester som ikke er kritisk viktige må holde stengt, det innføres en sosial avstand på minst 2 meter og folk oppfordres til å holde seg inne. Ansamlinger på mer enn fem personer forbys.
Strenge tiltak er også på plass i Ho Chi Minh-byen (Saigon), som er blitt et episenter for smitteutbruddet i landet. Søndag er det registrert 4692 tilfeller her.

Danmark: Utenriksdepartementet i Danmark har oppdatert sitt reiseråd og fraråder nå alle ikke-nødvendige reiser til Norge.
Endringen ble kunngjort på departementets nettsted like etter midnatt natt til mandag.
Oppdateringen av reiserådet henger sammen med at den norske regjeringen fra samme tidspunkt har endret karantenekrav for borgere fra fire danske regioner, samt Færøyene.
Kun Region Syddanmark og Grønland er unntatt karantenekravet.
Den norske regjeringen kunngjorde fredag skjerpingen av innreise-restriksjoner og karantenekrav på grunn av økende smitte i Europa.

England: Den britiske regjeringen har opphevet Corona-restriksjonene for England. Endringen trådte i kraft midnatt.
Fra nå av kan nattklubber og andre utesteder holde åpent igjen med full kapasitet.
Endringen innebærer også at påbudet om å bruke munnbind og å jobbe hjemmefra er opphevet.
Dagen før oppfordret statsminister Boris Johnson britene til å fortsatt være på vakt mot viruset.
– Vær så snill, vær forsiktige, og gå inn i det neste steget av gjenåpningen med respekt for andre mennesker og risikoen viruset fremdeles utgjør, sa Johnson, som selv er i isolasjon til 26. juli etter at regjeringskollega Sajid Javid, som er fullvaksinert, har testet positivt for coronaviruset.
Gjenåpningen mandag skjer til tross for økte smittetall knyttet til deltavarianten. Antall nye smittetilfeller er på det høyeste nivået siden januar.

16. juli 

Europa: Ledere i EU feiret lørdag at unionen har vaksinert enn større andel av befolkningen enn USA, som i flere måneder har ligget langt foran.
– Vi lovet det, og nå er det gjort. EU har denne uken forbigått USA som det kontinentet som har satt flest førstedoser av vaksinen i verden, skriver EU-kommissær Thierry Breton på Twitter.
Frankrikes europaminister Clement Beaune viser til tall fra  Our World in Data og sier EU har gitt 55,5 prosent av befolkningen første dose av en coronavaksine, sammenlignet med 55,4 på andre siden av Atlanterhavet.
EUs vaksinestrategi ble kraftig kritisert ved starten av året og var rammet av produksjons- og leveringsproblemer. Både Storbritannias og USAs vaksineprogram fikk en bedre start. Breton sier at problemene nå er løst og at EU eksporterer halvparten av vaksinene som produseres til andre land.
Hun understreker likevel at «kampen mot pandemien er ikke en sprint men en maraton».

Israel: For første gang på fire måneder har antall nye smittetilfeller i Israel oversteget 1000, opplyser helsedepartementet søndag.
I alt 1118 coronasmittede ble registrert det siste døgnet, noe som er det høyeste tallet siden midten av mars.
Det daglige smittetallet var imidlertid på over 10 000 i januar da pandemien nådde sitt toppnivå.
Statsminister Naftali Bennett sa fredag at deltavarianten av covid-19 fører til en smitteøkning verden over, «inkludert i vaksinerte land som USA, Storbritannia og Israel».
Vurderingen er at vaksinene er mindre effektive mot denne varianten enn det israelske myndigheter hadde håpet på og at problemet ikke kan løses med vaksinering ene og alene.
Derfor innføres det fra onsdag igjen restriksjoner på hvor mange som kan samles. Det settes en grense på 100 personer innendørs, og det er kun dem som er vaksinert, kan vise til negativ test eller har blitt frisk fra koronasykdom som får delta på arrangement.
I tillegg blir munnbind igjen påbudt innendørs.

17. mars

SLITER: Moskva og Russland sliter med høye smittetall. (Foto: Bjørn Moholdt)

Russland: Helsemyndighetene melder om 799 koronadødsfall det siste døgnet i Russland. Tallet er rekordhøyt, men mandag fjernes coronakrav til landets restauranter.
Det ble fredag også meldt om 25 704 nye smittetilfeller. Dette tallet har økt fra rundt 9000 i begynnelsen av juni til over 25 000 i forrige uke.
Helsemyndighetene forklarer økningen med rask spredning av deltavarianten og treg vaksinering. Tirsdag denne uken ble det opplyst at bare 19,5 prosent av Russlands befolkning på 146 millioner mennesker har fått minst én dose.
Til tross for det rekordhøye antallet coronadødsfall har russiske myndigheter fredag bestemt å droppe kravet om at restauranter kun kan ta imot kunder som er coronavaksinerte, har hatt covid-19 eller kan framlegge en negativ test.
Begrunnelsen er et ønske om å hjelpe restaurantene som siden slutten av juni har vært pålagt disse reglene, og som gjennom pandemien har slitt med å få endene til å møtes.
Endringene trer i kraft mandag.

Norge: Regjeringen opphever fra og med mandag 19. juli reiseråd til land som blant annet Albania, Bosnia-Hercegovina og Serbia.
Etter en vurdering gjort av Folkehelseinstituttet (FHI), har regjeringen fredag bestemt seg for å oppheve reiserådene for Albania, Aserbajdsjan, Bosnia-Hercegovina, Canada, Kosovo, Moldova, Montenegro, Qatar og Serbia, skriver Utenriksdepartementet i en  pressemelding.
Selv om reiserådene for disse ni landene oppheves, vil det kunne være karantenekrav ved innreise til Norge, skriver UD og viser til innreiseregler fra Folkehelseinstituttet.
Tredjeland er land og områder utenfor EU. Denne listen oppdateres annenhver uke. Samtidig fraråder Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS.

Australias største by strammer ytterligere inn på restriksjonene etter at det lørdag ble rapportert om 111 nye smittetilfeller. Dagen før var tallet 97.
Trass strenge restriksjoner og en tre uker lang nedstengningen i Sydney og områdene rundt, har det ikke lykkes å få kontroll på det nyeste smitteutbruddet.
Fra og med lørdag blir alle forretninger som ikke regnes som essensielle, beordret til å stenge. Arbeidet ved byens byggeplasser blir satt på pause, barer og restauranter stenges, og det samme gjelder en rekke sportsaktiviteter.
Byens om lag fem millioner innbyggerne får bevege seg maksimalt ti kilometer fra sitt hjem. De blir bedt om å jobbe hjemmefra og om å kun gå ut dersom de trenger mat, medisiner eller å besøke en lege.
– Det er ikke godt for oss å trå vannet, som er det vi gjør nå. Vi har til en viss grad stabilisert utbruddet, men vi har ikke klart å bryte kurven, sier delstatsminister i New South Wales Gladys Berejiklian.
Folk som bor i såkalte virus-hotspots får ikke forlate sine nabolag med mindre de jobber i en nødetat eller i helsevesenet.

Spania: Portforbud og andre smitteverntiltak gjeninnføres i Catalonia i et forsøk på å stanse deltasmitten i den spanske regionen, spesielt blant uvaksinerte unge.
Catalonia fikk fredag gjennomslag for å innføre et portforbud om natten i byene hardest rammet av deltaviruset, inkludert Barcelona.
Portforbudet vil gjelde mellom klokken 01 på natten og 06 på morgenen, og trer i kraft allerede til helgen.
Det har blitt påvist nærmere 80 000 smittetilfeller i Catalonia, en region med rundt 7,7 millioner mennesker, de siste to ukene. Smitten er spesielt høy blant personer i 20-årene.
Forbudet varer til og med 23. juli, men kan bli utvidet om lokale myndigheter ber om det.

16. juli

Storbritannia: Det siste døgnet har det blitt påvist 48 553 nye smittetilfeller i Storbritannia og 63 mennesker har mistet livet. Det er det høyeste dødstallet siden 26. mars.
Smitteøkningen det siste døgnet er den høyeste siden midten av januar, og de fleste får påvist deltavarianten, melder  Sky News.
I tillegg ble det rapportert 63 nye coronarelaterte dødsfall onsdag. Det er det høyeste tallet siden 26. mars, hvor det ble registrert 70 dødsfall.
Hundretusener av mennesker blir nå oppfordret til å fremskynde sin andre vaksinetime, i et forsøk på å få flest mulig fullvaksinert før alle restriksjonene i England lettes mandag.
Britiske helsemyndigheter anbefaler en vaksineintervall på maks åtte uker. Så langt har over 46 millioner briter har fått minst en vaksinedose.

Sør-Afrika: Antall coronarelaterte dødsfall i Afrika har økt med 43 prosent på bare en uke, ifølge Verdens helseorganisasjon. Kontinentet sliter med akutt vaksinemangel.
– Denne smittebølgen er den raskeste kontinentet har sett, sier WHOs Afrika-sjef, Matshidiso Moeti.
Mangel på oksygenutstyr og intensivplasser er hovedårsaken til økningen i dødstallet. Dette er en klar beskjed om at afrikanske sykehus har nådd bristepunktet, advarer Moeti.
Ifølge WHO er dødeligheten av coronaviruset 2,6 prosent i Afrika, mens det globale gjennomsnittet er 2,2 prosent.
Det har blitt registrert flest coronadødsfall i Namibia, Sør-Afrika, Tunisia, Uganda og Zambia. 35 afrikanske land har også påvist deltavarianten.

15. juli

Latvia: Den latviske regjeringen har besluttet å gjøre coronavaksinering obligatorisk for personer som jobber innen helse og utdanning.
Fra oktober må ansatte på helseinstitusjoner og skoler kunne framvise et vaksinesertifikat. I andre sektorer vil arbeidsgivere etter 1. oktober få mulighet til å avvise ansatte som ikke er vaksinert, ifølge de nye retningslinjene fra regjeringen.
Nasjonalforsamlingen i EU-landet må fortsatt godkjenne de nye reglene.
Vaksineringen av Latvias 1,9 millioner innbyggere har gått sakte. Så langt har en tredel av innbyggerne fått én dose av en coronavaksine.
Siden starten av pandemien har det blitt registrert mer enn 138 000 smittetilfeller i landet og over 2.500 coronarelaterte dødsfall.
De siste ukene har smittetallene gått ned, men samtidig har deltavarianten av covid-19 spredt seg og utgjør nærmere 54 prosent av de nye smittetilfellene, ifølge helsedepartementet.

Internasjonalt: Antall smittetilfeller knyttet til coronapandemien stiger igjen verden over etter ni uker med nedgang, rapporterer Verdens helseorganisasjon (WHO).
Forrige uke ble det registrert 55 000 dødsfall knyttet til covid-19 globalt, opplyser WHO. Det er en økning på 3 prosent fra uken før.
Antall smittetilfeller steg med 10 prosent fra den foregående uken til nærmere 3 millioner tilfeller. De høyeste smittetallene ble registrert i Brasil, India, Indonesia og Storbritannia.
Tilbakegangen knyttes til lave vaksinasjonstall, lettelse i reglene for bruk av munnbind og andre restriksjoner og den raske spredningen av deltavarianten, som WHO sier har blitt påvist i 111 land og er ventet å bli den dominerende varianten de neste månedene.
I hardt rammet Argentina nærmet dødstallet seg 100 000. Samtidig nådde antall daglige koronadødsfall i Russland nye høyder. I Belgia har coronasmitten, drevet av deltavarianten blant unge, doblet seg den siste uken, og i Storbritannia ble det for første gang på et halvår registrert over 40 000 nye smittetilfeller på én dag.

14. juli

Australia: Innbyggerne i Australias største by må belage seg på strenge coronarestriksjoner i enda to uker, opplyser delstatsminister Gladys Berejiklian.
Onsdag ble det rapportert om 97 nye smittetilfeller i delstaten New South Wales, som Sydney ligger i. Det er det nest høyeste døgntallet som er registrert i det nye smitteutbruddet i storbyen.
– Det smerter alltid å si dette, men vi må forlenge nedstengningen i minst to uker til, sier Berejiklian.
I alt 24 av de smittede var i sine nærmiljø hele smitteperioden, mens sju var i isolasjon i deler av smitteperioden, skriver  Sydney Morning Herald.
Restriksjonene i byen og områdene rundt innebærer blant annet et forbud mot å møte andre utenfor egen husstand.

USA: De siste tre ukene har smittetallene i USA fordoblet seg. Deltavarianten, forsinket vaksinering og 4. juli-feiringer skal være noen av grunnene. Etter flere måneder med synkende smittetrend, øker nå coronatilfellene igjen i USA.
Etter fester i forbindelse med uavhengighetsdagen 4. juli, forsinkelser i vaksinerings-programmet og stor spredning av den smittsomme deltavarianten har smittetallet fordoblet seg de siste tre ukene.
På mandag lå gjennomsnittet på rundt 23 600 smittede om dagen, opp fra 11 300 23. juni. I USAs 50 stater har kun to, Maine og South Dakota, sluppet unna smitteøkningen.
Nasjonalt har 55,6 prosent av amerikanere fått minst én vaksinedose, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

13. juli

Nederland: Statsminister Mark Rutte ba mandag om unnskyldning for at Nederland har lettet på Corona-restriksjonene for tidlig, melder nyhetsbyrået Reuters.
På en pressekonferanse innrømmet Rutte at restriksjonene ble lettet for tidlig. I helgen ble det registrert det hittil høyeste smittetallet i år
– Vi utviste dårlig dømmekraft, noe som vi angrer på og beklager, sa Rutte om regjeringens håndtering.
Fredag stengte Nederlands regjering diskoteker og nattklubber og begrenset serveringsstedenes åpningstider etter en kraftig smitteøkning. Det skjedde kun to uker etter at nesten alle restriksjonene ble opphevet.
Da var infeksjonsraten fallende, mens antall nye smittetilfeller nå er på et nivå Nederland ikke har opplevd siden mai. Daglige tilfeller har steget til nesten 7000, en sjudobling sammenlignet med for få uker siden.

Sør-Korea har registrert over 1000 nye coronatilfeller daglig den siste uka.
De fleste tilfellene er i hovedstadsregionen, hvor ansamlinger på mer enn to personer er blitt forbudt etter klokka 18. Regionen sto for over 800 av de 1150 tilfellene som ble kunngjort tirsdag.
Sør-Korea er på vei inn i sommerferien, og det er tegn på at smitten sprer seg utenfor Seoul-området. Storbyene Busan, Daegu og Daejeon, samt provinsen Sør-Chungcheong, har opplevd økt smitte den siste tiden.
I juli har landet registrert over 13 000 smittetilfeller. I alt er det registrert 170 296 smittetilfeller og 2046 coronarelaterte dødsfall i Sør-Korea, som har drøyt 51 millioner innbyggere.

ÅPNER: Det er ventet at London og England vil oppleve relativt stor smitteøkning når landet nå åpner opp ytterligere. (Foto: Bjørn Moholdt)

England: De fleste smittevernrestriksjonene i England skal oppheves 19. juli, opplyser statsminister Boris Johnson.
– Hvis vi skulle utsette dette fjerde steget, for eksempel til september eller senere, gjenåpner vi når været blir kaldere og viruset får en mer naturlig fordel. Vi tror dette er riktig tidspunkt for å gå videre, sa Johnson på en pressekonferanse mandag.
Økt smitte medførte at lettelser i restriksjonene allerede hadde blitt utsatt med fire uker én gang.
– Vi har kommet til et punkt i pandemien der det ikke er noen enkle svar eller åpenbare datoer for å åpne opp. Vi har daglige smittetilfeller som øker, sa Johnson.
Den siste fasen i gjenåpningsplanen til den britiske regjeringen innebærer at alle slipper munnbind, metersregelen blir opphevet og pålegget om å arbeide hjemmefra blir trukket tilbake.
Selv om flere forskere har varslet at gjenåpningen kan komme for tidlig, skal nattklubber og andre utesteder åpne helt. Det er ventet at de som skal dra på for eksempel nattklubber, vil bli bedt om å vise fram en negativ coronatest gjennom en app.
Statsministeren antydet imidlertid at man ikke vil gå helt tilbake til normalen 19. juli, og viste blant annet til at de fortsatt vil spore smitte og isolere folk som har fått påvist smitte.
Regjeringen forventer at folk kommer til å bruke munnbind på offentlig transport og trange steder.
Johnson ba innstendig om at britene viser sunn fornuft og advarer mot å være for fornøyde med lettelsene
– Jeg kan ikke si dette mer kraftfullt og tydelig: Denne pandemien er ikke over, sa statsministeren.
Det er registrert mer enn 128 000 dødsfall tilknyttet pandemien i Storbritannia. Det har de siste dagene i snitt blitt registrert over 30 000 nye smittetilfeller daglig, de fleste av dem av deltavarianten.

12. juli

Australia: Smittetallet i Sydney stiger igjen mandag. Nedstengningen av Australias mest folkerike by har så langt ikke stanset veksten i coronasmitten.
I Sydney har det blitt registrert 112 nye coronasmittede det siste døgnet, en ny smittetopp i bølgen byen nå er inne i. Det til tross for omfattende nedstengninger i byen de siste tre ukene.
Restriksjonene i byen, som blant annet omfatter et forbud mot å møte andre utenfor egen husstand, skulle egentlig bli lettet på fredag denne uken, men myndighetene kaller det nå for «svært lite sannsynlig».
Australia har så langt fullvaksinert omtrent ti prosent av befolkningen.

11. juli

HARDT RAMMET: I kjølvannet av militærkuppet har Myanmars befolking opplevd en sterk økning i Corona-smitte i landet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Myanmar: Mens Myanmar er midt i kaoset etter militærkuppet i februar, har en ny bølge coronasmitte bygd seg opp uten at mye gjøres for å bremse den.
Antall smittede har økt voldsomt siden midten av mai, samtidig som det er stor mangel på oksygen.
Under Aung San Suu Kyi kom Myanmar seg noenlunde helskinnet gjennom den andre smittebølgen i august i fjor ved hjelp av streng nedstengning, reiserestriksjoner og isolering av Yangon.
Suu Kyi var stadig på TV for å advare, og landet skaffet seg vaksiner fra India og Kina.
Men kuppet utløste omfattende gateprotester og streik blant helsearbeidere som sto i spissen for protestene, og helsesystemet er nå på knærne. Militærsykehusene er åpne, men de fleste holder seg unna dem.
Helsemyndighetene opplyste lørdag at det er registrert 4337 nye tilfeller, med et totaltall på 188 752, og 71 nye dødsfall, hittil totalt 3756. Hele 25 prosent av dem som testes, tester positivt.

Russland: Antall dødsfall knyttet til Corona nådde en ny topp i Russland lørdag da 752 mennesker døde av viruset. Helsemyndighetene meldte også om 25 982 nye smittetilfeller.
Det daglige antallet nye smittede har steget fra rundt 9 000 i begynnelsen av juni til over 23 000 tidlig i juli. Myndighetene mener at hovedårsaken til den kraftige smitteøkningen er deltaviruset. I tillegg er mange russere skeptiske til å vaksinere seg.
Trass i smitteøkningen har russiske myndigheter foreløpig ingen planer om å gjeninnføre nedstengninger av hensyn til økonomien. I fjor vår var landet stengt ned i seks uker.
Det er registrert 5,7 millioner tilfeller av coronasmitte hittil i Russland og 142 253 dødsfall, det høyeste i Europa.

USA: Helsemyndighetene i Florida melder om økning i antall coronasmittede og en høyere positiv testrate den siste uka. Antall smittede økte med 8000 sammenlignet med uka før. Totalt ble det registrert 23 747 nye tilfeller av korona.
I hele den siste måneden har det vært en økning av smitten. I forrige uke var 7,8 prosent av testene positive, og det var 172 coronarelaterte dødsfall. Til sammen er det registrert minst 2,4 millioner smittede og 38.901 dødsfall som følge av Corona i Florida siden pandemien startet.
Guvernør Ron DeSantis har bestemt at det meste skal være åpent i Florida til tross for pandemien, og det er svært få restriksjoner.
Hittil har 11 millioner innbyggere i staten fått minst en vaksinedose, det vil si 58 prosent av befolkningen over 12 år.

10. juli

Malta vil neste uke forby innreise for alle besøkende som ikke er fullvaksinert for koronaviruset.
– Vi blir det første EU-landet som gjør dette, men vi trenger å beskytte samfunnet vårt, sier helseminister Christ Fearne ifølge nyhetsbyrået  Reuters.
Han møtte fredag pressen på den lille middelhavsøya, som siden mandag har opplevd en dobling i nye smittetilfeller daglig.
Forbudet skal tre i kraft onsdag neste uke. Hittil har turister vært velkomne til Malta dersom de er fullvaksinert eller kunne fremvise en negativ PCR-test. Det eneste unntaket har vært for britiske turister, der kravet har vært at de må være fullvaksinert.

Cuba: Antall smittede har nesten doblet seg på Cuba på bare noen få dager, og myndighetene kjemper mot en ny smittebølge. 6422 tilfeller ble registrert fredag, sammen med 28 dødsfall.
Rekorden er satt samme dag som cubanske medisinske myndigheter godkjente den første av fem egenproduserte vaksiner.
Rundt halvparten av de nye tilfellene er i Matanzas-provinsen, der turistmålet Varadero befinner seg.
Smitten har økt sakte, men sikkert siden Cuba gjenåpnet for turisme i november, noe som trolig har bidratt til smittebølgen landet nå er inne i.
Totalt er det registrert 219 000 smittetilfeller og 1431 dødsfall siden starten av pandemien. Men landet har sluppet noenlunde greit unna. I hele 2020 var det 12 200 smittetilfeller.
De nye Abdala- og Soberana 02-vaksinene er allerede testet på flere millioner mennesker. Ifølge det statlig vaksinefirmaet BioCubaFarma er vaksinene over 90 prosent effektive.

Nederlands regjering stenger diskoteker og nattklubber og begrenser serveringsstedenes åpningstider etter en kraftig smitteøkning.
– Ikke noe gøy, men nødvendig, sa statsminister Mark Rutte da han fredag fortalte om de gjeninnførte tiltakene.
Allerede fra helgen må barer og restauranter stenge ved midnatt, et tiltak som vil vare store deler av sommeren. Diskoteker og klubber gjenåpnet for to uker siden, men må lørdag stenge helt.
Festivaler og andre store arrangementer der det ikke er mulig å holde trygg avstand, og uten faste plasser, forbys også.
Antallet nye smittetilfeller er på et nivå Nederland ikke har opplevd siden mai. Daglige tilfeller har steget til nesten 7000, en sjudobling sammenlignet med for få uker siden.

9. juli

Sør-Korea innfører de strengeste tiltakene i landet til nå i pandemien, etter at smitten i hovedstaden Seoul og området rundt har økt til et nytt toppnivå
Smittetallene den siste tida har nådd et «maksimalt krisenivå», ifølge statsminister Kim Boo-kyum.
Sør-Korea klarte lenge å holde smittetallene lave, med en befolkning som i stor grad fulgte anbefalinger om sosial distansering og andre regler, men vaksine-utrullingen har gått tregt, da landet har fått få doser. Mange av de nye smittetilfellene er hos folk i 20- og 30-årene, som ikke er prioritert i vaksinekøen ennå, ifølge landets helsemyndigheter.
Fredag ble det registrert 1316 nye smittetilfeller, det høyeste tallet på ett døgn siden pandemien brøt ut. Brorparten av smittetilfellene stammer fra Seoul-regionen, der nesten halvparten av landets befolkning holder til.
De nye reglene, som trer i kraft mandag og vil vare i to uker, forbyr samlinger på mer enn to personer etter klokka 18, samtidig som skoler blir stengt.
Kafeer og restauranter får ta imot et begrenset antall gjester, mens det blir forbudt å spise innendørs etter klokka 22. Barer og nattklubber blir helt stengt, mens demonstrasjoner begrenses til maks én person.

Australia: Smitteverntiltakene i Australias største by strammes ytterligere inn. De lokale myndighetene frykter å miste kontrollen over delta-utbruddet.
– Ikke forlat huset ditt med mindre du absolutt må, sa delstatsminister Gladys Berejiklian til Sydneys fem millioner innbyggere. Fredag ble det registrert 44 nye smittetilfeller i byen, det høyeste antallet siden utbruddet startet.
Byen har vært underlagt strenge smitteverntiltak i tre uker, men smittetallene har bare fortsatt å stige.
Berejiklian sa fredag at folket i New South Wales står overfor den største trusselen siden pandemien brøt ut. Det er registrert 439 smittetilfeller i Sydney siden midten av juni.
Antallet er svært lavt sammenlignet med de fleste andre storbyer i verden, men Australia har til nå klart å unngå utbredt smitte i befolkningen, hvorav kun 9 prosent er fullvaksinert.
– Vi har ikke luksusen det er å kunne vurdere å leve med viruset, sa Berejiklian, og la til at folk må snu skuta om titusenvis av dødsfall skal unngås.
De nyeste tiltakene gjør det forbudt å trene utendørs i større grupper enn to, mens allerede rådende forbud mot ikke-essensielle aktiviteter vil håndheves strengere.
– Det vi trenger er at alle følger de gjeldende reglene. Delta-varianten er mer smittsom enn noe annet vi har sett, sa Berejiklian.

Nederland: Smittespredningen øker kraftig i Nederland, der det er registrert rundt 5500 nye tilfeller det siste døgnet.
Ifølge helsemyndighetene er dette det høyeste antallet smittetilfeller som er registrert siden 14. mai og nærmere sju ganger så mange som for bare én uke siden. Deltavarianten av viruset får skylden.
Den siste uka har det vært påvist 67 nye smittetilfeller per 100 000 innbyggere i Nederland, der de fleste smitteverntiltakene ble opphevet 26. juni.
Munnbind må rett nok fortsatt benyttes på offentlig transport, men stadig færre ser ut til å være opptatt av å holde sosial distanse.

8. juli

Vietnam: De ni millioner innbyggerne i Ho Chi Minh-byen i Vietnam må holde seg innendørs de neste to ukene for å få bukt med coronasmitten.
Storbyen sliter med det som er Vietnams mest alvorlige smitteutbrudd hittil i pandemien. Tusenvis av innbyggere er blitt smittet de siste dagene.
Tidligere i pandemien var Vietnam et eksempel på et land som holdt smitten på et svært lavt nivå grunnet omfattende sporingsarbeid og strenge karantenetiltak. Nå er situasjonen annerledes, og myndighetene strammer til.
Fra fredag får innbyggerne i landets største by kun lov til å forlate hjemmene sine dersom man skal kjøpe mat eller medisiner, ifølge statlige medier. Dette varer i første omgang i to uker.
Vietnam sliter med vaksineringen av befolkningen, og det er kun satt fire millioner doser fordelt på landets nær 100 millioner innbyggere.

Sør-Korea: Sørkoreanske helsemyndigheter registrerte torsdag 1275 nye smittetilfeller, det høyeste antallet på et enkeltdøgn siden pandemien nådde landet.
Det er den andre dagen på rad med mer enn 1200 nye smittetilfeller, og tallet overgår rekorden på 1240 tilfeller fra romjula.
Mer enn tusen av de nye smittetilfellene er registrert i hovedstaden Seoul og området rundt, der mer enn halvparten av landets 51 millioner innbyggere holder til. Den store smitteøkningen er urovekkende i Sør-Korea, der 70 prosent av befolkningen fortsatt venter på å få vaksinedose nummer én.
Ifølge nyhetsbyrået AP har tiltakstrøtthet og høye temperaturer ført til at mange har samlet seg på restauranter, barer og i parker den siste tida. Nå er det lange køer utenfor teststasjonene i hovedstaden.

7. juli

BONDI BEACH: Det blir begrenset tilgang til den drømte stranden.

Australia: Sydneys mer enn fem millioner innbyggere må belage seg på nok en uke med nedstengning. Myndighetene forsøker å slå ned et utbrudd av delta-varianten.
Innbyggerne i landets største by har allerede måttet holde seg hjemme i to uker. Onsdag ble det registrert 27 nye delta-tilfeller.
Delstatsmyndighetene i New South Wales sier at det er gjort framskritt, men at flere tiltak likevel må vedvare.
– Deltavarianten er en «game changer», den er ekstremt smittsom, sa delstatsminister Gladys Berejiklian og la til at den må utryddes.
– Vi ønsker ikke å havne i en situasjon der vi konstant skifter mellom å stenge ned og åpne opp, sa hun videre.
Det er nå ventet at nedstengningen tar slutt 16. juli.
Australia har hatt en slags nullvisjon for coronasmitte. Gjennom strategien har byer landet over blitt underlagt harde smittevernrestriksjoner i kortere perioder. I Sydney-utbruddet er det foreløpig bare registrert 357 tilfeller.
Samtidig har landets grense har vært så godt som stengt i 15 måneder. Det har gjort at australiere har kunnet leve tilnærmet normale liv pandemien gjennom, samtidig som relativt få har mistet livet som følge av covid-19.
Men det stilles spørsmål om hvor lenge landet kan holde seg isolert, både fra viruset og resten av verden. Samtidig går vaksineringen tregt i landet – kun 9 prosent av den voksne befolkningen er fullvaksinert.

Sør-Koreas helsemyndigheter registrerte 1.212 nye coronatilfeller onsdag, et nivå landet ikke har vært i nærheten av siden toppnoteringen i desember.
Det var på julaften at det ble registrert 1240 smittetilfeller i landet, det meste på ett døgn siden pandemien nådde Sør-Korea.
Regjeringen hadde planlagt å heve tallet på maksimalt antall gjester i private sammenkomster fra fire til seks, og tillate restauranter å tilby innendørs servering i ytterligere to timer. Men embetsfolk i hovedstaden Seoul og området rundt har avventet dette på grunn av smitteøkningen.
Onsdag hadde kun 30 prosent av den sørkoreanske befolkningen fått første dose av en coronavaksine. Statsminister Kim Boo-kyum sier at det vil bli vurderte strengere smitteverntiltak om smittetallene fortsetter å stige de neste dagene.

6. juni

Indonesia: Det er registrert 728 coronarelaterte dødsfall i Indonesia det siste døgnet, flere enn noen gang tidligere.
Samtidig fikk 31 189 personer påvist smitte i landet, som er inne i sin mest dødbringende smittebølge hittil i pandemien.
Både tallet på smittede og døde ligger tirsdag betydelig høyere enn dagen før. Mandag ble det registrert 588 dødsfall og 29 745 nye smittetilfeller, opplyser landets helsemyndigheter.

Tunisia: Tunisiske sykehus sliter med å holde hodet over vann. Så mange dør av coronaviruset at døde blir liggende på rommet fordi det mangler plass i likhuset.
– Noen dør uten at vi får det med oss, sier sykepleier Imen Fteiti på Ibn Jazzar-sykehuset i Kairouan, der det bare er tre sykepleiere for 35 coronapasienter.
Over 600 pasienter ligger på intensivavdelinger på sykehus rundt om i landet, og myndighetene har satt opp feltsykehus for å håndtere det de kaller en tsunami.
I juni stengte seks regioner, inkludert Kairouan, ned som følge av økende smitte. Kairouan-området er særlig hardt rammet, med bare 45 intensiv-plasser på private og offentlige sykehus.
Tunisia har hittil registrert over 15 000 dødsfall blant coronasmittede siden starten av pandemien, men bare fire prosent av befolkningen på 12 millioner mennesker er fullvaksinert.

Israel: Pfizer/Biontech-vaksinen forhindrer ikke at mange smittes av coronavirusets deltavariant, konstaterer helsemyndighetene i Israel.
Siden 6. juni har vaksinens effektivitet når det gjelder å forhindre nye infeksjoner falt til 64 prosent. I februar ble effekten av vaksinen anslått til 95,8 prosent, ifølge det israelske helsedepartementet.
56 prosent av innbyggerne i Israel er nå fullvaksinert, de aller fleste med Pfizer/Biontech-vaksinen, men det forhindrer ikke at smittespredningen på nytt har skutt fart.
93 prosent av dem som smittes, kan imidlertid takke vaksinen for at de ikke blir alvorlig syke og havner på sykehus, mot rundt 99 prosent i februar.
Søndag fikk 334 israelere påvist coronasmitte, mange av dem unge. Sist over 300 fikk påvist smitte på et døgn i Israel, var i begynnelsen av februar.

5. juli

SMITTEØKNING: Paris og Frankrike frykter en ny bølge av Cortona-smitte.

Frankrike kan oppleve en ny smitteoppblussing innen utgangen av juli som følge av spredning av den mer smittsomme deltavarianten, sier en regjeringstalsmann.
– Den siste uken har epidemien økt igjen. En ny smittebølge er en mulighet innen måneden er omme, sier Gabriel Attal i et radiointervju. Dermed gjentar han advarselen helseminister Olivier Véran kom med i helgen.
Flere land, blant dem Russland og Storbritannia, har allerede registrerte et hopp i antall nye smittetilfeller som følge av virusvarianten som først ble oppdaget i India.
En drøy tredel – 36 prosent – av Frankrikes voksne er fullvaksinert. Myndighetene har utelukket å pålegge folk å ta vaksine.

Australia: Mangel på vaksiner i Australia har ført til en desperat jakt på vaksinedoser. Samtidig øker smitten, og nedstengingen flere steder fortsetter.
Helseministeren i delstaten New South Wales, Brad Hazzard, kaller det for en slags «Hunger Games»-situasjon, der folk slåss med hverandre som i TV-serien.
Kun syv prosent av landets drøyt 25 millioner innbyggere er fullvaksinert, noe som gjør at Australia er blant landene med dårligst vaksinedekning i den rike delen av verden.
Landets regjering har satset stort på AstraZeneca, som nå kun er anbefalt til personer over 60 år, samt en egenprodusert vaksine, som i tester viste seg ikke å være god nok.

4. juli

Iran: Myndighetene i Iran gjeninnfører en rekke restriksjoner som følge av at deltavarianten av coronaviruset er på frammarsj i flere byer.
Iran er det hardest rammede landet i Midtøsten med nesten 8000 registrerte coronarelaterte dødsfall og over 3 250 000 rapporterte smittetilfeller.
Søndag beordret myndighetene at alle ikke-essensielle butikker i 275 byer, deriblant hovedstaden Teheran, igjen må stenge.
Også alle offentlige parker, restauranter, kjøpesentre, skjønnhetssalonger og mange andre små og store bedrifter må stenge.
Det innføres også reiseforbud mellom byer med høy smitterate.

Russland har registrert over 25 000 nye coronainfeksjoner på et døgn. Det er den kraftigste smitteøkningen siden begynnelsen av januar.
Søndag oppga myndighetene at det er registrert 25 142 nye smittetilfeller det siste døgnet. Smitten blir drevet fram av deltavarianten av coronaviruset, samtidig som landet sliter med at mange russere velger å ikke la seg vaksinere.
Denne uken har Russland også rapportert om rekordmange coronadødsfall fem dager på rad. Lørdag ble det registrert 697 dødsfall. Søndag gikk tallet noe ned med 663 registrerte dødsfall.
Enkelte eksperter mener at Russlands rapportering lider av alvorlig underrapportering på grunn av kriteriene som brukes for å regne et dødsfall som coronarelatert.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Mongolia: 1058 smittede (6 døde)
* Namibia: 893 smittede (19,7 døde)
* Colombia: 808 smittede (17,8 døde)
* Argentina: 599 smittede (15,3 døde)
* Kuwait: 586 smittede (3,4 døde)
* Oman: 558 smittede (10,3 døde)
* Uruguay: 543 smittede (12,2 døde)
* Tunisia: 494 smittede (11,1 døde)
* Maldivene: 474 smittede (1,5 døde)
* Kypros: 441 smittede (ingen døde)
* Surinam: 422 smittede (15 døde)
* Costa Rica: 408 smittede (4,2 døde)
I Norge er det registrert 49 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 61 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 60 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 38 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 183 459 394 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 970 719 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Italia: Italiensk politi opplyser at de har stanset flere aktører som har lagt ut falske coronapass til salgs på internett.
Ifølge statsadvokaten i Milano har flere tusen mennesker vært villig til å kjøpe falske coronapass og vaksinedoser, melder Reuters.
Politiet opplyser at de har stengt ti kanaler på den anonymiserte meldingstjenesten Telegram der salg av falske coronapass og vaksinedoser ble tilbudt.
– Om lag 250 000 brukere hadde registrert seg, og et hundretall forsøkte å interagere med selgerne, sier Gian Luca Berutti ved Milano-politiets avdeling for nettkriminalitet.

3. juli

Sør-Afrika registrerte fredag 24.270 nye tilfeller av coronasmitte. Det er ny døgnrekord i landet som er hardest rammet av pandemien i Afrika.
Den nye rekorden er betydelig høyere enn den forrige på 21 980 som ble satt i januar.  Til sammen er nå over to millioner sørafrikanere smittet av viruset, og 61 332 har dødd, hvorav 303 siste døgn.
– Vi befinner oss i stormens øye, sier visehelseminister Joe Phaahla og viser til at den daglige smitten i den tredje bølgen er høyere enn i de to første bølgene.
President Cyril Ramaphosa sier det er deltavarianten som driver den massive smitteøkningen.
I forrige uke gjeninnførte han strenge tiltak som forbud mot alkoholsalg og stengning av skoler og spisesteder. Vaksineringen går tregt, med bare 3,2 millioner av landets 59 millioner vaksinert hittil.

CORONAKART: Til venstre er Folkehelseinstituttets kart over hvilke land som er rødmerket i uke 24 og 25. Til høyre er ECDCs kart over hvilke regioner EU anser som grønne, gule og røde. (Foto: Montasje/FHI/ECDC)

Europa: Fra 5. juli blir Kreta og flere andre europeiske ferieøyer grønne for nordmenn. I tillegg blir en rekke europeiske land grønne.
Helsemyndighetene har vurdert smittesituasjonen på øyene som separate regioner, istedenfor å vurdere landet som helhet.
Følgende øyer blir grønne
* De joniske øyer, Hella
* Kreta, Hella
* Nordlige egeiske øyer, Hella
Hit kan du reise med koronapass i sommer
* Korsika, Frankrik
* Madeira, Portugal
* Sardinia, Italia
* Sicilia, Italia
Følgende øyer/øygrupper blir røde eller oransje
* Azorene, Portugal (oransje)
* Balearene, Spania (oransje)
* Sørlige egeiske øyer, Hellas (oransje)
* Kanariøyene, Spania (røde)
Fra 5. juli endres terskelen for hva som er et grønt land, og man slipper innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn fire prosent av alle coronatestene må også være negative
Fra 5. juli kan personer bosatt i utvalgte land utenfor Europa besøke familie og kjærester i Norge
Svært mange svenske regioner blir grønne for nordmenn, opplyser Helsedepartementet.
Regionene det gjelder er Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro og Östergötland.
Følgende regioner fortsetter å være oransje eller røde
Blekinge, Jönköping og Kalmar (oransje) samt Kronoberg, Norrbotten og Värmland (røde). Norge følger EUs terskel for grønne land fra 5. juli. Reisende fra disse landene slipper innreisekarantene ved ankomst til Norge.
De nye grønne landene er
Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Færøyene, Hellas, Italia, Kroatia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten og Østerrike.
Følgende land fortsetter å være grønne
Grønland og Island.
Følgende land fortsetter å være oransje eller røde
Irland, Kypros, Latvia, Monaco, Nederland og Portugal (oransje).
Andorra, Spania og Storbritannia (røde).
For reisende fra Storbritannia blir det ikke lenger krav om å gjennomføre deler av karanteneperioden på karantenehotell (går fra mørkerødt til rødt).
Fra 5. juli endres terskelen for hva som regnes som et grønt land, og Norge følger da EUs nivåer. Man slipper da innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle coronatestene må også være negative.
Man slipper også karantene når det er færre enn 75 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene, men da må færre enn én prosent av alle testene være negative.

2. juli

Australia halverer antall ankomster fra utlandet fra 6000 til 3000 for å hindre smitteutbrudd. Statsminister Scott Morrison sa fredag at kvoten for ankomster fra utlandet skal kuttes med 50 prosent for å hindre flere utbrudd.
I dag kan kun 6.000 personer ankomme med passasjerfly per uke. Fra 14. juli reduseres antallet til 3.000. Tiltaket er ventet å vare til neste år, skriver BBC.
Før pandemien ankom rundt 260 000 personer Australia hver eneste uke.
Nesten halvparten av landets innbyggere er nå nødt til å holde seg hjemme i et forsøk på å bremse smitten, noe som har ført til mye frustrasjon. Mindre enn åtte prosent av Australias voksne befolkning er så langt fullvaksinert.
De nye restriksjonene gjelder blant annet Sydney og Brisbane, der det til sammen bor rundt ti millioner mennesker. Torsdag ble det registrert 27 nye smittetilfeller i de to byene.
Det har kommet ulike reaksjoner på at antall ankomster fra utlandet skal begrenses. Mens opposisjonspartiet Labor er fornøyd, har menneskerettighetsgrupper kritisert tiltaket.
Human Rights Watch kaller tiltaket for en forferdelig nyhet for de over 34 000 australierne som befinner seg i utlandet.

ØKNING? I Danmark er mellom 16 og 25 prosent av tilfellene som registreres, deltavarianten, ifølge Statens Serum Institut

Europa: En ny virusvariant og økt sosialt samvær får Verdens helseorganisasjon WHO til å advare mot en ny smittebølge i Europa.
Smittetallene har steget med ti prosent den siste uka, og risikoen for en ny koronabølge vokser, sier WHOs Europa-direktør Hans Kluge.
Han viser til treg vaksinering, nye coronavarianter og økt sosialt samvær som årsaker til økningen. Han frykter også at fotball-EM skal bli en ny superspreder-begivenhet.
– Det vil komme en ny smittebølge i Europa med mindre vi forblir disiplinert, sier Kluge.
Hundrevis av fotballfans som er kommet hjem fra kamper i St. Petersburg og London, har testet positivt.
WHOs beredskapssjef Catherine Smallwood sier at vertsbyene må gjøre mer for å kontrollere supporternes aktivitet, blant annet i stappfulle barer og puber etter kampene. Smitteøkningen kommer etter en ti uker lang periode med fallende tall.
Det er særlig spredningen av deltavarianten som bidrar til økningen, og Det europeiske senter for forebygging og kontroll (ECDC) mener den nye varianten snart kan utgjøre ni av ti smittetilfeller i EU.
I Danmark er mellom 16 og 25 prosent av tilfellene som registreres, deltavarianten, ifølge Statens Serum Institut. I Tyskland utgjorde deltavarianten 37 prosent av tilfellene i uka fram til 20. juni, dobbelt så mye som uka før, ifølge Robert Koch-Institut.

1. juni

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Mongolia: 921 smittede (5,1 døde)
* Namibia: 835 smittede (18 døde)
* Colombia: 817 smittede (17,8 døde)
* Uruguay: 660 smittede (13,7 døde)
* Argentina: 607 smittede (15,7 døde)
* Kuwait: 573 smittede (3,1 døde)
* Oman: 560 smittede (10,2 døde)
* Maldivene: 501 smittede (1,9 døde)
* Surinam: 451 smittede (16,3 døde)
* Brasil: 440 smittede (11,5 døde)
* Costa Rica: 412 smittede (4,6 døde)
* Tunisia: 392 smittede (10,6 døde)
I Norge er det registrert 49 nye smittetilfeller og 0,1 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 52 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 52 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 31 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og ingen smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 182 202 370 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 947 020 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Innslag fra juni kan du lese HER!