Denne artikkelen blir løpende oppdatert, innenfor et tidsintervall på én måned. Samtidig vil den ikke være komplett, og vi håper derfor våre lesere kan bidra til å holde teksten ajour.

De siste nyhetene ligger øverst!

I DAG 30. APRIL

Sverige: Den svenske regjeringen foreslår at opptil 500 mennesker skal kunne samles til arrangementer utendørs fra 17. mai. Det økte deltakertallet vil blant annet gjelde ved store idretts- og kulturbegivenheter. Men deltakerne må ha anviste sitteplasser, melder  Sveriges Radio fredag.
Kulturminister Amanda Lind sier at regjeringen vurderer at det er mindre risiko for smittespredning hvis man er utendørs, og hvis det er god nok avstand mellom sitteplassene.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).

* Kypros: 1289 smittede (2,9 døde)
* Uruguay: 1133 smittede (24,2 døde)
* Bahrain: 903 smittede (4 døde)
* Tyrkia: 856 smittede (5,7 døde)
* Sverige: 735 smittede (2,4 døde)
* Argentina: 728 smittede (10,2 døde)
* Kroatia: 718 smittede (14,7 døde)
* Kapp Verde: 686 smittede (4,5 døde)
* Nederland: 639 smittede (1,5 døde)
* Frankrike: 594 smittede (6,1 døde)
* Litauen: 552 smittede (6,7 døde)
* Mongolia: 540 smittede (2,4 døde)

I Norge er det registrert 119 nye smittetilfeller og 0,9 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 176 smittede og 0,6 døde i Danmark, 61 smittede og 0,5 døde i Finland og 52 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 150 520 466 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 165 665 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

29. april

ISTANBUL: Tyrkia er hardt rammet av Corona. (Foto: Bjørn Moholdt)

Tyrkia innledet torsdag en treukers nedstenging. Restriksjonene er de strengeste siden Corona-pandemien startet.
Nedstengningen skyldes at landet ikke har greid å få smittetallene ned og heller ikke antall covid-tilfeller som ender med døden.
Tiltakene innebærer at skoler og kjøpesentre stenges og at det blir restriksjoner på reiser mellom byer. De vil vare fram til 17. mai. Tyrkiske medier melder at folk strømmer til busstasjonene i Istanbul for å komme seg ut av byen før restriksjonene trer i kraft klokka 19 lokal tid. De som har valgt å ta bilen, har endt opp i lange trafikkøer, melder avisen Hurriyet.
Det er også fullt i supermarkedene der folk forsøker å hamstre så mye de kan før nedstengningen trer i kraft.
Tidligere i april ble det for første gang registrert over 60 000 smittetilfeller i løpet av ett døgn i Tyrkia. Onsdag ble det registrert over 40 000 tilfeller.
Antall coronarelaterte dødsfall nærmer seg 40 000, og siden mars er det registrert over 4,7 millioner smittetilfeller.

Frankrike: Franske kafeer og restauranter kan åpne for servering igjen 9. juni. Portforbudet om natten fjernes 30. juni. Frankrikes president Emmanuel Macron informerte folket om gjenåpningsplanen torsdag. Der kom det fram at befolkningen må være tålmodig litt til.
Gjenåpningen vil skje gradvis fra 19. mai. Da åpner museer, kinoer, ikke-essensielle butikker og kafeenes utendørs-serveringer igjen.
Først 9. juni vil restaurantene og kafeene igjen kunne åpne for vanlig servering etter å ha vært stengt i nesten sju måneder.
Portforbudet som gjelder nattetid, vil vare ut juni måned, opplyser presidenten. Det blir gradvis lettelser allerede 19. mai, da flyttes tidspunktet portforbudet starter fra klokken 19 til 21. 9. juni flyttes tidspunktet til klokken 23, før det avskaffes helt 30. juni.

Thailand innfører strengere tiltak for å hindre coronasmitte. Utenlandske turister må nå gjennom en karantene på to uker. Vaksinerte turister har sluppet unna med sju eller ti dagers karanteneperiode ved ankomst. Fra tirsdag blir denne perioden igjen 14 dager lang.
Samtidig stenges restauranter i seks provinser, som blant annet inkluderer hovedstaden Bangkok. Restaurantene får bare ha åpent for takeaway fram til klokken 21. Fra før er kinoer og andre underholdningstilbud stengt i hovedstaden.
Det blir også et nasjonalt påbud om bruk av munnbind i offentligheten, mens samlinger på mer enn 20 personer blir forbudt.
Thailand har registrert rekordmange smittetilfeller den siste måneden. Mindre enn én prosent av landets innbyggere er vaksinert så langt

Europa: EU-borgere med vaksinepass bør ikke ilegges karantene eller andre reiserestriksjoner i unionen, mener EU-parlamentet. Kravet om full bevegelsesfrihet ble vedtatt med 540 mot 119 stemmer etter en debatt onsdag. Dermed er parlamentets mandat klart før forhandlingene med EU-kommisjonen og medlemslandene.
Medlemslandene ønsker ikke at EU skal legge begrensninger på deres myndighet til å fastsette regler for innreise og smittevern. Kommisjonen ligger på samme linje og advarte før debatten mot å grave seg ned i en konflikt som kan forsinke hele prosessen.
De kommende vaksinepassene – kjent som grønne digitale sertifikater i EU – skal bekrefte om en person er vaksinert, er frisk etter covid-19 eller nylig har testet negativt. For å unngå diskriminering, bør EU-landene sikre alle tilgang til gratis testing, vedtok parlamentet.
Målet er at vaksinepassene skal være på plass til sommeren.

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall per 100 000 i samme periode).
* Kypros: 1291 smittede (3,3 døde)
* Uruguay: 1183 smittede (24,6 døde)
* Bahrain: 895 smittede (3,8 døde)
* Tyrkia: 885 smittede (5,7 døde)
* Sverige: 734 smittede (2,7 døde)
* Kroatia: 730 smittede (14,8 døde)
* Argentina: 725 smittede (9,8 døde)
* Kapp Verde: 665 smittede (4,5 døde)
* Nederland: 648 smittede (1,5 døde)
* Frankrike: 611 smittede (6,1 døde)
* Litauen: 547 smittede (6,5 døde)
* Serbia: 489 smittede (6,7 døde)
I Norge er det registrert 123 nye smittetilfeller og 0,9 dødsfall per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 177 smittede og 0,6 døde i Danmark, 62 smittede og 0,5 døde i Finland og 51 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 149 621 765 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 150 664 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

28. april

Norge: Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til India, Pakistan, Bangladesh, Nepal og Irak.
På grunn av den svært dramatiske smitteøkningen og den vanskelige situasjonen for helsevesenet i landet frarådes alle reiser til India. Utenriksdepartementet fraråder også alle reiser til Nepal, Bangladesh, Pakistan og Irak.
– Situasjonen i India og de andre landene vi innskjerper reiserådet til er svært bekymringsverdig. Av hensyn til den enkeltes sikkerhet, fare for importsmitte til Norge og for ikke å belaste landenes helsevesen ytterligere fraråder vi alle reiser dit, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide
Utenrikstjenesten har liten eller ingen anledning til å gi konsulær bistand til norske borgere i disse landene.
Reiserådet kommer i tillegg til det pandemi-relaterte reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette reiserådet gjelder til 15. mai, og det kan bli forlenget.

27. april

Belgia stenger midlertidig grensene for tilreisende fra India, Brasil og Sør-Afrika, grunnet virus-situasjonen i landene, ifølge lokale medier.
All passasjertransport – inkludert gjennomfart – blir stanset, ifølge nyhetsbyrået Belga. Avgjørelsen ble tatt av landets coronakomité og vil bli innført av regjeringen så fort som mulig, ifølge kringkasteren  VLT.
Belgiske statsborgere og innbyggere i landet er utelatt fra innreisenekten, men rådes sterkt til å ikke reise til de tre landene. Belgia er det siste av flere land til å begrense innreisen fra India, etter en voldsom smitte-oppblomstring i landet.
Tidligere har Australia, Bangladesh, Storbritannia, Tyskland, New Zealand og USA innført lignende tiltak.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan varsler omfattende nedstenging av landet som følge av Corona-spredningen.
Tiltakene mot tredje smittebølge skal vare til 17. mai. Full nedstengning betyr at folk må holde seg innendørs, dersom de ikke har en lovlig grunn til å gå ut. Det blir innført begrensninger på reiser mellom tyrkiske byer.
Mandag ble det meldt om vel 37 000 smittede. Det er Europas høyeste tall, men et godt stykke under de 60 000 per dag som ble registrert tidligere i april.
Innskjerpingen av reglene synes å bli innført for å avverge store smittetall i forbindelse med fester og sammenkomster ved avslutningen av fastemåneden Ramadan i midten av mai.
Fysisk undervisning på skolene stanses under nedstengningen. Fabrikker og matvareindustrien vil bli unntatt fra de nye tiltakene, ifølge Erdogan. Men supermarkedene blir for første gang stengt på søndager.
Tyrkia med sine 84 millioner mennesker opplever for tiden et av de største smittetrykkene i verden. De siste 14 dagene er det registrert 952 smittede og 5,4 døde per 100 000 innbyggere. Landet registrerer rundt 350 dødsfall daglig.
Tyrkia ligger langt bak i vaksinerings-programmet som ble lansert i januar. Kun åtte millioner mennesker har fått første dose. Tyrkia har bedt Kina få opp farten i leveransene av de 100 millioner doser av Sinovac-vaksinen som er bestilt.
Tyrkia har også fått sine første leveranser av Pfizer-Biontech og har inngått avtale med Russland om å starte en lokal produksjon av Sputnik V i Tyrki

Italia: Myndighetene i Nord-Italia opplyser at de har påvist to tilfeller av en indisk coronavariant hos en far og en datter som nylig kom tilbake fra India.
Den indiske virusvarianten er påvist i to personer som er i hjemme-isolasjon i byen Bassano i Veneto, opplyser myndighetene i regionen mandag.
I mars ble det påvist et annet tilfelle av den indiske varianten i Toscana sentralt i Italia. Søndag la den italienske regjeringen ned forbud mot innreise fra personer som har vært i India de siste 14 dagene.
India herjes av et massivt coronautbrudd som har overmannet helsevesenet og ført til løfter om hjelp fra blant andre USA og EU.

26. april

Thailands statsminister fikk mandag bot for ikke å bruke munnbind. Reglene er strammet inn i håp om å få bukt med den økende smitten i landet.
I hovedstaden Bangkok og 49 av Thailands provinser er det nå påbudt med munnbind på offentlige steder. Enkelte steder kan du få 20 000 baht. – drøyt 5000 kroner – i bot hvis du ikke dekker munn og nese.
Etter at det dukket opp et bilde i sosiale medier av statsminister Prayut Chan-o-cha uten munnbind på et møte mandag, har han fått en bot på 6000 baht. Regjeringssjefen har vedtatt boten, opplyser guvernøren i Bangkok.
Mandag ble det registrert 2048 nye smittetilfeller i Thailand. Dagen før ble det registrert elleve coronarelatert dødsfall, det største tallet på ett døgn siden pandemien startet.

India: Hæren i India skal bidra i arbeidet med å håndtere coronakrisen som herjer i landet, opplyser myndighetene.
Den siste smittebølgen har ført til et kraftig press på helsevesenet. Byer som New Delhi er i ferd med å gå tom for oksygen, sykehussenger og plass til å begrave de døde.
Alt medisinsk personell som er pensjonert fra Indias væpnede styrker de siste to årene, skal kalles inn for å bidra i coronainnsatsen, opplyste forsvarssjef Bipin Rawat i et møte med statsminister Narendra Modi mandag.
Oksygentanker som hæren har til rådighet, skal sendes til sykehus som behandler covid-19-pasienter. Annet pensjonert forsvarspersonell er bedt om å bidra til å bemanne myndighetenes hjelpetelefoner.

25. april

Danmark: Opposisjonspartiet Venstre vil la danskene feste etter klokken 23 tross pandemien.
Slik reglene er i Danmark i dag, må private fester avsluttes klokken 23 for å begrense smittespredningen.
Men Venstre mener det ikke er nødvendig med så strenge begrensninger nå som danskene er i ferd med å bli vaksinert.
– Vi vil rydde opp i alle de fjollete reglene. La oss vise danskene litt tillit. Også er det jo ikke slik at coronaviruset smitter lettere etter klokken 22, sier Sofie Løhde i Venstre til dansk TV2.
Også De Konservative mener party-begrensningene nå kan trappes ned.

24. april

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter antall coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser antall døde per 100 000 i samme periode).
* Uruguay: 1201 smittede (25,0 døde)
* Kypros: 1152 smittede (3,3 døde)
* Tyrkia: 982 smittede (5,1 døde)
* Bahrain: 912 smittede (4,1 døde)
* Sverige: 791 smittede (3,0 døde)
* Kroatia: 748 smittede (13,5 døde)
* Frankrike: 740 smittede (6,6 døde)
* Argentina: 730 smittede (8,5 døde)
* Nederland: 638 smittede (1,6 døde)
* Ungarn: 599 smittede (33,2 døde)
* Kapp Verde: 574 smittede (4,4 døde)
* Serbia: 567 smittede (7,3 døde)
I Norge er det registrert 138 nye smittetilfeller og 1,0 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 174 smittede og 0,6 døde i Danmark, 74 smittede og 0,6 døde i Finland og 37 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 145 640 413 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 3 086 150 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Norge: Et par som hadde forlatt karantenehotellet på Gardermoen de var henvist til, ble stoppet av politiet sent fredag kveld.
– De blir anmeldt og får en bot, sier operasjonsleder Svein Walle i Øst politidistrikt til  Romerikes Blad.
– De hadde vært lenge i utlandet og ville hjem, sier Walle.
Paret er ikke de første som har stukket av fra eller på annen måte brutt reglene på karantenehotell. Tirsdag opplyste Øst politidistrikt til  Dagbladet at de så langt har registrert 74 anmeldelser om brudd på regelverket om karantenehotell.

23. april

Japan forbereder seg på en ny smittebølge og vil erklære krisetilstand for hovedstaden Tokyo og tre andre regioner fredag.
Det er ventet at statsminister Yoshide Suga vil komme med en kunngjøring om at kriseberedskap innføres i Tokyo og de tre prefekturene Kyoto, Osaka og Hyogo fredag.
– Under en periode med krisetilstand fra 25. april til 11. mai vil regjeringen stenge restauranter, barer og karaokebarer som serverer alkohol, samt at store sportsbegivenheter må bli gjennomført uten publikum, sier økonomiminister Ysatoshi Nishamura ifølge  Reuters.
– Vi behøver kraftige, korte og målrettede tiltak, sier han videre og understreker viktigheten av å begrense folks bevegelser.
Tiltakene kommer for å møte en ny smittebølge som er ventet, bare tre måneder før Japan etter planen skal gjennomføre sitt allerede forsinkede OL. Sykehusene i alle de fire områdene er allerede sterkt presset på grunn av økningen i antall pasienter med covid-19.
Osaka meldte torsdag om 1167 nye smittetilfeller siste døgn, den tredje dagen på rad med over tusen nye smittede. Tokyo meldte samme dag om 861 nye smittetilfeller, det høyeste antallet på nesten tre måneder.
Utrullingen av vaksiner begynte i Japan i midten av februar, men arbeidet går svært sakte. Bare 0,7 prosent av befolkningen er fullvaksinert så langt, ifølge statsministerens kontor.

Nederlands statsminister Mark Rutte forsvarer beslutningen om å lette på koronatiltakene, til tross for at det torsdag ble registrert over 9000 smittede.
Torsdagens smittetall på 9648 er den høyeste daglige økningen siden januar. Helsevesenet i landet opplyste torsdag at det høye antallet covid-19-pasienter også betyr at en tredel av nederlandske sykehus ikke lenger kan håndtere planlagt, kritisk viktig behandling av andre pasienter.
Nesten alle sykehus må utsette timeavtaler som regnes som mindre viktige. Det ligger torsdag 839 pasienter med covid-19 på nederlandske intensivavdelinger, 17 flere enn dagen før.
Til tross for det skal nedstengnings-tiltakene trappes ned neste uke. Et nattlig portforbud som har vært på plass siden januar, utløper 28. april, og barer og restauranter får åpne uteserveringen på ettermiddagene.
I en debatt i nasjonalforsamlingen sa Rutte at regjeringen er villig til å ta en «akseptabel risiko» fordi datamodeller viser at tallet på smittetilfeller og innleggelser sannsynligvis vil synke i begynnelsen av mai.
Så langt har pandemien kostet over 17 000 mennesker livet i Nederland.

22. april

TILTAK: De svenske Corona-tiltakene forlenges ytterligere. (Foto: Bjørn Moholdt)

Sverige: De svenske coronarestriksjonene forlenges ytterligere. Dermed blir det ikke noe av lettelsene som var forespeilet fra 3. mai.
Som ventet bekreftet statsminister Stefan Löfven torsdag at det ikke blir noen lemping på reglene for offentlige tilstelninger og sammenkomster. Beslutningen er i tråd med Folkhälsomyndighetens (FHM) råd.
FHM håpet først at det kunne lempes på begrensningene for offentlige tilstelninger og sammenkomster allerede 11. april, men så ble dette utsatt til 3. mai. Før torsdagens pressekonferanse med Löfven var anbefalingen å forlenge tiltakene til 17. mai.
Grunnen er at smittespredningen fortsatt er omfattende, og at belastningen på sykehusenes intensivkapasitet er høy.
Dermed må konsertsaler, kinoer og idrettsarrangører trolig vente før de får lov til å slippe inn flere enn dagens forordning åpner for. Når det gjelder restauranter, butikker og treningssentre, er det FHM selv som bestemmer reglene uten å måtte gå veien om regjeringen. Også disse restriksjonene videreføres.
I tillegg har kommunene mulighet til å innføre lokale forbud mot å samles på steder der man frykter at det vil oppstå trengsel. Uppsala og Lund har valgt å gjøre dette i forkant av valborgsmesseaften, som feires den siste kvelden og natten i april.
FHM-direktør Johan Carlsson sier det ikke nødvendigvis er nok å stanse offentlige tilstelninger.
– Alle former for privat feiring der det kan oppstå trengsel, er også upassende, sier han på den samme pressekonferansen.
Sosialminister sier alle har et ansvar for å bidra til å få ned smittespredningen og sier de som har fått vaksine, også må unngå å bidra til trengsel.

Norge: Helsemyndighetene jobber med å få på plass et vaksinesertifikat for fullvaksinerte eller folk som har hatt covid-19. Den første versjonen er ventet 4. mai.
– Arbeidet går langs to hovedakser: Den ene er de tekniske løsningene, og den andre er hvordan man skal bruke det i praksis og vurderinger rundt det, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.
De har sammen med Helsedirektoratet arbeidet med  vurderinger knyttet til vaksinesertifikatet, og så vil det bli opp til regjeringen å fatte en endelig beslutning. Det er ennå uklart hvilke formål vaksinesertifikatet skal benyttes til.
Vaksinesertifikatet, som også har blitt omtalt som et vaksinepass, vil vise om en person er fullvaksinert, har testet negativt eller blitt frisk etter å ha hatt covid-19.
En forenklet utgave av sertifikatet vil altså være på plass i starten av mai, og så vil det de påfølgende månedene komme utvidede og forbedrede versjoner.
Flere har stilt seg kritiske til at man skal kunne oppnå fordeler ved et slikt sertifikat. En fersk spørreundersøkelse viste imidlertid at seks av ti nordmenn er positive til et coronasertifikat.

Tyrkia innfører portforbud og andre strenge smittevernregler i forkant av en offentlig langhelg.
Fredag er det offentlig fridag i Tyrkia og av frykt for enda verre smittetall enn landet allerede strever med, skjerper myndighetene i landet smittevernreglene for alle fastboende.
Fra torsdag kveld og fram til mandag morgen vil portforbud gjelde om natten. Innbyggerne får bare lov til å forlate hjemmene sine for å handle, og da bare i nærheten. Ettersom det som også er den muslimske fastemåneden er alle sportsarrangementer avlyst, brylluper er forbudt og kafeer og restauranter er stengt.
Onsdag meldte myndighetene i landet om 62 000 nye smittetilfeller og 392 flere dødsfall som følge av covid-19. I alt er nesten 37 000 mennesker døde med covid-19 i Tyrkia siden pandemien startet.

21. april

Frankrike planlegger å lette på innenriks reiserestriksjoner og portforbudet i landet fra 2. mai, og utenfor Paris skal Disneyland brukes til massevaksinering
Fornøyelsesparken utenfor den franske hovedstaden er vanligvis et av Europas mest populære turistmål, men har vært stengt siden 30. oktober. Planen var å åpne igjen 2. april, men smitteutviklingen i landet gjorde det umulig.
I stedet skal Disneys «magic kingdom» – eller rettere sagt et konferansesenter i tilknytning til parken – åpne som lokalt vaksinasjonssenter. Målet er å sette 1000 sprøyter per dag og bidra til at Frankrike når målet om at 20 millioner skal ha fått minst én dose innen midten av mai.
Samtidig sier en kilde nær den franske presidenten at folk etter månedsskiftet kan regne med å få igjen noe av bevegelsesfriheten. I dag kan ikke franskmennene reise mer enn 10 kilometer fra hjemmet, og det er portforbud fra klokken 19.
De yngste skoleelevene kan vende tilbake til klasserommet førstkommende mandag, mens de eldre må vente en uke til. I midten av mai håper regjeringen det igjen kan åpnes for servering utendørs og at kinoer, teatre og museer kan åpen med redusert kapasitet.
I mars la president Emmanuel Macron fram en plan for en trinnvis gjenåpning, og den ligger fortsatt til grunn, sier regjeringstalsmann Gabriel Attal.

Canadas statsminister Justin Trudeau forlenger karanteneplikten for reisende som kommer til landet med fly. Alle som kommer til canadiske flyplasser fra utlandet, må sjekke inn på karantenehotell for egen regning.
Trudeau takker også landets to største flyselskap for å ha forlenget en frivillig stans i alle flygninger til Mexico og karibiske destinasjoner fram til 21. mai.
Trudeau gjentok en appell til befolkningen om ikke å reise til utlandet. Han kaller testing og karantene etter reiser svært viktig, selv om importsmitte bare utgjør en liten del av smittetilfellene i landet.
Canada er nå inne i sin tredje smittebølge, og situasjonen er særlig dyster i Ontario, der delstatsminister Doug Ford drøyde for lenge med å gjeninnføre streng nedstengning.

20. april

USAs utenriksdepartement har sendt ut en oppfordring til amerikanerne om å revurdere alle utenlandsreiser på grunn av risikoen fra coronaviruset.
USA har ikke hatt et offisielt globalt reiseråd siden tidligere president Donald Trump trakk tilbake det siste reiserådet i august.
Utenriksdepartementets oppfordring er derfor ikke et offisielt reiseråd, men de skal nå utarbeide retningslinjer basert på smittevernbyrået CDCs oppdateringer.
Det innebærer at utenriksdepartementet sterkt fraråder reiser til rundt 80 prosent av verdens land. Reiser til de øvrige 20 prosent vil heller ikke anbefales.
– Covid-19-pandemien utgjør fortsatt uvanlig sterk risiko for reisende. I lys av dette anbefaler departementet sterkt at amerikanske statsborgere revurderer alle reiseplaner utenlands, heter det i departementets anbefaling.

19. april

ÅPNING: Danmarks kroer, som Søndeho Kro, åpner for visse deler av Norge. (Foto: Bjørn Moholdt)

Danmark har besluttet at personer fra Norges tre nordligste fylker, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark, får reise til Danmark uten å sitte i karantene.
Endringen gjelder fra onsdag da den danske regjeringen lemper på en rekke reiserestriksjoner.
Selv om danskene åpner for karantenefrie reiser fra deler av Norge, må alle som kommer tilbake til Norge fra Danmark, i karantene.
Personer som reiser til Danmark fra Island, Australia, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og Thailand, slipper også karantene. 
I forrige uke ble et stort flertall i Folketinget enige om å lempe på reiserestriksjonene gradvis i fire faser fram mot slutten av juni.
Den siste fasen er ventet å tre i kraft 26. juni. Da skal EU ha innført coronapass, noe som vil åpne for at alle som er vaksinert eller som har en ny, negativ coronatest, kan reise på sommerferie i Europa.
På grunn av høy smitte fraråder det danske utenriksdepartementet fortsatt de fleste reiser ut av landet. Grovt sett frarådes alle feriereiser, mens det er greit med jobbreiser, samt reiser for å besøke alvorlig syke slektninger.
I enkelte land er imidlertid smittesituasjonen så alvorlig at danske myndigheter fraråder alle typer reiser. Det gjelder blant annet Brasil, Bangladesh, Sør-Afrika og en rekke andre afrikanske land.

Internasjonalt: Komiteen som gir Verdens helseorganisasjon (WHO) råd om hvordan pandemien bør håndteres, mener at land ikke bør innføre vaksinekrav ved innreise.
Komiteen mener man vet for lite om hvorvidt og hvordan coronaviruset sprer seg, til at vaksinepass er en god løsning for å regulere reiser mellom ulike land.
I tillegg mener den at slike krav er urettferdige fordi vaksinene er skjevt distribuert, og at vaksinepass dermed vil øke kløftene mellom mennesker fra ulike land.
I en uttalelse mandag understreker komiteen at den er dypt bekymret for skjevfordelingen av vaksiner. Den mener dessuten at det er lite trolig at pandemien vil være under kontroll før alle land har tilgang til nok vaksinedoser, medisiner og testing.

Finland: Barer og restauranter åpner igjen mandag i Finland, etter å ha vært stengt i seks uker. Det er likevel fortsatt strenge Corona-restriksjoner i regionene med mye smitte, som Nyland, Egentliga Finland og Österbotten. Der får resteraunter holde åpent mellom klokken 05 og 19, men får ikke servere alkohol etter klokken 17. I andre regioner med mindre smitte får barer være oppe til klokken 23.
Finland nådde sin smittetopp i mars, men har i stor grad hatt kontroll over viruset. Totalt 84 131 er registrert smittet under pandemien, og 887 har dødd av covid-19, ifølge John Hopkins Universitys oversikt.

New Zealand og Australia åpner mandag for karantenefri reise mellom de to landene for første gang på over et år. Stemningen var elektrisk på flyplassen i Sydney da spente passasjerer gikk om bord på de første flyene på vei til New Zealand etter at kravet om karantene var opphevet.
– Det er en stor dag og spennende for familier og venner, sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern, som hyllet den gode håndteringen av pandemien som både Australia og New Zealand har stått for.
Begge land stengte sine grenser for alle utenom egne borgere og andre med oppholdstillatelse i mars i fjor for å hindre coronasmitte.
Takket være de strenge tiltakene har de sluppet billigere fra pandemien enn de fleste andre land i verden.
Borgere av New Zealand har rett nok kunnet reise til Australia siden oktober i fjor, men de måtte i karantene i 14 dager ved hjemkomst.
Mandag var første gang australiere kunne reise til New Zealand siden grensene ble stengt, og nå kan newzealendere også komme tilbake fra Australia uten karantene.

18. april

Norge: 59 prosent av alle nordmenn mener fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller coronasertifikat med fordeler. 26 prosent sier nei til en slik løsning, mens resten svarer vet ikke, viser Norsk koronamonitor fra Opinion. 1470 nordmenn er spurt i undersøkelsen.
De er spurt om de synes at de fullvaksinerte bør få et vaksinepass eller koronasertifikat med fordeler, slik som å reise karantenefritt, gå på kino, sportsarrangement eller utesteder.
Et coronasertifikat vil både kunne vise vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått coronasykdom, ifølge regjeringen.
En forenklet utgave av et coronasertifikat skal være på plass i mai, mens en fullverdig versjon av sertifikatet, som vil være i tråd med EUs regelverk, kommer i slutten av juni.
Flere menn (63 prosent) enn kvinner (56 prosent) positive. Det er et klart flertall positive i alle aldersgrupper og landsdeler med unntak av Nord-Norge der kun 49 prosent er positive.

Frankrike innfører ti dagers karantene for personer som ankommer med flygninger fra Argentina, Brasil, Chile og Sør-Afrika.
Flyvninger fra Brasil er derimot stanset fram til fredag i uken som kommer, som følge av bekymring rundt variant P1 av coronaviruset. Denne varianten smitter lettere og kan også gi smitte hos personer som først har vært smittet av den opprinnelige coronavarianten, opplyser franske myndigheter.
Flyvninger fra Argentina, Chile og Sør-Afrika blir ikke stanset. Myndighetene forklarer det med at ulike varianter av viruset der ikke har nådd samme spredningsnivå som i Brasil.
Karantenereglene blir innført gradvis i dagene som kommer og skal være fullt implementert innen lørdag.

17. april

Internasjonalt: Tallet på Corona-relaterte dødsfall i verden har passert tre millioner, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.
I snitt blir det for tiden registrert rundt 12 000 coronarelaterte dødsfall daglig, ifølge AFP. Rundt 700 000 nye smittetilfeller blir registrert daglig globalt.
Det er registrert flest dødsfall i USA, med godt over 500 000. I Brasil har det blitt registrert rundt 370 000, med rundt 3000 nye daglig registrerte den siste tiden. Mexico følger bak med over 200 000 dødsfall.

16.april

Israel: Fra søndag vil det ikke lenger være påbudt å bruke munnbind utendørs i Israel, opplyser helseminister Yuli Edelstein.
– Smitteraten i Israel er svært lav takket være en suksessrik vaksinasjons-kampanje. Derfor er det mulig å lette på restriksjonene, sier Edelstein.
Men munnbind-påbudet opprettholdes innendørs, legger han til.
Nærmere fem millioner mennesker, over halvparten av landets 9,3 millioner innbyggere, er blitt vaksinert mot koronavirus. Det har gitt utslag på smittepresset.
I midten av januar påviste helsemyndighetene rundt 10 000 nye smittetilfeller hver dag. Nå registreres det rundt 200 nye tilfeller daglig.

Australias statsminister Scott Morrison vurderer å åpne opp for å tillate fullvaksinerte statsborgere å reise utenlands.
Det var under et folkemøte i Perth torsdag at den australske statsministeren lanserte de mulige planene for en oppmyking av landets strenge smittevernregler.
– Første målsetting jeg kan tenke meg er å tillate australiere som er vaksinerte å flytte eller reise, særlig av viktige grunner, sa Morrison, ifølge  Reuters.
Morrison understreket på den andre siden at grensen inn til landet ikke vil bli åpnet på «ennå en tid» og ikke før sårbare grupper er vaksinert.
Grensen til Australia har vært helt lukket for både inn- og utreise under pandemien. Landet med sine drøyt 24 millioner innbyggere, har bare meldt om 29 400 smittetilfeller av coronavirus – og 910 dødsfall knyttet til covid-19.

15. april

FORSIKTIG ÅPNING: Belgierne går forsiktig frem når de nå letter på smittevern-tiltakene.

Belgia: Mandag lempes det noe på smitteverntiltakene i Belgia, selv om presset på sykehusene i landet fortsatt er stort.
Blant annet får skoler lov til å åpne igjen, mens ikke-nødvendige reiser inn og ut av landet blir tillatt for første gang siden januar.
26. april kan folk igjen dra til frisøren, samtidig som forretninger som selger ikke-essensielle varer kan åpne opp for besøk, uten at kunder må gjøre avtale på forhånd. Så er planen at barer og restauranter 8. mai kan åpne dørene for første gang på seks måneder, men kun for uteservering.
Samme dag får loppemarkeder, fornøyelsesparker og treningssentre ønske et begrenset antall besøkende velkommen.
Oppmykningen kommer etter en måneds lang nedstengning. Den har sørget for nedgang i smitten, men ikke hjulpet like mye på presset på sykehusene. De Croo understreker derfor at regjeringen går forsiktig fram.
– Pandemien har forandret seg. Vi kjemper ikke lenger mot det samme viruset som for ett år siden. Viruset og dets varianter er mer smittsomme og aggressive nå, sa han onsdag.
De siste to ukene har antall døde med covid-19 per dag steget med nesten 50 prosent, til 40 dødsfall om dagen. Samtidig er landets intensivavdelinger stadig under enormt press.
Ifølge DPA har det i snitt vært 471 smittetilfeller per 100 000 innbyggere i Belgia de siste to ukene.
Til sammenligning er det registrert 184 nye smittetilfeller og 0,5 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene i Norge.

Argentina innfører strengere coronatiltak i store deler av landet for å håndtere en ny smittebølge.
Fredag innføres portforbud i Buenos Aires-regionen mellom klokka 20 og 6. Det eneste unntaket er for ansatte i samfunnsviktige yrkesgrupper.
Alle sosiale, sportslige, kulturelle og religiøse innendørs-arrangementer blir forbudt. Skoler og barnehager er stengt til slutten av april.
Smittetallene har økt kraftig, og tirsdag ble det registrert over 27 000 nye tilfeller, noe som er rekord. Dagen etter ble 368 coronarelaterte dødsfall registrert, det høyeste tallet siden midten av januar.

14. april

Israel: 23. mai åpner Israel dørene for et begrenset antall grupper besøkende fra utlandet. Antallet vil økes basert på helsesituasjonen og fremgangen i vaksine-programmet. Enkeltreisende vil også kunne slippe inn i Israel i neste omgang, der helsemessige hensyn vil avgjøre tidsplanen.
Alle besøkende blir nødt til å gjennomføre en PCR-test før man går om bord i flyet til Israel, og en serologisk test som beviser at de er vaksinert når de ankommer Ben Gurion lufthavn i Tel Aviv. I mellomtiden vil forhandlinger med flere land fortsette, med mål om å inngå avtaler om validering av vaksine-sertifikater, slik at man slipper å måtte gjennomføre serologiske tester.

Sør-Korea har registrert 731 nye smittetilfeller det siste døgnet, noe som er den største økningen på et døgn på tre måneder.
Smitteøkningen skjer samtidig som myndighetene har vært under kritikk for en langsom vaksinerings-prosess. Myndighetene er på sin side bekymret for sørkoreanernes disiplin, og de skal de kommende dagene vurdere å stramme inn restriksjonene.
Sør-Korea har registrert til sammen 111 419 smittetilfeller og 1782 dødsfall siden pandemien traff landet.

13. april

Sverige: Siden fredag har 19 105 personer fått påvist coronasmitte i Sverige. Situasjonen ventes å bli verre i hele landet. Statsepidemiolog Anders Tegnell er bekymret.
– Det er definitivt svært høy smittespredning og en foruroligende situasjon, sier Tegnell. Han sier smitten øker i alle aldersgrupper.
Siden fredag har 39 personer dødd i Sverige i forbindelse med pandemien, som så langt har kostet 13 660 mennesker livet i landet. Det er påvist totalt 876 506 smittetilfeller, 19 105 av dem siden fredag, opplyser  Folkhälsomyndigheten.
Samtlige regioner sier de venter en forverring både i løpet av de nærmeste dagene og på litt lengre sikt.

Danmark: Med tre dødsfall det siste døgnet, er tallet på døde i Danmark er oppe i 2.446. Det siste døgnet har 563 personer fått påvist smitte, og totalen er dermed opp i 238.869 siden covid-19-pandemien nådde landet, viser tall fra  Statens Serum Institut.
197 covid-19-pasienter er nå innlagt på danske sykehus. 39 av dem ligger på intensivavdeling, 28 med respirator.
Det er først gang siden før påske at det er færre enn 200 innlagte i Danmark.

Kroatia er et skritt nærmere full gjenåpning av landet. Som ferdig vaksinert 14 dager før avreise trenger du ikke ytterligere karantene eller testing. Er du ikke vaksinert må du fremvise en negativ PCR-test tatt mindre enn 48 timer før ankomst til landet.
Du kan også bruke en antigentest, men det må gjentas etter ti dager for besøkende som blir så lenge eller lenger. 
Har du testet positivt i løpet av de siste 180 dagene fritas du fra kravene om testing og selvisolering, men må fremlegge en erklæring utstedt av lege som bevis for dette
Du kan fortsatt komme inn i landet med en negativ test som er tatt før det 48-timersvinduet, men da må du må ta en ny COVID-test og gå i karantene ved ankomst til du får de negative resultatene.
Reisende som ankommer Kroatia uten testresultater, må karantene i ti dager, men dette kan reduseres til syv hvis du tester negativt i landet etter at du ankommer.
Turister må fremlegge bevis for betalt lokal innkvartering, for eksempel en hotellkvittering. Bor du hos familiemedlemmer må du oppgi adressen slik at myndighetene kan nå deg om nødvendig
Det er krav sosial distansering og ansiktsmasker i offentlige omgivelser.

12. april

AMSTERDAM: Nederland forlenger portforbudet. (Foto: Bjørn Moholdt)

Nederland: Det nattlige portforbudet og andre Corona-restriksjoner i Nederland forlenges til 28. april ettersom smittetallene fortsetter å stige.
Det kunngjorde nederlandske myndigheter søndag, ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP.
Myndighetene hadde tidligere antydet at det kunne bli flere lettelser i restriksjonene 21. april. Blant lettelsene som ble nevnt er oppheving av portforbudet og at barer og restauranter kunne åpne for uteserveringer.
Portforbudet ble innført 23. januar og har blitt forlenget en rekke ganger. Det betyr at nederlenderne må fortsette å holde seg hjemme fra klokka 21 til klokka 4.30 hver dag.
Portforbudet er svært upopulært, og det har vært flere store demonstrasjoner mot det.
Søndag ble det registrert over 8200 nye smittetilfeller i landet, det høyeste døgntallet på over to uker. Flere sykehus har advart mot lettelser i restriksjonene og sier toppen i smittebølgen ennå ikke er nådd.

England: Butikker, frisører, treningssentre, biblioteker og uteserveringer åpner igjen i England mandag. Dermed tar storparten av Storbritannia et stort skritt i retning gjenåpning. Landet har vært hardt rammet av pandemien, men de siste månedene har svært mange blitt vaksinert.
Det ventes stor pågang hos frisørene, mer enn tre måneder etter at folk igjen fikk beskjed om å holde seg hjemme.
Mange vil trolig også benytte muligheten til å shoppe. Inntil nå har dét kun vært mulig i butikker som selger helt nødvendige varer.
De som vil ta en øl, må imidlertid sitte utendørs. Og fortsatt gjelder strenge smitteverntiltak, også hos bedrifter som nå får åpne dørene igjen.

11. april

USA: Coronasmitte og antall sykehusinnleggelser falt i New York lørdag i det som kan se ut som bedre kontroll over pandemien.
4241 newyorkere ble lagt inn på sykehus med covid-19, noe som er det laveste tallet på fire måneder.
7283 nye smittede er ikke det laveste, men siden et rekordhøyt antall mennesker ble testet, betydde det en lav andel positive tester. De lave tallene kan tyde på at New York har greid å slå tilbake den fjerde bølgen som nå herjer verden.
Smitten økte i New York og andre delstater, særlig Michigan, etter hvert som nye virusvarianter spredte seg. I Europa har den tredje eller fjerde bølgen ført til mange nye utbrudd og nye nedstengninger, og Brasil er rammet av det verste utbruddet hittil med over 4000 døde daglig.
Men hittil virker det som tallene holder seg flatt i USA, kanskje fordi en stadig høyere andel amerikanere, særlig de mest sårbare, er vaksinert.
I New York er 11,5 millioner vaksiner satt, 1,4 millioner bare i løpet av den siste uka. Rundt en tredel av newyorkerne har nå fått sin første dose, og 20 prosent er fullvaksinert.

10. april

AGRA: Besøkstallene til nasjonal-monumentet Taj Mahal er falt dramatisk som følge av Corona-pandemien. (Foto: Bjørn Moholdt)

AGRA: Besøkstallene til nasjonal-monumentet Taj Mahal er falt dramatisk som følge av Corona-pandemien. (Foto: Bjørn Moholdt)
India har for få vaksiner og må innføre strengere restriksjoner for å få bremse smittespredningen. Storbyen Mumbai stenger ned lørdag.
Smittespredningen er verst i delstaten Maharashtra, der storbyen Mumbai ligger, og nå strammer myndighetene inn slik at spisesteder må stenge, og folk ikke får møtes mer enn fem av gangen.
Etter en svært upopulær nedstengning for ett år siden, forsøker sentrale myndigheter å unngå en ny nasjonal nedstengning, men i flere regioner ser lokale myndigheter ingen annen utvei.
Smittetallene har eksplodert, og det er mangel både på vaksiner, legemidler og sykehussenger.
Landets innbyggere har lagt bak seg en periode der de kunne senke skuldrene og fikk lov til å delta på store religiøse festivaler, politiske møter og ikke minst cricketkamper, men det har kostet dyrt i form av økt smitte. Denne uken er det registrert om lag en million nye smittetilfeller i landet.
I Mumbai vil folk måtte holde seg hjemme alle helgene i april såframt de ikke må ut for å handle mat og medisiner eller ut på nødvendige reiser.
India ligger på tredjeplass i verden etter USA og Brasil når det gjelder antall registrerte smittetilfeller. Rundt 13 millioner mennesker har fått påvist coronaviruset i landet.

Italia har opplevd en økning av coronasmitte etter påsken, men helsemyndighetene i landet tror toppen nå er nådd.
R-tallet, som sier hvor mange en smittet person smitter videre, er nå på 0,92, anslår helsemyndighetene. Et R-tall som er under 1 tilsier synkende smittetrend.
– Kurven har nådd en topp i Italia, mens den fortsatt stiger i andre land. Vi ser nå en sakte nedgang i Italia, sier Silvio Brusaferro i det italienske helseinstituttet.
Antall smittetilfeller i Italia er nå under 200 per 100 000 innbyggere de siste sju dagene. Brusaferro sier dette er positive tall, men at det fortsatt er grunn til å være på vakt for smitteøkning etter påskeferien.
Fredag ble det registrert nesten 19 000 nye smittetilfeller og mer enn 700 coronarelaterte dødsfall i Italia.

9. april

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter antall coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser antall døde per 100.000 i samme periode).

* Uruguay: 1190 smittede (12,1 døde)
* Ungarn: 974 smittede (35,4 døde)
* Polen: 908 smittede (15,3 døde)
* Estland: 905 smittede (11,6 døde)
* Serbia: 878 smittede (7,8 døde)
* Bahrain: 850 smittede (2,4 døde)
* Jordan: 833 smittede (12,8 døde)
* Frankrike: 762 smittede (6,9 døde)
* Sverige: 742 smittede (2,2 døde)
* Nord-Makedonia: 741 smittede (25,7 døde)
* Montenegro: 735 smittede (18,5 døde)
* Kypros: 728 smittede (2,3 døde)

I Norge er det registrert 207 nye smittetilfeller og 0,5 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 169 smittede og 0,5 døde i Danmark, 120 smittede og 0,9 døde i Finland og 27 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 133.943.335 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 2.901.909 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

8. april

Tyrkia meldte onsdag om over 50 000 nye coronasmittede siste døgn. Det er det høyeste smittetallet som er registrert siden starten av pandemien.
I alt 54 740 nye smittetilfeller og 276 dødsfall ble registrert det siste døgnet, ifølge myndighetenes tall. Landet er i ferd med å oppleve en tredje bølge av pandemien, som har kostet 32 943 av landets 83 millioner innbyggere livet.
Økte smittetall har igjen ført til strengere restriksjoner, en måned etter at de ble lempet på i starten av mars. Store deler av Tyrkia, inkludert Istanbul og hovedstaden Ankara, er nå regnet som høyrisiko-områder med svært utbredt smitte.
Regjeringen har på nytt innført portforbud i helgene i byer med mye smitte. Dette tiltaket skal også gjelde i fastemåneden ramadan, som begynner i midten av april, et tiltak president Recep Tayyip Erdogan håper skal bidra til smittereduksjon i tide til turistsesongen i mai.
Tyrkia har siden midten av januar brukt den kinesiske Corona-vaksinen CoronaVac fra Sinovac. Fredag startet vaksineringen med Pfizer og Biontechs vaksine.

7. april

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter antall coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser antall døde per 100 000 i samme periode).
* Ungarn: 1081 smittede (34,7 døde)
* Uruguay: 1070 smittede (10,5 døde)
* Estland: 998 smittede (11,7 døde)
* Polen: 966 smittede (14,0 døde)
* Serbia: 925 smittede (7,7 døde)
* Jordan: 908 smittede (12,9 døde)
* Bahrain: 808 smittede (2,6 døde)
* Montenegro: 790 smittede (17,0 døde)
* Frankrike: 782 smittede (6,4 døde)
* Kosovo: 780 smittede (10,6 døde)
* Sverige: 749 smittede (2,1 døde)
* Tsjekkia: 748 smittede (19,9 døde)
I Norge er det registrert 207 nye smittetilfeller og 0,5 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 125 smittede og 0,5 døde i Danmark, 133 smittede og 0,9 døde i Finland og 33 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 132 418 956 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 2 872 435 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

6. april

Spania: Spanias statsminister lover opptrapping av vaksineringen og vil ikke forlenge den såkalte alarmtilstanden som har rådet det siste halvåret.
– Vi ønsker at 9. mai blir endepunktet, sa Pedro Sánchez etter et ukentlig regjeringsmøte i Madrid tirsdag.
Han lover dessuten at 33 millioner av landets 47 millioner innbyggere vil være coronavaksinert innen utgangen av august. Hittil har under seks millioner fått første vaksinedose.
Alarmtilstanden har latt regionene begrense innbyggernes bevegelsesfrihet, blant annet med portforbud og stengte grenser.
– Vi er ved begynnelsen på slutten av pandemien, sier Sánchez.
Smitten har økt i Spania den siste uka, fra 147 til 164 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

Zealand og Australia åpner grensa for reisende seg imellom 19. april, opplyser statsminister Jacinda Ardern.
Begge de to landene har innført strenge coronatiltak og stengt grensa for innreise fra andre land, men har gjort unntak for egne statsborgere og fastboende. Nå etablerer de en såkalt reiseboble der de kan besøke hverandre uten å måtte gå i karantene.
– Dette markerer starten på et nytt kapittel i vår kamp mot covid-19 og veien tilbake til det normale, sier Ardern.
New Zealand har rundt 5 millioner innbyggere, men har til nå bare registrert 2524 smittetilfeller og 26 coronarelaterte dødsfall.
Australia har drøyt 25 millioner innbyggere og har registrert 29 364 smittetilfeller og 909 dødsfall.

5. april

Hellas: Til tross for høye smittetall velger Hellas å gjenåpne samfunnet. Landet håper å få fart på økonomien ved å la folket komme ut nå som været stadig blir varmere.
De fleste butikkene fikk åpne mandag, men kunder måtte bestille tid på forhånd, og maks 20 personer kan være i lokalet samtidig.
Kjøpesentre må fortsatt holde stengt. Det samme må butikkene i Thessaloniki-området og Patras-området som følge av smittesituasjonen.
Den siste uka har landet registrert 21 383 smittetilfeller og 500 coronarelaterte dødsfall.
Hellas, som ønsker at EU innfører vaksinepass for reising, håper å starte turistsesongen i midten av mai for å få tilbake sårt tiltrengte inntekter.

Hongkong: En gruppe eiere av puber, karaokebarer og mahjong-spillesteder i Hongkong har gått til en symbolsk sultestreik mot Corona-tiltakene som har holdt stedene stengt.
Den fire dager lange protesten startet utenfor hovedkvarteret til Hongkongs myndigheter søndag – nøyaktig ett år etter at myndighetene stengte virksomhetene for første gang.
– Folk står i kø for å dra på stranda. Restauranter er fulle, men vi får vondt og får ikke åpne, sier bareier Leung Lap-yan.
De som deltar, sultestreiker på skift. Aksjonen er dermed mer en protest enn en ekte sultestreik.
Barer i Hongkong, som var en tidlig kilde til smitte, har blitt hardt rammet av coronatiltak. Det siste året har de vært fullstendig stengt i 230 dager, åpent med restriksjoner i 101 dager og åpent som normalt i 24 dager.

Internasjonalt: Her hjemme ble det registrert 574 koronasmittede siste døgn, mens i India ble hele 103 558 nye smittetilfeller registrert. Etter to måneder med strenge coronatiltak gjenåpnet Portugal museer, utendørskafeer og videregående skoler mandag. Landet hadde en stor smitteøkning etter juleferien, noe som medførte en nedstenging i midten av januar.
704 362 personer er vaksinert med første dose av coronavaksinen i Norge, viser FHIs statistikk mandag. 284.700 personer har fått andre dose.
295 coronasmittede pasienter var mandag innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før. 67 av pasientene får respiratorbehandling. Det er to flere enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt mandag. Det siste døgnet er det registrert 574 coronasmittede i Norge. Det er 118 færre enn dagen før og 107 færre enn samme dag i forrige uke. I Oslo er 194 personer registrert coronasmittet.
Fire polakker som ikke holdt seg på rommet sitt på karantenehotellet i Sandefjord fikk natt til mandag forelegg på 13 000 kroner hver av politiet.

4. april

Frankrike våkner søndag opp til nye innskjerpelser i coronareglene. En innsatsgruppe på 6600 personer skal sørge for at reglene følges.
De nye reglene trådte formelt i kraft klokken 19 lørdag kveld, på samme tid som portforbudet. Dermed blir de i praksis først gjeldende fra portforbudet heves søndag morgen klokka 6.
I hovedstadsområdet skal en innsatsgruppe på 6600 personer kontrollere at reglene følges, opplyser politiet i Paris.
Det er allerede innført strengere restriksjoner i flere områder i Frankrike, inkludert i Paris-området, og disse blir nå utvidet til hele landet.
Det nye er at politiet i Paris har forbudt gatesalg av alkohol fra restauranter og barer. I tillegg innføres det reiserestriksjoner igjen. Det betyr at folk kun kan mosjonere eller bevege seg opp til ti kilometer hjemmefra og må ha en gyldig grunn til å reise ut av sitt område.
Det innføres også flere kontroller for å sikre at ikke mer enn seks personer samles på offentlige steder.
Frankrikes president Emmanuel Macron snakket til nasjonen i en TV-sendt tale onsdag kveld, der tiltakene ble presentert.
Bakgrunnen er en negativ utvikling i smittetall og antall innlagte på intensivavdelinger. Mer enn 400 personer av 100 000 har blitt coronasmittet i løpet av siste uke.

3. april

Internasjonalt: Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter antall coronasmittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser antall døde per 100 000 i samme periode).
* Ungarn: 1237 smittede (35,0 døde)
* Estland: 1180 smittede (11,5 døde)
* Jordan: 1004 smittede (13,2 døde)
* Polen: 994 smittede (14,1 døde)
* Serbia: 977 smittede (7,4 døde)
* Uruguay: 958 smittede (8,1 døde)
* Montenegro: 904 smittede (18,0 døde)
* Tsjekkia: 903 smittede (22,9 døde)
* Frankrike: 777 smittede (6,3 døde)
* Nord-Makedonia: 737 smittede (21,0 døde)
* Bahrain: 728 smittede (2,1 døde)
* Bulgaria: 720 smittede (21,5 døde)

I Norge er det registrert 223 nye smittetilfeller og 0,5 dødsfall per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.
For de øvrige nordiske landene er tallene per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene 674 smittede og 2,3 døde i Sverige, 133 smittede og 0,5 døde i Danmark, 152 smittede og 0,7 døde i Finland og 30 smittede og ingen døde på Island.
Så langt har 130 236 504 mennesker fått påvist smitte på verdensbasis. 2 837 709 mennesker er døde hittil i pandemien.
Kilde: Johns Hopkins-universitetet

Latin-Amerika: Over 25 millioner mennesker er hittil registrert smittet av coronaviruset i Latin-Amerika og Karibia etter en kraftig økning den siste tiden.
Antall døde av viruset er kommet opp i 788 000, ifølge en oversikt laget av nyhetsbyrået AFP. Bare Europa har flere døde, med 936 000.
Smitten har økt kraftig i Sør-Amerika den siste tiden, trolig på grunn av en ny variant kalt P1, som først ble oppdaget i Brasil, og som siden har spredt seg til andre land. Brasil er aller verst rammet, med 66 500 døde bare i mars, og et totaltall hittil på 325 000.
Deretter følger Mexico i Nord-Amerika med 294 000 døde hittil, ifølge nylig offentliggjorte tall fra regjeringen.
Etter hvert som smitten øker, har regjeringene i land etter land innført nye tiltak og restriksjoner for å bremse viruset.
Chile stengte torsdag alle sine grenser, Bolivia stengte sin grense til Brasil i en uke, og Peru har igjen innført en full nedstengning i påsken.
Peru har også stanset alle flygninger fra Brasil, Storbritannia og Sør-Afrika i håp om å holde nye mutasjoner ute.
Vaksineringen mot viruset varierer fra land til land. Chile ligger langt framme med over en firedel av befolkningen fullvaksinert, mens i Brasil har bare rundt 8 prosent fått første dose av vaksinen.
Direktøren for Den panamerikanske helseorganisasjonen, Carissa Etienne, sier at det ikke er nok vaksiner til å stanse utbrudd i området, og at bruk av munnbind, håndvask og sosial distansering fortsatt må respekteres.

2. april

SMITTEFRI: Turkmenistans hovedstad Asjkhabad.

Turkmenistan: Tross at myndighetene hevder landet har null coronatilfeller, har Turkmenistan holdt samfunnet stengt siden sommeren. Nå løftes en rekke restriksjoner. Restauranter og gudshus i hovedstaden Asjkhabad åpnet dørene torsdag for første gang siden en delegasjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO) besøkte landet i juli.
I tillegg skal togtilbudet innenlands være delvis åpnet igjen, men det går fortsatt ikke an å fly til landet i Sentral-Asia.
Nord for hovedstaden forteller vaktmesteren Aman-aga at moskeen hans ikke har fått særlig mange besøkende enda, men at han forventer mange besøkende til fredagsbønnen. Moskeen fikk beskjed om at de kunne åpne igjen i løpet av torsdagen.
Myndighetene kunngjorde stort sett ikke offentlig at restauranter og gudshus måtte stenge i juli. Turkmenistan sammenlignes ofte med Nord-Korea på grunn av myndighetenes utstrakte hemmelighold og personlighetskulter.
Landet mener de selv ikke har hatt et eneste coronatilfelle, noe WHO ikke offentlig har betvilt, selv om de har oppfordret myndighetene til å handle «som om det var covid-19 i omløp.» Utenlandske medier har imidlertid meldt om flere profilerte turkmenere som har dødd med viruset, og Storbritannias ambassadør til landet ble smittet mens han oppholdt seg i Turkmenistan i fjor.

Norge: Trøndelag er den eneste regionen i Europa som er grønn på coronakartet til EUs smittevernbyrå (ECDC) denne uken. Kartet som deler regioner i Europa opp i fire fargekategorier fra grønn til mørkerød, publiseres hver torsdag.
Trøndelag har hatt veldig gunstige smittetall i flere uker, skriver Adresseavisen. Fylkeslege Jan Vaage sier det er lettere å drive smittesporing på de få tilfellene som dukker opp når det er lavt smittenivå.
– Den grønne flekken på kartet er nok en kombinasjon av godt TISK-arbeid og litt flaks. Skal vi opprettholde dette til en stor nok andel er vaksinert må vi alle være nøye med å følge råd og forskrift, sier Vaage.
TISK står for testing, isolering, smittesporing og karantene.
Kommunedirektør i Trondheim Morten Wolden sier at trønderne bør være stolte av smittesituasjonen i regionen, men er redd for en kalddusj.
– Sist rakk vi ikke å glede oss over at regionen var grønn, før det smalt skikkelig. Og det kan skje nå også, for det er mye mobilitet mellom landsdelene, og vi får inn ny smitte hele tiden, sier Wolden.

1. april

Frankrike vil stramme inn C-oronarestriksjonene og forby drikking av alkoholholdige drikker i parker og andre offentlige steder utendørs. Statsminister Jean Castex sa under torsdagens debatt i nasjonalforsamlingen at regjeringen også vil sørge for at alle grupper med over seks personer som samler seg utendørs, blir spredt raskt.
Han rettet pekefingeren mot alle som ikke respekterer reglene etter at det er publisert bilder av folk som drikker øl i det fine været ved elvebredden i byer som Paris og Lyon.
Ifølge Castex kommer påtalemyndigheten til å iverksette «systematiske» etterforskninger av personer som organiserer undergrunnsfester, med utgangspunkt i at de setter andre menneskers liv i fare. Innstramminger ble lagt fram av president Emmanuel Macrons onsdag kveld, og torsdag skal nasjonalforsamlingen ta stilling til dem.
Blant tiltakene er også stenging av skoler i minst tre uker og ordre om hjemmekontor. Innenlandsreiser forbys, men først etter påske.
Frankrike har for tiden høyt smittetrykk. Helseminister Olivier Véran har sagt at antall smittetilfeller vil nå en topp i løpet av de neste sju til ti dagene, mens antall intensivpasienter vil nå toppen i slutten av april.
Innstrammingene er blitt møtt med en blanding av resignasjon og sinne, selv om Macron har antydet at hverdagen vil bli mer normal i midten av mai.