Bakgrunnen for tiltaket i regionen Alto Adige – også kjent som Bolzano – er en eksplosjonsartet vekst i besøket.

Grensen nådd

Denne regionen i Nord-Italia på grensen til Østerrike er altså så populær at det er innført restriksjoner for antallet overnattingsbesøk. Fremover skal nivået ikke overstige 2019-nivået, og det er innført forbud mot å åpne nye overnattingsmuligheter – med mindre et annet legges ned.

LES MER: Dolomittene – et naturens under!

Alto Adige er kjent som en av de beste innfalls-sportene til Dolomittene, hvor turister strømmer til fra hele verden for å oppleve de spektakulære forrevne fjelltoppene, de vakre innsjøene og nydelige tyrolske landsbyene.

Det er mannen som er ansvarlig for reiselivet i regionen Arnold Schuler som foreslo den nye loven. Til det amerikanske nyhetsmediet CNN forklarer han at regionen har «nådd grensen» for hva den kan håndtere fra turister.

Bedre styring 

– Vi sliter med trafikkstyringen, og innbyggerne har problemer med å finne steder å bo, forklarer han og legger til at bakgrunnen rett og slett er å «garantere livskvaliteten for lokalbefolkningen og turistene».

Alto Adige er kjent som et friluftssted, men ifølge Schuler har regionens mangeårige rykte blitt satt på spill av de mange besøkende. Han mener turistene skal ha mulighet til å nyte naturen – og ikke sitte i trafikkork.

– Reiselivssektoren er veldig viktig for oss – for arbeidsplasser og økonomi – men vi hadde nådd grensen, så vi tok disse tiltakene for å sikre bedre styring av strømmen av mennesker, sier han.

Loven om begrenset antall besøkende i Alto Adige ble vedtatt i september 2022. Den hindrer folk i å opprette overnattingstilbud (inkludert Airbnb). Tilsvarende er det heller ikke tillatt å legge til flere rom uten å søke om tillatelse fra kommunen.

34 millioner

Antall offisielt registrerte senger i Alto Adige per 2019 var på nesten 230 000. Eiere av overnattingssteder har frist til 30. juni i år til å melde fra til myndighetene hvor mange gjester de tok imot i 2019. 

Det endelige antallet vil markere maksgrensen, som i fremtiden ikke må overskrides.

LES MER: Lyden av Dolomittene!

Maks antall senger vil imidlertid ikke være hundre prosent fast i fremtiden, da myndighetene har satt av noen tusen senger i reserve, for eksempel til bruk for folk som ønsker å åpne et overnattingssted på steder med lave besøkstall.

I 2022 hadde Alto Adige totalt 34 millioner gjestedøgn, i en region med en befolkning på cirka 532 000 innbyggere. ©