Boeing har gitt beskjed til 16 av sine kunder som skal skal være rammet av et «potensielt elektrisk problem», ifølge en pressemelding fra selskapet.

Kundene må bekrefte at en av komponentene i flyets elektriske system er tilstrekkelig jordet. Boeing samarbeider med den amerikanske føderale luftfartsmyndigheten for å løse problemet.

Alle Boeings 737 Max-flyene var satt på bakken i 20 måneder over hele verden fra mars 2019 til november 2020 etter to dødsulykker som drepte 346 mennesker. Selv om FAA har godkjent reparasjonene av feilfunksjonen i sikkerhetssystemet som fikk skylden for havariene, har mange land unnlatt å sette flyene i operasjon igjen. 

Foreløpig har de de to dødsulykkene kostet Boeing astronomiske 170 milliarder kroner.

Flyprodusenten har ikke oppgitt hvilke 16 flyselskaper som er rammet av jordingsfeilen, eller hvor mange av flyene som er berørt av problemet. Eksperter mener det knytter seg til hovedkraft-systemet som driver alle flyets elektriske deler. 

Mange flyselskaper har vært ivrige etter å få sine 737 Max i lufta igjen til tross for at mange av maskinene fortsatt har vært parkert i en periode med redusert flytrafikk forårsaket av pandemien. Flyene er mer drivstoffeffektive og har lavere vedlikeholdskostnader enn tidligere versjoner av 737. ©