Ifølge BBC har utbruddet på ferieøya spredd seg til hele åtte spanske regioner, og står for rundt fem prosent av alle spanske smittetilfeller registrert den siste uka, ifølge BBC.

18-åring innlagt

Det skal ha vært en reggae-konsert på Mallorca som startet oppblomstringen. Nå er rundt  200 spanske skoleelever isolert på et karantenehotell bare på Mallorca. Utbruddet kommer samtidig som øygruppa Balearene, som blant annet består av Mallorca, Menorca og Ibiza, stålsetter seg for en økt turistflom. Det har blant annet sammenheng med at Storbritannia nå flytter øygruppa til sin liste over «grønne» reisemål. 

Det samme gjelder blant annet Malta, ifølge Sky News.

Spanske smittevern-myndigheter omtaler situasjonen som alvorlig, og utelukker ikke at liv kan gå tapt. Én 18-åring er foreløpig blitt innlagt på intensivavdeling i Alicante, ifølge danske TV 2.

Lokale myndigheter i Baskerland, en av regionene utbruddet har spredd seg til, opplyser at det dreier seg om både alfa- og delta-varianten av coronaviruset.

Muterer hele tiden

En ny oppblomstring av smitte kan også skje her i Norge, og vaksine-ekspert Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo tror vi kan oppleve en ny smittebølge etter sommeren.

– Men spørsmålet er hvor alvorlig den vil være, sier hun til Dagbladet.

For om vaksinene fungerer som de skal mot varianten som sirkulerer, er det ikke sikkert at vi trenger å ta de samme grepene.

– Dette vil medføre at man etter hvert får en grunnleggende beskyttelse mot de fleste variantene. I alle fall de som sirkulerer nå. I utgangspunktet vil det også tilsi at uansett hva som skjer med mutasjoner, så begynner vi å nærme oss en grunnleggende beskyttelse av samfunnet.

Coronaviruset muterer hele tida. Akkurat nå er det deltavarianten som bekymrer, og en ny bekymringsvariant kan lure bak neste sving.

Det tror ikke Grødeland vil by på de store problemene.

– Vaksinene er effektive mot deltavarianten, spesielt med tanke på alvorlig sykdom og død, men også mot mild sykdom. Vaksinene vil med høy sannsynlighet også gi god beskyttelse mot framtidige varianter, konkluderer hun. ©