Tross utfordringer med høye drivstoffpriser, streiker og krig i Europa – i løpet av andre kvartal (frem til ut juni) fløy fem millioner passasjerer med selskapet.
Sterk etterspørsel
Kraftig økning i etterspørselen etter flyreiser på forsommeren bidro til at Norwegian fikk et overskudd før skatt på 1,2 milliarder kroner i andre kvartal.
– Dette kvartalet viser at vi er tilpasningsdyktige, og at vi raskt kan justere driften til en økende etterspørsel. Jeg er spesielt glad for at vi er i toppsjiktet på regularitet, sier konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian.
Resultat før skatt (EBT) i andre kvartal ble 1.248 millioner kroner, mot nesten 2.779 millioner kroner i samme kvartal i fjor. I år er resultatet sterkt påvirket av en kraftig økning i etterspørselen, men dras ned av høye drivstoffpriser og en tilbakeføring på over 2 milliarder kroner av forskuddsbetaling i forbindelse med flykjøp.
Resultat før skatt i fjor var sterkt påvirket av positive virkninger av restruktureringen selskapet var inne i.
Selskapet fløy fem millioner passasjerer i kvartalet og hadde en omsetning på 4,87 milliarder kroner. Driftsresultatet endte på 1,36 milliarder kroner i årets andre kvartal.
Fortsatt tøffe tider
Andre kvartal i år er perioden før hovedkonkurrenten SAS ble rammet av streik. Det er hovedsakelig økt behov for flyreiser etter to år med lammende pandemi som er driveren bak milliardoverskuddet, ifølge kvartalsrapporten.
– Det er fortsatt en krevende tid for luftfarten, med kapasitetsutfordringer ved en rekke flyplasser i Europa, og vi har hatt flyteknikerstreik i Norge, sier Karlsen.
Driftsutgiftene i andre kvartal er mer enn doblet. De økte med 115 prosent fra forrige kvartal, først og fremst som følge av økning i drivstoffprisene. De kommer også til å påvirke årsresultat for 2022 negativt, varsler selskapet.
– Det rådende makroøkonomiske klimaet er uforutsigbart, med økte energi- og drivstoffpriser, inflasjonspress, valutasvingninger og potensielle effekter av forstyrrelser i den globale forsyningskjeden. Slike faktorer kan få en betydelig innvirkning på Norwegians drift og økonomiske resultater, heter det i selskapets egen risikoanalyse.
Større fåte
Norwegian har nå en flåte på 65 fly, men vil utvide til 70 fly i løpet av året. Innen utgangen av neste år skal Norwegian ha utvidet flåten med ytterligere 15 fly.
– Når vi nå ser fremover, er Norwegian godt posisjonert til å forbli et ledende nordisk flyselskap. Bestillingene av flybilletter fram mot høstferien er oppløftende, sier Karlsen.
Norwegian kunngjorde i andre kvartal en avtale med Boeing om kjøp av 50 Boeing 737 MAX 8-fly som skal leveres i perioden 2025 til 2028. Leveringstiden sammenfaller med utløp av eksisterende leasingavtaler og innebærer en begrenset økning av selskapets flyflåte. Avtalen inkluderer en opsjon om kjøp av ytterligere 30 fly. ©
SISTE: Milliardunderskuddet var litt svakere enn ventet, i tillegg til at prisene på drivstoff skaper økonomisk frykt for framtida. Derfor vil Norwegian-sjef Geir Karlsen ta grep for å unngå store tap i vintersesongen, melder Dagens Næringsliv. På den bakgrunn blir hvert fjerde Norwegian-fly blir satt på bakken i vinter. Selskapet endrer rutenettet, reduserer antall avganger og kutter ruter.
– Vi reduserer antallet billetter med 25 prosent for vintersesongen, sier Karlsen.
Norwegian presiserer at reduksjonen i antall billetter har vært planlagt lenge, og at det ikke er snakk om noen endringer i ruteprogrammet som har ligget og ligger ute for salg.