I løpet av «mesterskapet» ble hele 241 sidere fra 91 produsenter og 13 land presentert. Smak, utseende og aroma var blant kriteriene som ble vurdert av et uavhengig internasjonalt ekspertpanel.
Stor fremtidstro
Tre av de norske produsentene sikret topplasseringer i tre forskjellige kategorier: Tall Ship Craft Cider fra Fjordfolk Mikrobryggeri, Alde og Store Naa Siderkompani.
I tillegg oppnådde 20 andre norske sidere nok poeng til å oppnå sertifiseringen «Gullstandard».
– At norsk sider i dag drar inn flere seiere i sider-VM er oppsiktsvekkende, sier landbruks- og matminister Sandra Borch i en kommentar til mesterskapet.
Hun mener dette bidrar til et internasjonalt gjennombrudd for norsk siderproduksjon, med økt potensiale for inntjening og verdiskaping i mange regioner i Norge.
– Jeg har stor fremtidstro på norsk landbruk og lokalmatnæringen vår, konkluderer Borch, som var tilstede i Bergen for å dele ut de gjeveste prisene.
– Det er også gøy å se at mange unge produsenter har tro på epleproduksjon og siderutvikling i Norge, sier landbruks- og matministeren.
Meningsfylt arbeid
Av de norske vinnerne var Alde Issider, som er produsert på Bleie gård rett utenfor Odda. Etter å ha dyrket frukt og laget sider i hundrevis av år valgte Olav Bleie å legge doktorgradsstudiene i kjemi på hyllen i 2017, til fordel for å gjenreise familiegårdens tradisjoner som siderprodusent.
Med stort hell, for nå lager han noen av de mest solgte siderne på Vinmonopolet.
Les mer om den norske siderrevolusjonen HER!
Gjennom 25 år har næringsorganisasjonen Hanen gått i bresjen for de norske lokalmat-produsentene, blant annet med denne typen internasjonale gjennombrudd i sikte.
Helgens innbringende konkurranse vil utvilsomt plassere Norge på kartet.
– Dette gjør arbeidet vårt meningsfylt og bidrar til at folk betydelig lettere skal få arbeide med det de vil, der de vil bo, sier Hanens daglige leder Bernt Bucher Johannessen i en kommentar til konkurransen.
Han står står for øvrig bak nettstedet siderlandet.no, og var blant arrangørene av konkurransen. ©
Resultater
Med syre
1. Latvia: Savvaļā / Abuls fra Urtica (Abuls cidery)
2. Storbritannia: Night Bird fra Nightingale Cider Co
Med tanniner
1. Norge: Tall Ship Craft Cider Bristol Fashion fra Tall Ship Craft Cider / Fjordfolk Mikrobryggeri
2. Danmark: Cider: Signe Tillisch, Harry Masters Jersey & Yarlington Mill fra Bjerregaarden
Fatlagret
1. Latvia: Oak Aged 2019 Vintage fra Mürbüdu Cider
Smakstilsatte sidere
1. Spania: Sagar Krash / Petritegi fra Petrigeti
2. Danmark: Sparkling Ice 2018 – Apple & Cherry fra Cold Hand Winery
Natursider
1. Spania: Joanes de Zapiain 2021 fra Zapiain
2. Nederland: A Charming Squid / Lightship Cider fra CiderCider BV
Sjampanjemetode
1. Italia: Melagodo Nuvolo’ fra Del Fatti Laura
2. Spania: Sidra el Lagar de Valleseco
Issidere
1. Norge: Alde Issider fra Alde AS
2. Spania: 1898 Ice Cider fra Valle, Ballina y Fernandez SA
Fruktviner og bær
1. Danmark: BenA solbær doux fra Andersen Winery
2. Danmark: Elmsfeuer Rabarber Sec fra Andersen Winery
Åpen klasse
1. Norge: 57/2 – Kårkall fra Store Naa Siderkompani
2. Spania: Basoa fra BIZIO