Det er Opinion gjennom Norsk koronamonitor som har spurt 11 000 nordmenn om ferieplanene. Bare syv prosent sier nei til Norges-planer, mot 77 prosent skal feire sommeren her på berget.

Resten av de spurte vet ikke eller er usikre.

– Alt tyder på at man allerede nå kan kåre Norge til vinner som feriedestinasjon for nordmenn i sommer, i år som i fjor, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion til NTB.

Kvinner er mer sikre på hvor ferien blir (80 prosent mot 74 prosent av mennene). Færrest sier ja til dette i Oslo (69 prosent).

Etter nedstengningen i fjor oppga 86 prosent at de antok at det kun ble norgesferie. De aller fleste endte da også opp med å droppe utlandet. Nå ser årets utenlandsferie uttal å gå i vasken for de fleste.

– Vi ligger knappe ti prosentpoeng bak fjorårets forventning om kun norgesferie, men dette er jo en tidlig januarmåling. Det er lov å drømme seg bort i palmesus, sier Clausen.

Hun sier at selv om mange blir vaksinert innen sommeren er det fortsatt uklart om de kan smitte andre eller bidra til importsmitte, samt om utenlandske reisemål blir klare for turister.

Tall fra SSB fra tiden før pandemien viser at 58 prosent ferierte både i utlandet og i Norge i 2019. 17 prosent hadde ferie bare i utlandet, og 16 prosent bare i Norge, mens 10 prosent ikke reiste bort på ferie. ©