I løpet av årets tre første måneder dro nordmenn på 6,9 millioner reiser. 5,5 millioner av disse var i eget land.

På før-pandemisk nivå 

Statistisk Sentralbyr (SSB) skriver i en pressemelding at det var økningen i antall reiser i Norge som bidro til rekorden. Denne økningen var på 15,4 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

LES MER: 15 norske hotellopplevelser!

– Norgesferiene under pandemien ser ut til å ha gitt mersmak hos mange nordmenn. Selv om reiserestriksjonene for lengst er borte, fortsetter vi å reise i eget land som aldri før, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB i pressemeldingen.

Reiseaktiviteten til utlandet var tilbake på samme nivå som før pandemien. I årets tre første måneder dro nordmenn på 1,4 millioner reiser til utlandet. Det 64 prosent mer enn samme periode i fjor.

Alternative land

– Kombinasjonen av at vi dro på rekordmange reiser i eget land, og at vi reiste like mye til utlandet som før pandemien, bidro til reiserekorden, sier Aasestad.

Rekordsvak kronekurs og generelt svakere økonomi vil trolig bidra til at nordmenn flest også i år kommer til å ta ferien i Norge. I feriefavoritten Danmark koster nå den danske krona rundt 16 kroner, som vil virke avskrekkende på mange.

LES MER: Kongelige kosekroer i Danmark!

Danskene har i motsetning til svenskene knyttet krona til euroen.

Også populære reiseland som Italia, Spania og Frankrike er betydelig dyrere nå enn tidligere på grunn av den sterke euroen, samt en generell høy prisstigning i disse landene. Det bidrar til at rimeligere ferieland som Tyrkia, Bulgaria, Albania, Romania og Polen seiler opp som gode alternativer for alle dem som fortsatt vil ut av landet. 

LES MER: Albania ut av skyggen!

Halvert utenlandsreising

Av de 6,9 millioner reisene nordmenn foretok i første kvartal i år, var 1,6 millioner yrkesreiser. Dette er 79 prosent flere enn for samme periode året før, og det var nordmenns yrkesreiser i eget land som bidro klart mest til veksten.

Antall yrkesreiser i Norge ble nesten doblet; fra 800 000 i første kvartal i 2022, til 1,4 millioner i første kvartal i år. Dette var litt høyere enn hva som var vanlig i årene før pandemiutbruddet.

Yrkesreiser til utlandet, som nesten var fraværende under pandemien, var fortsatt lavt. I første kvartal dro nordmenn på 200 000 yrkesreiser til utlandet. Dette er omtrent halvparten av hva som var vanlig i de siste årene før pandemiutbruddet. ©