Funnet i Egypts Vestørkenen stammer fra det fjerde århundret, og det er det egyptiske departementet for oldtidsminner som forteller om oppdagelsen. 

Rektor Vidar L. Haanes ved MF-vitenskapelige høyskole (tidligere Menighetsfakultetet) er henrykt over det som er oppdaget.

– At vi nå har fått en sikker datering på at det er verdens eldste kristne kloster våre forskere har gravd ut i Egypt, er intet mindre enn en verdensbegivenhet, en sensasjon, sier Haanes.

GAMMELT: Etterlatenskaper etter verdens eldste kloster.

Professor Victor Ghica ved høyskolen har ledet arkeologene bak utgravingen av de eldgamle ruinene.

– Resultatene er krystallklare. Ikke bare har vi mengder av bevis på at alle de seks delene av klosteret stammer fra 300-tallet. Ifølge karbondateringene kan vi til og med befinne oss i det konstantinske dynastiet, sier Ghica.

Ifølge Ghica fantes det allerede rundt år 350 evt et veletablerte klostersamfunn helt i ytterkanten av Romerriket, noe som er ekstremt tidlig. 

– Dette er noe vi ikke har vært klar over før, fortsetter han.

Teamet har avdekket flere bygninger, noen laget av basalt, andre hogd inn i grunnfjellet og noen laget av teglstein. Nye funn er gjort under den tredje utgravingen ved Tal Ganoub Qasr al-Agouz i Bahariya-oasen, opplyser egyptiske myndigheter.

Kloster-komplekset består av seks sektorer der det er funnet ruiner av tre kirker og munkeceller. Veggene har graffiti og symboler som settes i sammenheng med den koptiske kulturen.

Victor Ghica sier at 19 bygninger og en kirke hogd inn i grunnfjellet ble oppdaget i fjor.

– Det går ikke an å overdrive klosterbevegelsens betydning for kirken. Og alt startet her i Egypts ørken på 300-tallet, konkluderer Haanes. ©