Da Utenriksdepartementet torsdag endret reiserådet fra midten av juli skjer det vel en måned før den opprinnelige datoen, som var 20. august. Frem til nå er dette datoen norske turoperatører har forholdt seg til.

Uforutsigbart

Samtidig ser myndighetene behover for en gradvis oppmykning, både som følge av at Corona-tiltakene i Europa langt på vei har virket, og press utenfra. Økonomien i Norge og særlig i de klassiske ferielandene rundt Middelhavet er under sterkt press. Statsminister Erna Solberg har da også kommentert balansegangen man nå forsøker seg på, som en nødvendighet for at økonomien i EØS-området skal kunne hente seg noenlunde inn igjen.

I tillegg har flere land begynt å løsne på slipset. Det hjelper likevel norske turoperatører lite. De har kansellert alle turer frem til 20. august. Håper nå er å berge noe av ettersommeren, fra slutten av august og ut september.

– Beskjeden vi fikk torsdag var både veldig klar, og usedvanlig uklar, sier administrerende direktør i Apollo Norge, Erik Haug, til Way2Go.

VALGETS KVAL: Apollo-topp Erik Haug er svært usikker på om det blir charter-turer for 20. august. (Foto: Bjørn Moholdt)

Apollo – som potensielt skulle sende rundt 200 000 nordmenn til Syden fra april til slutten av september – ser små muligheter for å sende fly avgårde fra 15. juli. Til det er både for kort tid og ikke minst for usikkert hvor man kan dra. Myndighetene ga et slags grønt lys fra 15. juli, men unnlot å nevne reisemålene. Den beskjeden skal komme 10. juli.

– Det er fortsatt for mye usikkerhet rundt dette, sier Haug, som også forstår myndighetenes dilemma.

– De røde og grønne sonene kan fort endre seg både frem til 15. juli, og etter den datoen. Den forutsigbarheten vi trenger er ikke der, sier han.

Grønt og rødt

Den tyske turoperatøren TUI er også bare delvis fornøyd med beskjeden som kom torsdag.

– Vi er veldig positive til nyheten, men vi må selvfølgelig vente litt til før vi vet om vi kan åpne opp feriedestinasjonene våre for nordmenn, sier TUIs kommunikasjonsansvarlige i Norge, Nora Aspengren, til Way2Go.

Dermed bekrefter også hun den usikkerheten som rår blant operatørene. Samtidig understreker hun at charter-ganten har forberedt seg lenge og er klar så snart det er mulig.

– Vårt fokus er å sørge for at de som vil reise får en sikker og trygg ferie. Dersom vi åpner opp vil vi se på og justere opp kapasiteten til land som Hellas, Spania eller Kypros tidligere enn planlagt sier hun videre, men uten å konkretisere.

TUI ønsker med andre å vente til de vet mer om hvilke destinasjoner de kan satse på. Det samme gjelder et stor aktør som Ving, som er svært usikker på om de kan få gang operasjoner før slutten av august.

– At reiserådene kan endres fortløpende gir ikke den forutsigbarheten vi ønsker. Samtidig har vi forståelse for at det er komplekse problemstillinger, sier Ving-sjef Christian Grønli til flysmart24.

«Grønt lys» innebærer at landene som omfattes av reiserådene har Corona-smitten under kontroll. Skulle det gå i «rødt» stenger nemlig myndighetene ned og pålegger reisende ti dagers karantene ved hjemkomst.

Neppe fulle fly

Apollo gjør nå en løpende vurdering på hva de skal gjøre. De kan relativt raskt «kaste seg rundt». Selskapet har åpnet for turer fra Danmark og Sverige, men altså ikke fra Norge, som har vært strengest i klassen når det gjelder Corona-bestemmelser.

Erik Haug er mest bekymret for sine samarbeidspartnere på destinasjonene.

– Jeg har tenkt endel på vaskekonene på favoritthotellet mitt Triton på Kreta. De har jo ingen av de hjelpe-ordningene vi tross alt har her på berget, sier han.

Daglig får han telefoner fra sine kontaktpersoner rundt Middelhavet, som selvsagt lurer fælt på når nordmennene kommer.

– Vi må bare innrømme at sommeren er kjørt, med en liten «bonus» om vi får ting på plass mot slutten av august og kan sende de som har booket seg inn da, sier han.

Som forretningsmodell er charter avhengig av at flyene er fulle. I dagens situasjon kan det bli veldig utfordrende å få fulle fly avgårde før 20. august. De fleste nordmenn som opprinnelig skulle på Syden-tur frem til 20. august har booket av eller om, og vil neppe være i markedet for å gå tilbake til den opprinnelige planen.

Det hjelper heller ikke at UD fortsatt advarer mot å utsette seg for fare. Samtidig betyr åpningen som kommer 15. juli at også reiseforsikringen gjelder for de landene og regionene som får grønt lys. ©