I fjor dro vi nordmenn på 30,3 millioner reiser. Det er en økning på 5,2 prosent sammenliknet med 2022. I følge SSB er dette det høyeste antall reiser som er målt i reiseundersøkelsen siden den ble lansert i 2002.

Husk Helfo

Det var reiser i Norge som bidro til rekorden. Vi reiser ikke fullt så mye til utlandet som vi gjorde før pandemien, men vi er på god vei. I lengselen etter å komme oss på tur er det derfor greit å ha noen gode forholdsregler i mente.

Det kan tjene deg godt når uhellet er ute.

Hva gjør du for eksempel om du får akutte ryggsmerter, og trenger legehjelp, som jeg gjorde nylig på en reise i Italia? Yr av glede over å være på farta tenker svært mange ikke over hva de foretar seg når ulykker skjer. Og tro meg – på et eller annet tidspunkt vil det skje.

Det gikk bra med meg. Krokbøyd kom jeg meg til sykehuset, selv om legen ikke snakket et kløyva ord engelsk, men måtte ty til Google translate. Jeg kan riktignok noe italiensk, men hans medisinske termer kunne like gjerne vært kinesisk.

Svært mye ble borte i oversettelsen.

Ved innsjekk på legevakten – pronto soccorso – spurte de etter Helfo-kortet (det europeiske helsetrygdkortet). Etter det gikk alt greit, selv om det tok sin tid. På et tidspunkt sto bårene i kø fra der ambulansene parkerte utenfor inngangsdøren.

Det var likevel en slags ro og orden i kaoset.

Sikre deg

Vi står foran en periode med stor reiseaktivitet. Først kommer påsken, så pinsen og til slutt sommerferien. Da er det viktig å ha på plass et par forholdsregler som du garantert kommer til å prise deg lykkelig over om – eller skal vi si når? – uhellet er ute.

En god reiseforsikring er i grunnen alfa og omega, selv om Helfo-kortet i mange tilfeller er tilstrekkelig i EU-området. Men ikke om du mister bagasjen, eller trenger omfattende legehjelp som i ytterste konsekvens – som i tilfellet kongen – innebærer spesialfly hjem.

Det kan koste millioner.

LES MER: Derfor bør alle tegne reiseforsikring!

Sørg for en helårs reiseforsikring, som koster fra rundt tusen kroner og oppover i året. Den dekker hendelser (sjekk vilkårene nøye) som oppstår alle steder utenom hjem, arbeids- og undervisningssted. Har du reiseforsikring gjennom arbeidsgiver er det viktig å sjekke at denne, i tillegg til tjenestereiser, også dekker ferie- og fritidsreiser. 

Har du ikke ferie- og fritidsdekning via arbeidsgiver, er det derfor viktig at du skaffer deg en privat forsikring. 

Helårs reiseforsikring dekker også fritidsaktiviteter du foretar deg når du ikke er på et av de nevnte stedene.

Noen ordninger

Helårs reiseforsikring: Dette er den eneste løsningen som gir en fullgod dekning for alle aktiviteter du foretar deg i løpet av et år.

Forsikring gjennom turoperatør: Turoperatører og flyselskap tilbyr reiseforsikring ved kjøp reiser. Det er langt dyrere å kjøpe denne type reiseforsikring, og den vil kun dekke den aktuelle reisen den er tegnet for. Andre fritidsreiser eller fritidsaktiviter man foretar gjennom året, vil ikke være dekket.

Med kredittkort: Betaler du hoveddelen av en reise med et kredittkort, har mange kortutstedere knyttet reiseforsikring til kortet. Dette er en fin tilleggsdekning for den aktuelle reisen, men ikke en fullverdig løsning for forsikringsbehovet gjennom året. Den vil ikke dekke reiser hvor det aktuelle kredittkortet ikke er benyttet som betalingsmiddel for den aktuelle reisen. Dette vil typisk være reiser hvor man for for eksempel benytter bil eller offentlig transport som fremkomsmiddel. Dette kan være reiser til hytta, til familie, venner eller andre former for ferieturer.

Noen tips før ferien
 • Husk at barn, som passerer 21 år, må ha egen reiseforsikring selv om de fremdeles bor hjemme
 • Sjekk at reisegodssummen er stor nok til å dekke verdiene du har med deg
 • Smykker, verdisaker, fotoutstyr, datamaskiner o.l. må medbringes som håndbagasje
 • Det er begrensning i erstatning for enkeltgjenstander. Normalt mellom kr 20–40 000
 • Blir du syk og ikke kan reise, har forsikringen avbestillingsdekning. Husk legeerklæring.
UDs 8 reisevettregler
 • Sett deg godt inn i Utenriksdepartementets reiseinformasjon og eventuelle reiseråd for landet du skal besøke i appen Reiseklar.
 • Sjekk at du har gyldig reiseforsikring og hva den dekker. 
 • Husk pass, og sjekk at det fortsatt er gyldig.
 • Husk visum, vaksiner og viktige medisiner.
 • Sjekk om det er noe sikkerhetsmessig å ta hensyn til før du reiser. I UDs reiseinformasjon for hvert land finner du et eget kapittel om sikkerhet.
 • Du bør følge råd og informasjon fra lokale myndigheter i det landet du oppholder deg i.
 • Meld fra hvor du har tenkt å reise.
 • Registrer deg på www.reiseregistrering.no eller appen Reiseklar. Da kan UD nå deg med oppdateringer og informasjon. ©