Den årlige reiserapporten Ticket Collection viser at reiselysten hos nordmenn er stor, tross pandemi, krig, streik og flykonkurser.

– Vi begynner å nærme oss reisenivåene før pandemien, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen.

Men vi verken bestiller eller reiser helt som før.

Sikrer seg

Et interessant trekk ved undersøkelsen er at charter som reiseform står fjellstøtt. Sammen med Spania som det desidert største reisemål er pakketurer blitt en «trygg havn» i et turbulent hav. I løpet av 2023 planlegger én av tre å dra på charterreise, både fordi det anses som tryggere og er enkelt og behagelig.

– Antallet bestillinger på charter er doblet, fra seks til tolv prosent, sier Wolff Andresen.

Nye grupper som tidligere ikke regner seg som charterreisende har oppdaget fordelene med reiseformen. Både de praktiske fordelene, men også økonomisk og ikke minst tryggheten som er innbakt i ordningen.

– Mange har nå fått med seg at de er beskyttet av pakkereiseloven, der de for eksempel er garantert refusjon om reisen blir kansellert, forklarer Wolff Andresen.

Tryggheten ved å bruke litt mer penger på billetter som kan ombookes er også noe som folk er oppmerksomme på. Hele 18 prosent oppgir nå at de etter pandemien alltid bestiller billetter som kan avbestilles eller endres

De gamle er eldst

Søken etter trygghet er et påfallende trekk i undersøkelsen, utført av Kantar SIFO blant et representativt utvalg på rundt tusen respondenter mellom 18 og 79 år.

Før pandemien var trenden at vi i større grad ble tiltrukket av eventyrlige reiser til eksotiske reisemål. Etter tre år med kompliserte regler og restriksjoner, lengter vi nå heller etter trygge og ukompliserte reiser til kjente ferieklassikere nærmere hjemme. 

Trenden er drevet av at charterselskapene, flyselskapene og andre reiseselskaper flytter kapasiteten til nærområdet, og fremfor alt at de høye drivstoffprisene gjør langreisene dyrere. 

I 2022 lå derfor reisemål innen Europa på topp, med Spania øverst på «pallen».

Flere spanske reisemål opplever stor økning i bestillinger. Barcelona øker med 29 prosent, og klatrer inn på topplisten. Også Mallorca og Tenerife er høyt oppe på listene med økninger på henholdsvis 293(!) og 12 prosent sammenlignet med før pandemien. 

Øverst ligger likevel Kanariøyene og Gran Canaria. År etter år er denne klassikeren på topp blant nordmenn. Det har bakgrunn i at Kanariøyene i praksis er det eneste reisemålet i Europa som har badevær om vinteren. Mye av den grunn har øygruppen de siste årene tatt imot store mengder nordmenn som vanligvis har søkt solen i Miami, Karibia eller Asia.

Bedre oversikt 

På bakgrunn blant annet av den gjeldende økonomiske situasjonen, pandemien og krigen i Ukraina går reisetallene til Thailand ned.

Samtidig – tross blant annet kompliserte innreiseregler – er Thailand Tickets nest mest bookede ferieland akkurat nå. 

– Reisene dit er fortsatt på et lavere nivå enn før pandemien, men de forventes å fortsette å øke nå som landet har fjernet alle krav til covid-tester for turister, forklarer Wolff Andresen.

– Trenden med at folk bestiller reisene sine med kortere tid til avreise etter pandemien kan føre til at tallene øker ytterligere jo nærmere vi kommer for eksempel vinterferieukene, en periode hvor Thailand vanligvis er et populært reisemål.

I det hele tatt sitter mange fortsatt på gjerdet. Andelen som svarer at de ennå ikke vet om de skal reise til utlandet på ferie har økt kraftig, fra ni prosent i 2019 til hele 34 prosent i år. 

– Tallene bekrefter den nye trenden med å bestille reisen tettere på avreisedatoen – for å ha bedre oversikt over hvordan verdenssituasjonen og den økonomiske situasjonen ser ut, konkluderer Wolff Andresen. ©

Noen tall fra Ticket Collection *

  • 51 prosent oppga at de ikke reiste så mye i fjor på grunn av at de «ikke hadde råd»
  • 61 prosent av de spurte vil til sol og varme
  • 56 prosent oppgir pandemien som årsak til endrete reisevaner
  • 68 prosent oppgir at den økonomiske situasjonen påvirker reisene deres i 2023.
  • 29 prosent sier økonomi ikke vil påvirke feriereisene deres
  • 50 prosent planlegger utenlandsreise i år (2019: 78 prosent)
  • 52 prosent oppgir at prisen (prisgunstig) er viktigst ved valg av hotel
  • 78 prosent av alle turene som bestilles nå er til europeiske reisemål
  • 19 prosent av alle bestillingene gjort i perioden gikk til Spania, mot 13 prosent i 2019/2020

Ti på topp x 4

Sol og bad

1. Gran Canaria, Spania (2)
2. Bangkok, Thailand (1)
3. Alicante, Spania (3)
4. Malaga, Spania (5)
5. Mallorca, Spania (11)
6. Kreta, Hellas (ny)
7. Antalya, Tyrkia (9)
8. Phuket, Thailand (6)
9. Rhodos, Hellas (ny)
10. Split, Kroatia (8)

Storby

1. London, Storbritannia (2)
2. København, Danmark (7)
3. Stockholm, Sverige (ny)
4. Barcelona, Spania (8)
5. Istanbul, Tyrkia (4)
6. Roma, Italia (ny)
7. Frankfurt, Tyskland (ny)
8. Paris, Frankrike (3)
9. Brüssel, Belgia (ny)
10. Milano, Italia (ny)

Charter – reisemål

1. Gran Canaria, Spania (1)
2. Tenerife, Spania (2)
3. Kreta, Hellas (5)
4. Mallorca, Spania (6)
5. Rhodos, Hellas (9)
6. Kypros (10)
7. Phuket, Thailand (4)
8. Lanzarote, Spania (3)
9. Antalya, Tyrkia (7)
10. Split, Kroatia (8)

Charter – land

1. Spania (1)
2. Hellas (3)
3. Kypros (8)
4. Thailand (2)
5. Kroatia (7)
6. Tyrkia (6)
7. Bulgaria (9)
8. De forente arabiske emirater (4)
9. Albania (10)
10. Kapp Verde (5)

* Kantar SIFO-undersøkelsen ble gjennomført i perioden 30. november – 11. desember i Kantar SIFOs tilfeldig rekrutterte, riksrepresentative web-panel. Totalt ble 1000 personer mellom 18 og 79 år spurt om ulike emner koblet til reiser og reisevaner. Hensikten er å innhente informasjon om nordmenns prioriteringer og adferd når det gjelder reiser. Topplister og reisestatistikker for destinasjoner og land er basert på reelle bestillinger hos Ticket.