Vurderingen skal skje i neste uke,
– Vi har store forventninger til at de aller fleste øyene av en viss størrelse i Europa kommer til å få en egen vurdering, sier Astrid Bergmål i Virke Reiseliv, der flere av de større turoperatørene er organisert.
– Vi vet at Mallorca, Gran Canaria og de greske øyene er populære destinasjoner og viktige for dem som lever av å selge reiser til utlandet, sier Bergmål.
Samstemt vurdering
Kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i reiseselskapet Apollo håper naturlig nok først og fremst på de greske øyene.
– Det er hit majoriteten av nordmenn vil reise i år, så vi håper virkelig på en egen vurdering for disse øyene, sier hun.
Hun håper også at Kanariøyene blir vurdert. De er nordmenns favoritter på senhøsten og vinteren.
Kommunikasjonssjef Nora Aspengren i TUI ønsker også at nordmenns greske og spanske feriefavoritter inkluderes i vurderingen.
Nyheten om øyvurderingene kom på regjeringens pressekonferanse fredag, men foreløpig er det ikke klart hvilke øyer Folkehelseinstituttet (FHI) skal vurdere fra og med slutten av neste uke.
Ifølge FHI er det Helse- og omsorgsdepartementet som skal avgjøre hvilke øygrupper som skal vurderes som separate regioner, basert på hvilke regioner som Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) rapporterer på, og hvor det enten normalt eller per i dag går direktefly fra Norge.
Øyene vil bli vurdert etter samme terskelverdier som andre land i EØS/Schengen og Storbritannia.
Viktig gjennomslag
Fra 5. juli endres terskelen for hva som er et grønt land, og man slipper innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100 000 innbyggere de siste to ukene.
Mindre enn fire prosent av alle coronatestene må også være negative.
Tallene FHI vurderer når de tegner opp smittekartet er fra Det europeiske smittevernbyrået. De rapporterer på regionnivå. Aktuelle regioner er Kanariøyene i Spania (med blant annet Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote), Balearene (med blant annet Mallorca, Menorca, Ibiza), Azorene og Madeira i Portugal, Sicilia og Sardinia i Italia, og en rekke øygrupper i Hellas, som omfatter blant annet Kreta, Samos, Mykonos, Ios, Kos, Korfu og Rhodos.
Egne vurderinger av smittesituasjonen på populære ferieøyer er noe reiselivsnæringen lenge har ønsket seg.
– Dette er et viktig gjennomslag for oss. Det har lenge vært et av våre innspill at man skal gjøre regionvurdering og øyvurderinger, sier Astrid Bergmål.
Hun mener dette vil bety «utrolig mye for alle som selger reiser til utlandet, og som trenger å komme i gang igjen etter å ha avlyst samtlige reiser siden mars i fjor».
Virke har blant annet meldt inn til UD alle steder organisasjonens medlemmer har direkteruter til.
– Vår forventning nå er at det blir vurderinger av flest mulig øyer. Det er særlig viktig å få vurderinger av øyene der det er mange nordmenn som vil reise, legger hun til.
Gunstig for vinteren
Når øyene får en egen vurdering, blir de mindre sårbare for å bli rødt område. På Mallorca vil det ikke slå ut på fargen dersom det skulle komme et smitteutbrudd i Madrid. I tillegg har enkelte land, som Hellas, valgt å prioritere vaksinering av befolkningen på populære feriemål.
Med en slik strategi, samtidig som øyene får egne smittenivå-vurderinger, er sannsynligheten større for at smittetallene vil holde seg lave.
– Dette er gode nyheter for dem som vil reise på ferie for eksempel til greske øyer, fordi det kan gi større forutsigbarhet, sier Bergmål, som også mener dette vil være positivt til vinteren, hvor mange velger å reise til Kanariøyene.
Ifølge ECDCs smittekart, som oppdateres hver torsdag, er nå disse øyregionene å regne som grønne etter EUs kriterier:
* Spania: Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera)
* Portugal: Madeira
* Italia: Sardinia
* Hellas: De nordøstlige øyene i Egeerhavet (Voreio Aigaio): Samos, Ikaria, Chios, Psara, Inousses, Lésvos, Lemnos, Agios Efstratios, Thasos og Samothraki. ©