Denne gang skjer innspillingen i Norge på Svalbard. Det til tross for de mange begrensningene som finnes for ferdsel i arkipelet.

Håpet på støtte

NORGESREKLAME: Den norske incentivordningen for filmproduksjon fikk endel pepper da det vist seg at Tom Cruise-opptakene ved Preikestolen i filmen ble plassert i Kashmir.

I desember ble det klart at Paramount ikke får støtte fra filminsentiv-ordningen til å spille inn på Svalbard. Det er av hensyn til natur og miljø. Nå kommer filmselskapet likevel til øysamfunnet, og tar hele regningen selv.

Norske myndigheter har lagt sterke vilkår for ferdsel i Svalbards sårbare natur.  Ifølge seksjonsleder Dag Asbjørnsen i Norsk filminstitutt (NFI) skal det filmes i løpet av de nærmeste ukene.

– Tom Cruise finner de mest spektakulære beliggenhetene, og vi kjenner til at den filmen delvis skal spilles inn på Svalbard, sier Asbjørnsen til P4-nyhetene.

Opprinnelig hadde de amerikanske produsentene av filmen håpet å få støtte fra NFI på 68 millioner kroner til å spille inn på Svalbard. 

Styrker reiselivet

Oppdraget skulle imidlertid vise seg å være umulig. Kulturdepartementet mente dette ville være i strid med svalbardmiljøloven.

– Det er positivt at «MIssion: Impossible» har lyst til å bruke de spektakulære omgivelsene på Svalbard som kulisse. Det jeg har sagt tidligere, er at polarnaturen der oppe er sårbar og vi derfor ikke vil utvide filminsentivordningen til å gjelde der – for å ikke belønne økt avtrykk, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) til P4-nyhetene.

Tidligere har scener fra «MIssion: Impossible»-filmer blitt spilt inn på Preikestolen og på Sunnmøre, og håpet fra myndighetenes side at slike innspillinger skal bidra til å blant annet styrke reiselivet. Svalbard ønsker på sin side å begrense trykket på naturen som følge av stadig økende besøkstall. ©