På grunn av den svake krona har Norge blitt attraktivt for land med sterkere valuta. Det gjelder store deler av Europa og USA.

Første gang på «billigsalg»

Dollaren og euroen har styrket seg rundt ti prosent mot den norske kronen så langt i år. Eksperter har ulike forklaringer på hvorfor. For utlendinger som skal feriere her spiller det mindre rolle. De får mer igjen for pengene enn tidligere.

– Dette legges merke til i utlandet, bekrefter spesialrådgiver i Visit Norway, Harald Hansen, overfor økonomi-nettstedet E24.

Et av verdens største reiseblader Travel + Leisure har også oppdaget den norske hovedstaden – og den tildels dramatiske endringen i valutakursen.

«Et førsteklasses feriested for høsten», skriver de.

Bladet plasserer Oslo øverst på listen over de europeiske hovedstedene med høyest prisfall denne høsten.

– Norge er så å si tilbake til 2019-sesongen når det gjelder utenlandske besøk i 2023. Fra noen av våre viktigste markeder som Tyskland, USA, Nederland, Danmark og UK har 2023 overgått rekordåret 2019, sier Hansen.

I hans 36 år i reiselivsbransjen – med 27 år som PR sjef for Norges Turistråd og Visit Norway i USA –  er det faktisk første gang at Norge markedsføres som «billig».

Begrenset flykapasitet

Det er kanskje ikke akkurat billig sammenlignet med lavkostland i Asia. Mot andre sammenlignbare land som USA, Tyskland og nabolandet Danmark har derimot Norge nå et fortrinn.

Flyselskapet Norwegian merker også den svake kronekursen. I starten av november sa toppsjef Geir Karlsen at Norwegian forventer at 300 000 flere utlendinger ville reise til Norge i år.

De har også økt satsingen mot nordlys-destinasjonen Tromsø, noe som inkluderer direkteruter til og fra Berlin, Milano, Paris, London og København.

Leder for NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen, sier på den andre siden at reiselivet i nord enda ikke har merket altfor mye til den svake kronekursen.

LES MER: Loforten – de siste vikingers land!

Hun mener reiselivet i Nord-Norge ikke er friskmeldt etter Corona-pandemien, blant annet som følge av fraværet av nordmenn.

– Det er grunn til å tro at en svekket fastlandsøkonomi, samt begrenset flykapasitet med derpå følgende høye billettpriser, er blant årsakene til dette, sier Simonsen til E24.

I Nord-Norge er man likevel ganske fornøyd. Administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås, sier særlig vinteren har blitt mer attraktiv for turistene.

– I og med at Norge i utgangspunktet ikke blir sett på som et rimelig reisemål vil valutakursen slik den er i dag spille positivt inn, sier han. ©