Det digitale «Corona-passet» til Den internasjonale luftfarts-organisasjonen blir en app som  IATA mener vil kunne bli et viktig hjelpemiddel i arbeidet med å gjenåpne internasjonale grenser.

UTVIKLING: IATA har i lengre tid arbeidet med Corona-appen, som blir gratis for de reisende.

Appen vil gi informasjon om brukerens individuelle testresultater, bevis på vaksinering (når vaksiner blir tilgjengelige) samt en lenke til en elektronisk kopi av passet ditt.

Reisende skal bruke appen for å sikre at de oppfyller reglene for innreise. På reisen mellom land vil brukerne presentere en QR-kode ved grensen der du raskt deler all relevant informasjon med de lokale myndighetene. 

Appen utvikles med blokkjede-teknologi, som betyr at tjenesten ikke lagrer personlige data.

– Vår hovedprioritet er å få folk til å reise trygt igjen, sier IATA-talsmann Nick Careen til økonomi-nettstedet Bloomberg.

– På kort sikt gir dette de ulike landenes regjeringer tillit til at systematisk Covid-19-testing kan fungere som erstatning for karantene. Dette vil til slutt utvikle seg til et vaksine-program. IATA Travel Pass er en løsning for begge, sier Careen.

Travel Pass blir ifølge IATA tilgjengelig i løpet av de kommende månedene. Det starter med et testprogram med IAG SA, morselskapet til British Airways, og skal kunne gjøres tilgjengelig på Apple-enheter tidlig i 2021, med Android-støtte noen måneder senere.

Regjeringer vil kunne bruke IATA Travel Pass i kombinasjon med andre tjenester eller som et frittstående program for sine grenser. Det skal være gratis å bruke for reisende og myndigheter, der flyselskapene betaler en liten avgift per passasjer, ifølge Bloomberg.

IATA er ikke den eneste utvikleren som jobber med et digitalt «Corona-pass». World Economic Forum har utviklet applikasjonen CommonPass, og sikkerhets-selskapet International SOS  har utviklet en lignende tjeneste under navnet AOKpass. ©