I dag ble reisehverdagen litt enklere, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding knyttet til regjeringens subsidiering av fergene.

Uten vei

– Mange steder er ferga livsnerven i samfunnet. Derfor er halverte takster og gratis ferge viktige tiltak for å lette kostnadene, sier samferdselsministeren.

Regjeringen har brukt 429 millioner kroner til gratis ferge, og til å redusere takstene til 50 prosent, sammenlignet med takstene 1. januar 2021.

Dette kommer til tillegg til midlene som allerede er brukt til å redusere fergetakstene. Ordningen legger tilrette for at ferger til øyer og andre samfunn uten vei til fastlandet fra 16. august kan bli gratis.

– En målsetting med Hurdalsplattformen var gratis ferge til øyer og andre samfunn uten veiforbindelse til fastlandet, og å gjøre alle fergesamband med under 100 000 passasjerer årlig gratis. Det har vi nå lagt til rette for, sier samferdelsministeren.

Mye å spare

Her finner du oversikt over hvor riks- og fylkesvei-fergesambandet som blir gratis 16. august, og som har blitt gratis tidlegare.

Når det gjelder reduserte takster er det fylkeskommunene som ut fra lokale forhold vurderer om de vil redusere takstene på fergesambandene på fylkesveiene.

Et eksempel på hva det kan bety for de reisende: En pendlar som hver arbeidsdag reiser tur/retur med ferge mellom Molde og Vestnes i Møre og Romsdal med ein bensin-/dieselbil med AutoPASS-avtale vil spare rundt 18 000 kroner i 2023 sammenlignet med det nivået som gjaldt 1. januar 2021. ©

Disse fergene er nå gratis.

Agder

Launes – Kvellandstrand

Møre og Romsdal

Aukra – Hollingsholmen
Brattvåg – Dryna
Edøya – Sandvika
Solholmen – Mordalsvågen

Nordland

Festvåg – Misten
Forøy – Ågskardet
Horn – Andalsvåg
Sandnessjøen – Dønna – Løkta
Søvik – Herøy

Rogaland

Mekjarvik – Kvitsøy
Vassøy

Troms og Finnmark

Stornes – Bjørnerå

Trøndelag

Levanger – Hokstad
Ølhammeren – Seierstad

Vestland

Krokeide – Hufthamar