I så fall blir det første ferien på lenge der nordmenn flest kan reise utenlands uten karantenekrav.

– Alt tyder på at mange vil ta høstferien i utlandet, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til NTB.

Mer klemming og dansing

Tidligere denne uken varslet Helse- og omsorgsdepartementet at alle voksne i Norge vil ha fått tilbud om sin andre vaksinedose innen siste halvdel av september.

Flere kommuner har også framskyndet vaksinetimene til sine innbyggere, noe som betyr at nordmenn flest vil være fullvaksinert innen høstferien starter første uka av oktober. 

For dem som er fullvaksinert er det ingen krav om karantene eller karantenehotell når de kommer tilbake til Norge etter ferien. 

– Dermed er det uproblematisk for nordmenn som drømmer om høstferie i palmesus å begynne planleggingen av utenlandstur denne høsten, sier Bergmål.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie mener at Norges øvrige coronatiltak også kan bli opphevet i september om vaksineringen går som planlagt. Da vil man både kunne klemme, danse og leve normalt igjen. 

Det gagner også reisenæringen.

Barn i karantene

Med innreisekarantene ute av regnestykket er det sannsynlig at også flere barnefamilier vil på reisefot igjen. Reisebyråer som TUI har varslet at flere familier viser interesse for utenlandstur til høsten.

– I fjor hadde vi ikke kapasitet i høstferieukene på grunn av reiserestriksjoner fra Norge, så vi er veldig optimistiske i år, sier kommunikasjonsrådgiver Laura Aaltonen i TUI til NTB.

Den siste uken har søk etter reiser i høstferieuken økt med 50 prosent. Aller høyest på søkelista ligger populære feriedestinasjoner som Gran Canaria, Kreta og Rhodos.

– Vi kan se fra trafikken på nettsiden vår at nordmenns interesse for utenlandsreiser stiger i takt med økende vaksinasjonsrater, forklarer Aaltonen.

Ifølge Virke Reiseliv er dette fordi flere barnefamilier tør å reise igjen når de voksne er fullvaksinert. Barna risikerer imidlertid tre dagers hjemmekarantene når de kommer hjem.

– Det er strålende nyheter for alle som drømmer om høstferie i Europa, sier Bergmål.

Nesten utsolgt

Også flyselskapene ser positivt på høsten. De opplever økt etterspørsel. I høstferien flyr SAS totalt 3900 flyginger, hvorav 800 til utlandet.

– Det har lenge vært godt med bestillinger for sensommeren og utover høsten, opplyser pressesjef John Eckhoff i SAS til NTB.

Kapasiteten på utenlandsflyvninger er på cirka 50 prosent sammenlignet med 2019. Også Norwegian fryder seg over høstens bookingtall.

– Flere avganger for høstferien er snart utsolgt, så det er absolutt ikke for tidlig å booke seg plass om bord, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian til NTB.

Flyselskapet har opplevd en kraftig økning i bookinger den siste tiden, men Hjørnholm anbefaler likevel nordmenn å vente til de har vært fullvaksinert i minst to uker før de reiser ut av landet.

– Flere krever at det går minst 14 dager fra andre vaksinedose til innreise. Det er forskjellig fra land til land og kan endres uten forvarsel, advarer han.

Reisende anbefales å følge med på oppdaterte reiseråd på  EUs hjemmesider. ©