Innlemmelsen har tatt 13 år, men medlemmelsen er ikke fullverdig. Østerrike har nemlig motsatt seg fullt Schengen-medlemskap for de to østeuropeiske landene som ble EU-medlemmer i 2007.

Vente på grensen

Dermed blir grensekontrollen for dem som ankommer til lands derfor opprettholdt. Søndagens oppheving av grensekontrollen for dem som ankommer med fly eller skip blir likevel sett på som symbolsk viktig.

– Det er et spørsmål om verdighet og om å være fullverdige medlemmer av EU, sier den rumenske analytikeren Stefan Popescu i en kunngjøring.

– Rumenere som har måttet stille i en annen kø enn andre EU-borgere har følt at de har blitt behandlet annerledes, sier han.

Næringsdrivende i Bulgaria hadde imidlertid håpet på fullt medlemskap.

– Bare tre prosent av all godstransport blir transportert via fly eller skip, mens de øvrige 97 prosentene blir transportert til lands, konstaterer presidenten i den bulgarske næringslivsorganisasjonen Bica, Vasil Velev.

Vogntog må derfor fortsatt vente i opptil tre døgn for å passere den bulgarske grensa.

Reiser fritt

EU-kommisjonen president Ursula von der Leyen kaller likevel søndagens inntreden i Schengen-samarbeidet «en stor suksess for begge land» og «et historisk øyeblikk».

Romanias statsminister Marcel Ciolacu kaller det «en velfortjent prestasjon» som vil gjøre det enklere for rumenere å reise utenlands.

– Regjeringen har en klar plan for full inntreden i Schengen-samarbeidet innen utgangen av året, sier han.

Med søndagens inntreden av Romania og Bulgaria vil Schengen-samarbeidet telle 29 land. 25 av de 27 EU-landene er nå med i samarbeidet, sammen med Norge, Sveits, Island og Liechtenstein.

Over 400 millioner mennesker kan som følge av samarbeidet reise fritt i Schengen-området, uten å bli gjenstand for grensekontroll. ©