Gjenåpningen skjer fra 15. juni. I prinsippet kan Norge ha samme avtale med alle de nordiske landene, sier statsminister Erna Solberg.

Selvmonitorering

Samtidig sier Solberg at turister i både Norge og Danmark må sørge for å følge de nasjonale reglene for reiser og smittevern.

…det kan komme reiseråd for spesielle regioner.

– De er ikke nødvendigvis like, sier Solberg på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

I prinsippet kan Norge ha samme avtale også med Sverige, Finland og Island, og Norge er i dialog med disse, opplyser Solberg.

Det ligger noen sentrale prinsipper til grunn for gjenåpningen mot Danmark, som brukes i dialogen med de andre nordiske landene, opplyser regjeringen i en pressemelding:

«Alle reisende må drive selvmonitorering, isolere seg ved sykdom og teste seg ved symptomer. I tillegg samarbeider smittevernmyndigheter om kriterier for å identifisere områder med spesielt høyt smittetrykk. I disse områdene må myndighetene være enige om at reisende ikke skal dra inn eller ut.»

Restriksjoner i København

Samtidig med åpning mot Danmark vil den danske hovedstaden omfattes av strengere regler for opphold

– De danske myndighetene vil fortsatt ha restriksjoner i København. De krever blant annet registrert overnattinger over flere dager for å være i og utenfor København på ferie, sier statsminister Erna Solberg.

Det blir ingen tilsvarende regler for dansker i noen norske regioner per i dag, sier hun.

Statsministeren sier det i dag er områder med lite smitte i alle nordiske land, mens noen områder har høy smitte, og at det kan komme reiseråd for spesielle regioner.

– Vi kan risikerer at en region vi nå mener har et lavt smittetrykk, får et høyere smittetrykk, og da kan man likevel ikke reise dit heller, og vi kan ikke motta personer fra disse regionene. Vi skal fastsette kriterier for dette, sier Solberg. ©