Italia tar med andre ord sikte på å ta imot vaksinerte turister før resten av EU. Det kunngjorde den italienske statsministeren Mario Draghi nylig.

Fortsatt nedstengt

– La oss ikke vente på EU-passet (Eu-passet skal være klart i midten av juni), sier Draghi. 

– I midten av mai kan turister få det italienske passet. Tiden er inne for å bestille ferie i Italia, sier han.

I forrige måned kunngjorde EU-kommisjonen planer for åpningen av Europa, men Italia – som har vært blant de hardest rammede under pandemien – ønsker å forsere de planene.

Les om Firenze HER!

Konkrete detaljer om det italienske Corona-sertifikatet er foreløpig uklare, annet enn at Draghi ønsker en åpning en god måned før resten av EU. Det legges også opp til at de som har testet negativt eller kan vise til at de er friske etter Covid-19 også vil kunne reise dit.

Nyhetene er en dramatisk endringen i smittevern-politikken for en nasjon som fortsatt preges av strenge tiltak. I regionene Lazio (hvor Roma ligger) og Lombardia (Milano) betyr det at det fortsatt er portforbud mellom klokka 22 om kvelden og klokka fem om morgenen.

Mens bevegelse mellom de gule og hvite sonene er tillatt, er flere regioner – inkludert Puglia, Sicilia, Aostadalen og Sardinia – fortsatt i oransje og rødt, noe som ikke tillater folk å reise utenfor sine områder.

Hardt rammet

Draghi understreket etter det siste G20-møtet at EU må komme med enkle og klare regler for gjenåpning. I en uttalelse fra møtet sa lederne at pandemien har gitt reiselivs-næringen en mulighet til å «revurdere turisme». Samtidig er «en gjenopptakelse av reise og turisme avgjørende for en global økonomisk gjenoppretting», ifølge reisenettstedet Skift.

Les om det «ukjente» Italia HER!

Normalt genererer Italia 13 prosent av sin totale økonomi fra reiseliv. Fallet i den globale turismen på 73 prosent over hele verden i 2020 i fjor har derfor hatt en brutal virkning på landets økonomiske bunnlinje.

Den amerikanske smittevern-myndigheten CDC sier at «på grunn av den nåværende situasjonen i Italia, kan til og med fullvaksinerte reisende være i fare for å få og spre COVID-19-varianter og bør unngå alle reiser til Italia».  Det stopper imidlertid ikke at Italia likevel satser på en åpning om et par uker.

Siden begynnelsen av pandemien har Italia hatt 4 059 821 tilfeller Cvid-19 og 121 738 dødsfall, og er dermed blant de hardest rammede under pandemien. Nå er smittetrykket i Italia på vei nedover, og vaksineringen går framover.

27 prosent av befolkningen har hittil fått minst en dose. ©