– Det har vært en dobling i søk etter hytter til leie, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn reise.

I forrige uke var trafikkveksten på 120 prosent sammenlignet med samme uke i fjor, og uken før var det en vekst på 86 prosent.

Fortsatt muligheter

En fersk undersøkelse* gjennomført av Finn reise i samarbeid med Norstat, viser at over 70 prosent av nordmenn skal reise bort i Norge i ferien, og rundt halvparten har planer om å bo på egen eller familieeid hytte.

Samtidig svarer 15 prosent av de som skal reise i Norge at de har planer om å leie en hytte.

– Det betyr at hundretusener av nordmenn går med tanker eller ønsker om å leie hytte i sommer. Da er det klart at etterspørselen blir helt vill, sier Berge.

Det absolutt viktigste for nordmenn er nærheten til sjø. Hele 70 prosent av respondentene som planlegger å leie en hytte svarer at dette er deres viktigste kriterium ved leie, mens 42 prosent svarer «nærhet til turterreng», 36 prosent «nærhet til fjell» og 34 prosent «nærhet til strand».

32 prosent av de med planer om hytteferie i sommer ønsker seg til Sørlandet. Finn-tallene viser i tillegg at Sørlandet er mest populært. Det er også det mest brukte søkeordet de siste to ukene, tett etterfulgt av Kragerø, Kristiansand, Hvaler, Risør, Arendal, Grimstad, Tjøme, Agder og Stavern, ifølge Berge.

Den store interessen gjør at mange av hyttene ble fullbooket allerede tidlig i april. De siste ukene har imidlertid tilbudet tatt seg litt opp igjen, så det fortsatt være mulig å finne ledige hytter.

– Om man er rask, vel og merke, sier Berge.

LOFOTENE: Høyt oppe på folks ønskeliste denne sommeren. (Foto: Bjørn Moholdt)

Heller leie enn eie

I tillegg til Sørlandet er Lofoten og Vestlandet veldig ettertraktet, med en økning på henholdsvis 270 prosent og 445 prosent  i antall søk  i april i år sett mot fjoråret.

Les om Lofoten-feberen HER!

– Disse stedene er blant nordmenns soleklare drømme-destinasjoner i eget land, viser reiseundersøkelsen, sier Berge.

På grunn av reiserestriksjonene og at de fleste blir hjemme er det nå en utfordring for hytteutleie-selskaper som Novasol å kunne tilby nok fritidsboliger. Det gjør også at prisene går opp.

– Har du en hytte som står ledig i sommer kan du altså tjene svært godt på å leie den ut akkurat i år, mener Berge.

Bobil og båt er også populære leiealternativer. I perioden 10. april til 10. mai var det en vekst på besøk inn til Finns «båt til leie»-annonser på over 280 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og på «bobil til leie» var det allerede i april en vekst på over 80 prosent sett opp mot april 2019.

Usikre økonomiske tider gjør også at kjøp av mer kostbare kapitalvarer, som båt og bobil, nå er mindre aktuelt. ©
*Webbasert spørreundersøkelse utført i et landsrepresentativt utvalg på 1001 respondenter.