Det er ifølge Verdens turismeorganisasjon – World Tourism Organization (UNWTO) – en økning på 11 prosent sammenlignet med samme periode i rekordåret 2019.
Bruker med penger
I Afrika oversteg turistankomstene i løpet av årets tre første kvartaler – definert som de som tilbrakte minst én natt på et reisemål – tidligere nivåer med seks prosent.
Midtøsten vokste enda mer, med 29 prosent flere internasjonale ankomster enn i 2019. Reisemål som Saudi-Arabia og Qatar økte mest, med henholdsvis pluss 61 og pluss 141 prosent.
I Europa fikk totalt 30 reisemål økt internasjonal turisme, noe som førte til en økning på én prosent på kontinentet som helhet. Albania ble den store vinneren med en økning på 77 prosent i antall overnattingsbesøkende.
Trenden var også positiv i land som Malta (pluss 30 prosent), Portugal (pluss 18 prosent), Danmark (pluss 16 prosent) og Spania (pluss 10 prosent).
Beløpene som ble brukt på reisemålene var også høyere enn før pandemien. Ikke minst i store turistmarkeder som Frankrike (pluss 11 prosent sammenlignet med 2019), USA (pluss 33 prosent) og Tyskland (pluss 35 prosent).
Dette til tross for at vi lever i en verden preget av økonomisk og geopolitisk uro.
Sterk vekst i Asia
Selv om UNWTOs helårsstatistikk for 2024 fortsatt mangler – og selv om den viser seg å være lavere enn 2019 – er det ingen tvil om at bransjen har gått over i et høyere gir.
Det haltet litt i Asia-Stillehavsregionen. Her var antallet turistankomstene 85 prosent av tallene for 2019.
Samtidig er det her global turisme er spådd å vokse mest de neste tiårene.
Det er betydelig ekspansjon blant flere turoperatører og hotelleiere. På reisemål i Thailand, Vietnam, Kina og Japan utvider TUI, Hilton og Marriott sine tilbud betydelig. Ifølge målinger fra Airports Council International (ACI) Asia Pacific & Middle East, vil regionens flypassasjerer ha doblet seg innen 2042, fra 8,69 milliarder i 2023 til 19,49.
To tredjedeler av dem forventes også å komme fra selve regionen, fra India, Kina og Indonesia. ©