Det er World Travel & Tourism Council (WTTC) – som representerer reiseindustrien globalt – som har regnet på betydningen av reiseliv i alle lag av samfunnet. Til tross for at pandemien nå herjer mer enn noensinne er håpet at vaksinen skal bidra til at reiselivet kan starte arbeidet med å komme på rett kjøl fra mars av og utover.

I Norge har oppblomstringen av en ny og mer smittsom variant av Corona-viruset satt en effektiv stopper for salg av feriereiser. Samtidig merker flere av de store turoperatørene på verdensbasis en positiv bevegelse i antallet bestillinger.

– Vi ser for oss en relativt god sommer, takket være en kombinasjon av maskebruk, den globale utbredelsen av vaksinasjon og testing ved avreise som vil kunneåpnr opp for mer reising, sa WTTCs administrerende direktør, Gloria Guevara, i en kommentar nylig.

Uttalelsen støttes av WTTCs siste prognose, som viser vekst i antallet bestillinger. 

– Flere millioner arbeidsplasser avhenger nå av en oppstart, sier hun.

I fjor, på høyden av pandemien, advarte WTTC om at 174 millioner jobber i reiselivet globalt sto i fare. I en nylig analyse beregner WTTC at så mange som 111 millioner jobber kan være på plass igjen i løpet av året. Det vil i så fall være 17 prosent under 2019-tallene, og utgjør 54 millioner færre jobber.

Et mer konservativt estimat oppgir at 84 millioner vil være i jobb igjen. Det er 25 prosent under 2019-nivået, og utgjør 82 millioner færre jobber.

Ifølge det siste scenariet vil det ikke bli en større oppgang i antallet internasjonale reiser før i andre halvdel av 2021. Utrullingen av vaksiner vil ta tid, og ifølge WTTC er akkurat nettopp tid noe reisebransjen nå begynner å komme i manko på.

– Vi kan ikke stole på bare én løsning – utrulling av vaksiner – for å stå gang internasjonale reiser, sier Guevara.

– Testing ved avreise vil fremdeles være avgjørende for å kunne dra gang reiselivet, i tillegg til gode smittevern-rutiner på reisemålene, understreker hun.

Ifølge analysen vil reise og reiselivets bidrag til det globale BNP i beste fall falle 17 prosent sammenlignet med 2019-tallene, til vel 60 billioner. WTTC mener dette er oppnåelig med testing ved avgang, obligatorisk bruk av masker og den verdensomspennende implementeringen av vaksinasjons-programmer.

Estimatet med en lavere oppgang tilsier et fall på 27 prosent, til 55 billioner kroner. ©