Corona gir seg de merkeligste utslag. Hajj er den viktigste av de syv «søylene» i muslimenes liv, en pilegrimsreise som skal gjennomføres minst én gang i livet av rettroende, og som følger ruten til profeten Muhammed for snart 1400 år siden.

I Kaba-bygningen ligger Den svarte steinen, som har tung religiøs betydning, og som besøkende helst skal berøre under gangen rundt den.

SMITTEVERN: Det settes inn kraftige tiltak for å redusere Corona-smitten i Saudi Arabia, som er den høyeste i Gulfstatene.

Normalt på denne tiden kommer flere millioner muslimer fra alle verdenshjørner til Mekka og Kaba-en. I år er det ifølge myndighetene kun tusen utvalgte som får anledning til å besøke Islams helligste sted.

Disse blir utstyrt med såpe, desinfiserings-midler og spesielle håndklær i forkant av Hajj.

Saudiarabiske myndigheter gir i tillegg tilbederne egne bønnetepper «trukket i nanoteknologi», som skal drepe bakterier og virus. Deltakerne får også bare drikke vann fra den hellige Zamzam-kilden som er tappet på egne forseglede plastflasker.

Småstein som normalt plukkes underveis mot helligdommen, og som rituelt kastes for å «fordrive ondskap», er plukket på forhånd og sterilisert.

Normalt står millioner av mennesker skulder ved skulder under ritualet, noe som i denne tiden ville utgjort en enorm smitterisiko. Nå er det kun innbyggere i Saudi-Arabia som får delta, og de utvalgte er mellom 20 og 50 år. Utvelgelsen av deltakere skjedde online, og søkerne er, i tillegg til å fremlegge bevis på at de er sykdomsfrie, også bedt om å bære et armbånd som overvåker bevegelsene deres.

De er også pålagt karantene på sine respektive hotellrom i Mekka.

Men – anstrengelsene er tydeligvis verdt det.

– Ord kan vanskelig beskrive velsignelsen jeg føler for å ha blitt utvalgt, sier den 29 år gamle Ammar Khaled, av indisk opprinnelse, men født og oppvokst i Saudi Arabia til Associated Press.

I Saudi Arabia har det vært vel 250 000 smittetilfeller og 2523 Corona-døde – som er det høyeste antallet blant Gulfstatene. ©