På en Facebook-side står det Få en kоffеrt med bagasje for bare 49 kr – et tilbud som er nesten for godt ut til å være sant, og er det.
Selger ikke
Ansvarlig for sosiale medier i Avinor Øystein Løwer sier til TV 2 at de er godt kjent med problemet og at de er slettes ikke alene om å være rammet av dette.
– Dette rammer flere store flyplasser i Europa, og er noe vi ser svært alvorlig på. Det er et stort internasjonalt lureri, sier Løwer.
På nettsiden han henviser – «Oslo Internasjonale Lufthavn» – selger de bagasje som ikke har blitt hentet på seks måneder til under femtilappen.
Kommer du over slike innlegg i sosiale medier er det viktig å være ekstremt kritisk
– Vi selger ikke uavhentet bagasje, og kommer heller aldri til å gjøre det. Vi kan jo ikke selge andres eiendeler, understreker Løwer
Oslo lufthavn har heller ikke et lager for uavhentet bagasje. Løwer sier at dersom noen skulle glemme ting etter en flytur gjør flyplassen det de kan for å gjenforene eier med bagasjen, noe som heldigvis ikke skjer ofte.
Ringnes lurt
Det er flere som gjør Avinor oppmerksomme på slike sider når de dukker opp. De aller fleste forstår at det ikke er en seriøs aktør bak, men det er noen av de som kontakter Avinor som sier at de har blitt lurt.
– Det er trist å høre om det. Vi gjør flere tiltak for å tydeliggjøre hvilke profiler som faktisk tilhører flyplassene våre, sier Løwer til TV2.
Tech-gründer Isabelle Ringnes forteller til TV 2 at hun selv synes tilbudet virket veldig spennende – ved første øyekast. Hun kan godt forstå at folk lar seg lure, og trekker frem at siden virker organisert, at innlegget har flere kommentarer fra ulike folk og at det er bilder av bagasje i kommentarfeltet. Hun lot seg lure og kjøpte noe fra en annonse på Instagram, som aldri kom frem.
– Dette er kriminalitet som forflytter seg fra det virkelige liv til internett. Det er der pengene er. En av de største truslene vi har nå er sikkerheten vår på internett, sier Ringnes til nettsiden
TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med de som står bak den aktuelle Facebook-siden og Meta, uten å få svar.
Si fra
Jostein Dammyr er avsnittsleder i politiets nettpatrulje i Øst politidistrikt. Han sier at det også er lettere for kriminelle å skjule seg på internett.
– Det er sjeldent at vi ser bankran nå, fordi det er lettere å skaffe seg tilgang til bankkontoer ved å svindle folk, sier han.
Og når vi blir flinkere til å avsløre svindel, så må også svindlerne sørge for at produktet ser ekte ut.
– Vi ser en trend med dette, men vi opplever også at det skal mer til før vi lar oss lure. Så mitt inntrykk er at vi er blitt mer skeptiske til det vi ser, sier avsnittslederen.
Selv om vi blir bedre, er det fortsatt flere som lar seg lure.
Det amerikanske forbrukertilsynet Federal Trade Commission (FTC) slår i en rapport fast at én av fire amerikanere som ble svindlet, ble lurt av annonser på sosiale medier. De undersøkte omfanget fra 2021 til 2023.
TV 2 har ikke funnet tilsvarende statistikk i Norge.
Når Avinor blir oppmerksomme på slike svindelsider rapporterer de sidene til Meta, som eier Facebook. Løwer i Avinor innrømmer at det er vanskelig å holde oversikt.
Dersom du allerede har blitt lurt av en slik svindelannonse, anbefaler Dammyr i politiets nettpatrulje deg å kontakte banken din før politiet.
Det begrunner han med at banken kan stanse transaksjonen dersom du er rask nok, og er de ikke kan de fortsatt etterforske den.
– Du bør uansett politianmelde slike saker fordi veldig mange av de går ut av Norge. Og slik informasjon er viktig for det internasjonale politisamarbeidet, sier Dammyr. ©