Mens verdens flyselskaper arbeider frenetisk for å holde seg i live arbeider Virgin Galactic med planene om en supersonisk passasjerjet som skal kunne frakte passasjerer mellom London og New York på under to timer.

Deltavinge

FÅ PLASSER: Det nye supersoniske flyet vil kunne ta inntil 19 passasjerer.

Mellom 1976 og 2003 tok det den gang raskeste transatlantisk flyet mellom de to byene bare tre timer. I dag tar det vanligvis mer enn dobbelt så lang tid. I de tre tiårene det varte tok Concorde, passasjerer den veien i to ganger lydens hastighet.

Men teknologien i de gamle Concorde-flyene ble avleggs, den ble for kostbart å betjene og vedlikeholde. og flyene fikk heller ingen arvtagere. Samtidig har behovet ifølge Virgin Atlantic alltid vært der.

Nå sitter Virgin Galactic med et design og teknologi som møter morgendagens krav til supersoniske fly. Blant detaljene er det verdt å merke seg at den nye designen deler den samme deltavinge-designen som Concorden. Og motorene er laget av britiske Rolls-Royce, som også utviklet Concorde-motorene.

Der slutter også sammenligningen med det «gamle» flyet. Den nye flymaskinen minner mer om en romrakett enn et passasjerfly. Det blir også langt raskere – med en fart opp mot tre ganger lydens hastighet – 3700 kilometer i timen.

På tegnebrettet

Marsjhøyden blir vel 18 000 kilometer, som gjør det mulig å gjøre unna en tur fra den britiske hovedstaden til New York på under to timer.

Virgin Galactic Spaceship Seats In Space

Antallet passasjerer er beregnet til mellom ni og 19 – ikke for hvermannsen med andre ord – noe heller ikke Concorde var. Det kunne uansett frakte opptil 128 passasjerer. Men i motsetning til sistnevnte, som bare hadde én passasjerklasse, vil Atlantic Galactic fly med business og «First class».

Det nye supersoniske flyet skal utvikles av Virgin Galactics The Spaceship Company (TSC), som også designet selskapets SpaceShipTwo, et rakettdrevet romfly som planlegges å frakte passasjerer til verdensrommet mot slutten av dette året. Mens SpaceShipTwo er i sin endelige testfase, har den supersoniske passasjerjeten mange års utvikling foran seg før den kan vurderes for kommersiell bruk.

Mye tyder på at det vil bli en realitet. Federal Aviation Administration (FAA) har allerede godkjent selskapets Mission Concept Review (MCR), slik at flyets utvikling kan fortsette til neste fase.

– Vi har gjort store fremskritt så langt, og ser frem til å sprenge nye grenser for høyhastighetsreise, sier George Whitesides, romfartssjef i Virgin Galactic, i en uttalelse. ©