En andel på 14 av de spurte sier nemlig at Finnmark er det fylket flest nordmenn vil dra til for å oppleve særegen lokalmat. 

Øker andelen

– Slik har det vært siden 2019, så Finnmark har befestet sin posisjon som lokalmatfylke, sier Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk mat, i en pressemelding.

Stiftelsen Norsk Mat har siden 2025 gjennomført en undersøkelse som spør hvor nordmenn vil dra for å oppleve særegen lokalmat. Årets resultat viser at Finnmark igjen troner øverst som fylket med den mest karakteristiske lokalmaten. 

Finnmark har hatt en stabil topplassering siden 2019. Undersøkelsen viser at fylket har klart å øke sin andel noe fra fjorårets måling, og at interessen for Finnmarks unike mattradisjoner vokser.

– Dette er et bevis på at norske turister oppfatter den kvaliteten som regionens matkultur representerer, sier Nina Sundqvist, direktør i Stiftelsen Norsk Mat.

Mange vet ikke

Vestland, som inkluderer de tidligere fylkene Hordaland og Sogn og Fjordane, er et solid andrevalg blant lokalmatentusiaster. Til sammen 12 prosent mener de ville dratt vestover for å oppleve særegen lokalmat.

Vestland har ifølge pressemeldingen rike mattradisjoner og et variert tilbud av både lokal mat og drikke, som tydelig appellerer til besøkende. 

– «Sidersafari» i Hardanger blir jo stadig mer populært, og denne typen samarbeid mellom lokale produsenter og lokalt reiseliv trekker folk, kommenterer Sundqvist.

Selv om Finnmark og Vestland topper listen, viser undersøkelsen også en bekymringsverdig stabilitet i andelen som ikke har en oppfatning om hvor de skulle dra for å finne god lokalmat. Med en «vet-ikke»-andel på 35 prosent, har dette tallet holdt seg stabilt høyt over flere år.

Må utforske

– Norge kan ikke kalle seg en ekte matnasjon før flere nordmenn har en klar mening om hvor de skal dra for å oppleve vår rike lokale mat- og drikkekultur, mener Sundquist. 

Hun mener at når vet-ikke-andelen er såpass stor og har ligget stabilt i mange år, har vi absolutt en utfordring. 

– Vi må alle jobbe for å gjøre norsk lokalmat og drikke mer kjent. Sommeren er den perfekte tiden for å utforske Norges rike matarv. Vi oppfordrer alle til å besøke lokale produsenter og smake på det beste Norge har å tilby. Ta deg tid på veien til eller veien hjem fra ferien. Se gjerne etter Hanemerket langs veien, da finner du ofte lokale gårder med utsalg på egen gård, oppfordrer Sundqvist.©

* Om undersøkelsen: Undersøkelsen er utført av EssenceMediacom Insight på oppdrag fra Stiftelsen Norsk Mat og baserer seg på svar fra 2083 personer over 18 år, innsamlet via Norstats webpanel i uke 22-23, 2024. Resultatene gir et landsrepresentativt bilde av hvor nordmenn ville reist for å oppleve den mest karakteristiske lokalmaten.