Fordi mange nordmenn nå skal tilbringe sommeren i Norge ser vi at interessen for feriereiser rundt om i landet har tatt seg voldsomt opp, sier Terje Berge

Han er kommersiell direktør for Finn reise, som står bak en fersk undersøkelse* gjennomført i samarbeid med Norstat. Den viser at hele tre av fire nordmenn skal ta ut sommerferie i år, og at like mange planlegger ferie i Norge.

Skal til hytta

At Utenriksdepartementet fraråder utenlandsreiser som ikke er helt nødvendige gjør Norge til det mest aktuelle landet å feriere i.

De fleste av oss har planer om å besøke Østlandet. Det gjelder nesten halvparten, 47 prosent. 39 prosent vurderer å reise til Vestlandet, 29 prosent til Sørlandet, 28 prosent til Nord-Norge og 25 til Midt-Norge.

Særlig nordlendingene har planer om å reise i egen landsdel. Hele 83 prosent av respondentene som bor i Nord-Norge ønsker å reise i egen landsdel. Til sammenligning skal 63 prosent av østlendinger feriere i egen landsdel, 65 prosent av vestlendinger, 57 prosent av de i Midt-Norge skal feriere i egen landsdel og 55 prosent av de på Sørlandet.

– Dette er ikke så uvanlig, mener Berge.

Funn fra den nye reiseundersøkelsen viser nemlig at rundt halvparten av nordmenn skal bo på selveid eller familieeid hytte i årets sommerferie, og mange av disse har trolig hytte i egen landsdel. Ellers skal 34 prosent bo hos venner og familie, og her bor trolig også en del i samme landsdel.

I tillegg er det et rimeligere alternativ å feriere ikke så langt unna egen bopel, blant annet med tanke på reiselengde og avstand.

TABELL: Oversikt over hvor nordmenn fra ulike landsdeler skal tilbringe Norgesferien i sommer (funn fra Reiseundersøkelsen).

Feriefavoritten

I forhold til søk etter feriehus- og hytter til leie på FINN reise er Sørlandet sommerens store vinner. «Sørlandet» er det aller mest brukte søkeordet de siste to ukene, tett etterfulgt av Kragerø, Kristiansand, Hvaler, Risør, Arendal, Grimstad, Tjøme, Agder og Stavern.

Alle disse reisemålene har hatt en nærmest eksplosiv vekst i etterspørsel sammenlignet med samme periode i fjor.

– Særlig områdene rundt Kragerø, Kristiansand, Hvaler, Risør og Arendal har vært meget populære, sier Berge.

Så populære at mange av hyttene ble fullbooket allerede tidlig i april. De siste ukene har tilbudet tatt seg litt opp igjen.

– Er du rask er det fortsatt en mulighet for å finne ledige objekter, mener Berge.

I reiseundersøkelsen ble folk i tillegg spurt om deres ultimate drømmedestinasjon i eget land, uavhengig av pris og reiselengde. Da vant Lofoten soleklart. Hele 30 prosent av respondentene oppgir Lofoten som sin drømmedestinasjon. På andreplass kommer Nord-Norge som helhet, mens Svalbard er nummer tre på listen.

Les mer om Lofoten her!

Også i Finns reiseundersøkelse høsten 2019 var Lofoten og Nord-Norge på topplisten over nordmenns drømmedestinasjoner.

– Samtidig ser vi at også områdene rundt, som for eksempel Lyngen, Vesterålen og Helgeland, øker i popularitet. I vår helt ferske reiseundersøkelse ser vi faktisk at Helgelandskysten havner på en fjerdeplass over nordmenns drømmedestinasjoner i eget land, sier han.

At Lofoten i perioder sliter med å ta unna alle besøkende har begynt å spille inn, som gjør at reisende i større grad ser på alternativer. ©

Nordmenns topp 10 drømmedestinasjoner i eget land
(Funn fra reiseundersøkelsen)

Lofoten
Nord-Norge
Svalbard
Sørlandet
Helgelandskysten
Hurtigruten
Kristiansand
Vestlandet
Finnmark
Nordkapp
Bergen

Topp 10 mest søkte feriehus- og hytte til leie-destinasjoner på Finn reise akkurat nå.
(Tall fra Finn reise for uke 18/19 2020)

Sørlandet
Kragerø
Kristiansand
Hvaler
Risør
Arendal
Grimstad
Tjøme
Agder
Stavern

Topp 10 mest søkte flybillett-destinasjoner for juli 2020 
(Tall fra Finn reise – gjelder søk gjort i april 2020).

1. Oslo
2. Bangkok
3. Bergen
4. Stavanger
5. Trondheim
6. Tromsø
7. London
8. Harstad/Narvik
9. Bodø
10. Teheran