De store hotellkjedene i Norge har enorme utfordringer i møtet med Corona-pandemien. Scandic-kjeden trenger 2,9 milliarder kroner for å overleve, og Petter Stordalens Nordic Choice – med ti milliarder kroner i gjeld – tapte 450 millioner kroner i omsetning bare i april.

– Norske turister vil likevel bidra til å hjelpe reiselivsnæringen i Norge som ein bransjen som er hardest rammet…

– Jeg ser inn i et stort svart hull av alt som så bra ut, sa hotellkongen Petter Stordalen i NRK-programmet «Lindmo».

STORDALEN: Petter Stordalen har opplevd sin største krise som hotellmann, men er klippefast i troen på at han og resten av bransjen vil reise seg igjen. (Foto: Olof Grind)

I en mørk tid ser Thon Hotels en lysning i enden av tunellen. I likhet med både Scandic og Choice har Thon-kjeden opprettholdt et overnattingstilbud til dem som har hatt behov for det.

Nå går de i tillegg ut og gjenåpner syv hoteller i Oslo og ett i Bergen. Det skjer dog ikke før mot slutten av måneden.

17. mai blir ikke det høydepunktet det pleier å være for Thon og de øvrige norske hotellene.

– Vi har i større grad enn andre holdt hoteller åpne gjennom de siste ukene, forklarer PR- og kommunikasjonssjef i Nordic Choice, Lars Anders Bolsø Vestad, i en e-post til Way2Go.

– Der vi har måttet holde stengt ser vi fortløpende på utviklingen i fremtidige bookinger for å se om det er grunnlag for å åpne fullt igjen.

I likhet med Thon ser Choice på en mulig gjenåpning etter 17. mai. I mellomtiden renner pengene ut av kassa, til stor fortvilelse ikke minst for eieren Stordalen. Han fremstår likevel som en ukuelig optimist,

– Jorda kan bare gå under en gang, og det skjer ikke nå, sier han på sedvanlig vis.

– Vi kommer til å se tilbake på dette og lære mye av det. Dette er det mest dramatiske jeg håper jeg må oppleve, det kommer til å prege meg for resten av livet, utdyper i «Lindmo».

Corona-krisen har ført til at all konferanse-virksomhet har stoppet opp. De utenlandske turistene har også uteblitt. Mye av bakgrunnen for at både de store kjedene og de mindre, familiedrevne hotellene nå sakte, men sikkert åpner opp igjen er troen på at nordmenn ser sitt snitt til å feriere i eget land, i enda større grad enn tidligere.

Samtidig vil ikke de norske reisende erstatte belegget før coronakrisen.

– Norske turister vil likevel bidra til å hjelpe reiselivsnæringen i Norge som ein bransjen som er hardest rammet, sier Morten Thorvaldsen, konserndirektør i Thon Hotels, i en pressemelding. ©