Byen som mer er forbundet med flom enn med tørke er blitt et symbol på den pågående vannkrisen i Italia.

Betydelig mindre vann

Fjorårets tørke og uker med tørt vintervær i år skaper med andre ord bekymring for at Italia kan møte enda større utfordringer etter forrige sommers nødsituasjon. Alpene har for eksempel mottatt mindre enn halvparten av sitt normale snøfall, ifølge forskere og miljøorganisasjoner.

Venezia opplever uvanlig lavvann, som gjør det umulig for gondoler, vanntaxier og ambulanser å navigere i flere av de berømte kanalene. 

LES MER: Venezia – drømmenes by

I Pavia-området er nivået i den viktige elven Po tre meter under nullmålet, et fenomen som vanligvis sees om sommeren

Etter lite vinterregn eller snø kan med andre ord Italia stå overfor nok en sommer med alvorlig tørke. Problemene er særlig synlige i den nordlige delen av landet. Po, som Italias lengste elv og som renner fra Alpene i nordvest til Adriaterhavet, har eksempelvis 61 prosent mindre vann enn normalt på denne tiden av året.

Mer nedbør?

Vannstanden på Gardasjøen i Nord-Italia har falt til rekordlave nivåer, noe som blant annet gjør det mulig å nå den lille øya San Biagio ved innsjøen via en åpen sti.

– Vi er i en situasjon med underskudd på vann, som har bygget seg opp siden vinteren 2020-2021, sier klimaekspert Massimiliano Pasqui fra det italienske forskningsinstituttet CNR til dagsavisen Corriere della Sera.

– Nå trenger vi 50 dager med regn for å komme i en slags balanse, sier han.

En antisyklon har dominert været i Vest-Europa i 15 dager, som har ført til milde temperaturer som er mer normalt sent på våren. De siste værmeldingene signaliserer imidlertid at det kommer sårt tiltrengt nedbør og snø i Alpene de kommende dagene.

Det er bare å krysse fingrene for at det hardt tiltrengte vannet kan gi en balanse i regnskapet. ©