Det knytter seg flere utfordringer i kjølvannet av at reiseaktiviteten er i ferd med å nå nye høyder. Økningen i forsikrings-utbetalinger knyttet til dette har for eksempel økt med 24 prosent fra 2019 og frem til nå, ifølge If og Europeiske Reiseforsikring.

Matvarer kan skade

– En god reiseforsikring erstatter tapt eller skadet bagasje, og du har dekning for nødvendige innkjøp ved forsinkelser, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland i If og Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

Men ifølge ham har en god forsikring også sine begrensninger.

– Av den grunn er det viktig at de reisende tar noen forholdsregler når de pakker, sier Handeland,.

Det er flere ting du må vurdere før du tar det med i innsjekket bagasje.

– Å legge medisiner i kofferten du sender avgårde er et skikkelig sjansespill, mener Handeland.

– Mange er avhengige av ulike preparater flere ganger om dagen, og det er slett ingen selvfølge nye medisiner er lett tilgjengelig når du er på reise. Det kan i verste fall være farlig for den det gjelder, sier han.

Nøkler på avveie

Penger, pass, nøkler, briller, klokker, smykker og mobiltelefoner er eksempler på andre ting du bør ha i håndbagasjen, samt skjøre eller optiske gjenstander som PC-er, kameraer og ting av glass som ikke tåler røff behandling. 

– Husk også at matvarer kan ødelegge annet innhold i bagasjen ved en forsinkelse, sier Handeland.

Han understreker videre at du som forsikringskunde må overholde visse sikkerhetsforskrifter som er fastsatt for å forebygge og begrense skader og tap.

– Det å sende skjøre, verdifulle eller uunnværlige gjenstander som innsjekket bagasje er i strid med disse, og vil føre til at du går glipp av hele eller deler av forsikringsutbetalingen, legger han til.

Enkle forholdsregler kan spare de reisende for mye bryderi, både på selve turen, men også ved hjemkomst.

– Det er kjedelig å starte en ferietur uten verken pass, penger, briller eller mobiltelefon. Men det er ikke spesielt moro å komme hjem heller, når det første du må gjøre er å ringe en låsesmed fordi husnøkkelen ligger fast i en koffert på en flyplass i et annet land, sier Andreas Handeland i Norges største forsikringsselskap. ©

Dette må alltid pakkes i håndbagasjen
Medisiner
Penger
Klokker/smykker
Pass og/eller annen ID
Bilnøkler/husnøkler
Mobiltelefon
PC/nettbrett
Kamera
Skjøre gjenstander
Matvarer

Tips for å unngå at bagasjen forsvinner
Skaff deg en solid koffert med låsemulighet
Merk kofferten med ditt navn
Velg en farge som skiller seg ut
Ikke forlat bagasje uten tilsyn
Vær ekstra på vakt i folkemengder