Den offisielle overrekkelsen av PGI-status (Beskyttet Geografisk Betegnelse) til Lofotlam fant sted på åpningen av Norges stand ved Internasjonale Grüne Woche i Berlin nylig. PGI-status er en europeisk ordning som beskytter navnene på produkter som har en spesifikk kobling til deres geografiske opprinnelse.

Blir etterspurt

Dette er ifølge en pressemelding fra stiftelsen Norsk Mat en stor dag for Lofoten og Norge og betegnes som en velfortjent anerkjennelse til sauebøndene som produserer lammekjøtt i verdensklasse. 

Norsk Mat mener også at denne PGI-statusen vil løfte både Lofotlam og regionen inn i en ny matdimensjon.

– Den viser at norsk kvalitet blir verdsatt internasjonalt, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen.

Milepælen anerkjennelsen representerer markerer en ny æra for Lofotlam og setter Lofoten på kartet som en leverandør av lammekjøtt i verdensklasse til det europeiske markedet.

Her regner man med at for europeiske turister som kommer til Lofoten, vil Lofotlam bli et etterspurt og foretrukket produkt. 

– Denne godkjenningen er et bevis på den unike kvaliteten produsentene i Lofoten leverer, og en stor seier for norsk landbruk og matproduksjon, fortsatte Pollestad.

Mange på vent

Lofotlam er en merkevare for hele Lofoten, og med internasjonal beskyttelse som en geografisk betegnelse vil det ifølge Norsk Mat få stor betydning for lokale bønder.

– Vi er utrolig stolte av våre 75 sauebønder som har arbeidet utrettelig med avl og dyrehelse, og leverer råvarer ypperste kvalitet, sier Gustav Karlsen fra produsentsammenslutningen bak Lofotlam.

– Dette er svært bærekraftig produksjon som baserer seg på unike og svært rike naturgitte beiteforutsetninger i bratte Lofot-fjell. Dette arbeidet har økt verdiskaping på lammekjøtt fra Lofoten, og den nye statusen bekrefter at dette er mat av unik kvalitet og opprinnelse,

Lofoten har nå to produkter med PGI-status. Fra før har Tørrfisk fra Lofoten samme status, og i tillegg har Fenalår fra Norge oppnådd europeisk beskyttelse tidligere. Begge disse satser aktivt på eksport til Italia

For å oppnå en PGI slik Lofotlam nå har fått, forutsettes at produktet har nasjonal beskyttelse først. I Norge har er det nå 34 ulike mat- og drikkeprodukter med denne statusen som nasjonale matskatter. ©