Europeiske Reiseforsikring melder om mange henvendelser fra kunder som planlegger neste års ferie. De vil vite hva forsikringen dekker dersom reisen ikke skulle gå etter planen. 

Reisen kan bli dyr

Vaksine-optimismen har slått inn, og mange ser for seg neste års ferie på en strand ved Middelhavet. Forsikringsselskapet er nå redd for at mange kan sitte igjen med det de i en pressemelding kaller «svarteper».

At flere av reiseoperatørene tilbyr rabatterte priser gjør ikke saken noe bedre, ifølge Europeiske.

– Vi må stikke fingeren i jorda og innse at sommeren 2021 neppe blir like normal som vi ønsker, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

– For er det rødt lys i myndighetenes reisekart bør du gjøre som i trafikken – vente på grønt. Det er risikabelt å bestille en reise nå, mener han.

Han understreker samtidig at han i likhet med tusenvis av andre nordmenn krysser fingrene for en optimal effekt av Corona-vaksinen og håper at situasjonen normaliserer seg så fort som mulig. Samtidig sier han at det er UDs reiseråd som danner grunnlaget for reisekartet. De gule og røde lysene viser hvor reiseforsikringen er gyldig og ikke.

– Lar du deg friste til å kjøpe en reise til et land eller område som er rødt, risikerer du å bli sittende igjen med regningen for en tur man aldri får reist på, fortsetter Handeland.

Regelen er fortsatt slik at er det rødt ved avreise får du verken gyldig forsikring på reisen eller erstattet avbestillings-kostnader. Dette kan ifølge Handeland fort dreie seg om titusenvis av kroner, «og noen ganger mer».

De store er ganske trygge

For å bøte på usikkerheten har flere av turoperatørene opprettet garantiordninger om du blir Corona-rammet. Apollo har laget en «trygghetspakke». Den inkluderer blant annet gebyrfri ombooking, som betyr at det ikke koster noe å endre reisen til et annet hotell eller reisemål.

De har også et såkalt åpent kjøp på neste sommers reiser, som betyr at du kan ombestemme deg eller avbestille reisen kostnadsfritt inntil 60 dager før avreise. Denne ordningen gjelder alle pakkereiser med charterfly og nye bestillinger. 

Turgiganten TUI og Norges største charterselskap Ving har lignende ordninger.

Handeland understreker at selv om du som forbruker stiller sterkere ved kjøp av pakkereiser, enn om man bestiller flyreiser og overnattinger i egen regi, gjelder det å ikke blande kortene, mener han.

– I forhold til Reisegarantifondet må du som reisende skille mellom en konkurs og et reiseråd, forklarer han.

– Gjennom fondet kan du få hjelp dersom en pakkereise-arrangør som er medlem går konkurs, men det erstatter ikke reiser som ikke kan gjennomføres fordi destinasjonen er rød i reisekartet.

Samtidig har Europeiske erfart at de store, seriøse pakkereise-selskapene er gode til å flytte på eller refundere reiser som ikke kan gjennomføres som følge av nye reiseråd. 

– Likevel anbefaler vi at du som reisende tenker deg nøye om før du betaler for en reise til et rødt område, og ikke minst setter deg godt inn i reise-operatørenes ulike trygghets-ordningene, konkluderer han overfor Way2Go. ©