Undersøkelsen er gjennomført av InFact for boligutleie-plattformen Landfolk, og viser at viktige faktorer også er vakre omgivelser og høy komfort. 

Vakker natur

– Vi ser en ny trend der yngre leietakere er mer opptatt av design og innredning ved hytteleie, sier Johanne Rosness i Landfolk i en pressemelding.

I den landsdekkende undersøkelsen gir over 1500 nordmenn et innblikk i sine vaner og preferanser når det gjelder leie av hytter. Den levner liten tvil om hvor nordmenn flest ønsker å leie sin neste hytte: 31,7 prosent, eller nærmere én av tre hytteleiere, oppgir at de foretrekker sjønære omgivelser ved hytteleie. 

Det er særlig kvinner som i stor grad foretrekker sjø og strandliv og sjø (37,1 prosent) ved hytteleie. Hovedvekten av menn vil leie hytte på vinterstid, med nærhet til enten langrennsløyper eller alpinbakker (36,1 prosent).

Men uansett alder, kjønn eller bosted viser undersøkelsen at flott beliggenhet i vakker natur er det viktigste kravet til leieobjektet. Hele 43 prosent av respondentene oppgir dette som «helt avgjørende» ved hytteleie. 

Design og trivsel

– Nordmenn leier oftest hytter med utgangspunkt i en aktivitet, enten de vil ligge på en strand og drive med sjøaktiviteter, eller de vil hygge seg i alpinbakker eller på turstier i fjellet, sier Johanne Rosness i Landfolk.

– Samtidig er det vesentlig med en spektakulær utsikt og følelsen av at du er nær naturen. At hytta ligger i vakker natur er viktigere jo eldre leietakeren er, understreker hun.

Komfort samt praktiske løsninger er to andre viktige faktorer. 

– God service ved utleie følger som en tredje faktor, sier Rosness.

Samtidig viser undersøkelsen en ny trend i svarene: Yngre leietakere under 30 år er mer opptatt av design, personlig innredning og trivsel enn eldre leietakerne. 

– Dette er en side av leiemarkedet som vi kjenner oss igjen i, og som vitner om en ny generasjon leietakere med et noe annet fokus, sier Rosness.

Trygghet og god service

Ellers viser undersøkelsen at nordmenn flest er glade i hyttelivet, selv om man ikke eier en hytte selv. Hele 76,2 prosent, eller tre av fire nordmenn, oppgir at de har leid hytte i Norge eller i utlandet de siste ti årene.

Når det kommer til hyppighet viser undersøkelsen at 41 prosent av respondentene har leid hytte opp til fire ganger de siste ti årene. 19,4 prosent oppgir at de har leid hytte opp til ti ganger, mens nær 16 prosent har leid hytter mer enn ti ganger i samme periode. 

Undersøkelsen sier også noe om hvilke kanaler og plattformer nordmenn søker opp og leier hyttene på. De fleste oppgir at de leier direkte fra privat eier (17,8 prosent), tett fulgt av leie igjennom Finn.no (17,7 prosent). 

Airbnb inntar tredjeplass, med 13,4 prosent. Rundt 4,4 prosent foretrekker å leie direkte fra et destinasjonsselskap. 

– Stadig flere vektlegger trygghet, ryddighet og god service under hele leieprosessen. Det er viktig for mange å vite hva de får for pengene, og at det ikke ligger overraskelser som skjulte kostnader i leieforholdet. Undersøkelsen viser at spesielt kvinner og personer over 65 år er veldig opptatt av dette, avslutter Johanne Rosness.

Litt om undersøkelsen

* 76,2 prosent av nordmenn har selv leid hytte eller deltatt på hyttetur i leid hytte de siste 10 årene, altså tre av fire personer over 18 år.
* 57 prosent av disse har kun leid i Norge
* 9 prosent av disse har kun leid i utlandet
* Sørlendinger leier mest hytte, der har 78,5 prosent leid hytte de siste 10 år.
* I Oslo er det færrest hytteleiere (72,8 prosent). Det er også her eierskapet på hytter er tettest.
* Gruppen 30-44 år leier mest: 19,6 prosent, eller 1 av 5 i målgruppen, har leid hytte mer enn 10 ganger de de siste ti årene.
* Vestlendinger leier hyppigst, 17,1 prosent oppgir at de har leid hytte mer enn 10 ganger de siste 10 årene.
* Nærhet til sjø/hav er den mest populære beliggenheten for hytteleiere (31,7 prosent), deretter tilgang til langrennsløyper og alpinbakker. 
* 10 prosent vil helst leie hytter langt fra bebyggelse eller vei. Langt flere kvinner enn menn vil leie hytte ved sjøen (37 prosent mot 26 prosent).
* Nærhet til vakker natur er helt avgjørende for de fleste norske hytteleiere, og klart viktigst for kvinner. Dette blir viktigere jo eldre man er. Vakker natur er viktigst for dem som kommer fra Oslo, og minst viktig for trøndere.
* Personer under 30 år og kvinner er mest opptatt av design, innredning og trivsel i leieobjektet.
* De yngste under 30 år er mer interessert i å leie ved jaktterreng enn øvrige aldersgrupper.
* Sjø/strand er mest populært hos + 65 åringer fra Nord-Norge, men også den mest populære aktiviteten i alle aldersgrupper og alle regioner.
* Alpinanlegg er mest populært blant 30- til 44-åringer. Mest populært blant vestlendinger, tett etterfulgt av folk fra Oslo
* Langrenn: 45-64 år, sørlendinger
* Vandring og sykkel: +65, nordlendinger
* Jakt: 18-29 år, trøndere
* Hytte langt fra bebyggelse og vei: 18-29 år, nordlendinger. ©