Francoise Bornet ble foreviget av fotojournalisten Robert Doisneau. Bildet der hun kysser kjæresten sin foran rådhuset i Paris i 1950 ble verdensberømt og en stor kommersiell suksess på 1980-tallet.

Original kopi

«Kysset ved rådhuset» har blitt stående som et symbol på Paris som kjærlighetens by. Postkort med motivet ble solgt i hopetall, og i 1986 kom det i plakatstørrelse og solgte i ytterligere flere hundre tusen eksemplarer.

Det førte imidlertid også til en juridisk krangel etter at andre par hevdet å være personene på bildet. I over fire tiår var det nemlig en godt bevart hemmelighet hvem det kyssende paret var – inntil Bornet sto fram nettopp for å imøtegå all tvil.

For å bevise at historien hennes var sann og at hun var kvinnen på bildet, produserte Bornet en original kopi av bildet signert av Doisneau selv.

Bildet på auksjon

Da det ble ble kjent at det var Bornet og hennes ekspartner Jacques Carteaud som kysset hverandre tilsynelatende flyktig i menneskevrimmelen, måtte Doisneau samtidig innrømme at det ikke var et lykkelig blinkskudd, men et planlagt bilde, tatt for magasinet Life. 

Temaet var «elskende i Paris».

– Han tok fem-seks positurer. Det tok rundt en halv dag, fortalte Bornet.

Den daværende kunststudenten ble oppdaget av Doisneau da hun gikk forbi ham sammen med kjæresten og medstudenten Carteaud. Da kysset de hverandre naturlig og uoppfordret, men ikke foran rådhuset. Fotografen ba dem gjenta kysset flere steder i byen.

Noen dager senere fikk Bornet originalen som et minne fra fotografen. I 2005 solgte hun bildet på auksjon for 155 000 euro, som den gangen tilsvarte rundt 1,25 millioner kroner. ©
Kilde: BBC