Det faktum at vi har blant verdens beste reiseforsikrings-ordninger gjør at forventningen til hva som dekkes er stor – og terskelen for å melde inn saker er lav. Ofte er det bare fantasien som setter grenser for hva reisende sender inn til forsikringsselskapene.

På sommerstid topper det seg seg i antallet skadesaker, også av det mer kuriøse og elleville slaget.

– Selv i Norge kan «alt» skje, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige, som kan fortelle om flere «eventyrlige» skademeldinger og forklaringer på hvorfor det gikk som det gikk.

– En kunde ville avbestille ferien fordi nyhetene hadde meldt at stedet han skulle til forlangte at alle måtte gå med ansiktsmaske, noe kunden ikke ønsket, forteller Voll.

En annen var så uheldig å miste en oppblåsbar flamingo på havet.

I tillegg er det ifølge Voll hver sommer noen som prøver å få dekket skjønnhets-operasjoner etter å ha «gått på trynet» og skadet seg.

– Ofte er det drømmen om en penere nese eller større bryster som lokker dem ut i tvilsomme innmeldinger, sier Voll.

Gjensidige mottar også flere saker der kunder vil ha erstatning fordi hotellet ligger for langt unna strand og sjø, eller mangler basseng.

Noen mener det var for varmt eller for kaldt. En kunde ville ha deler av ferien dekket av Gjensidige på grunn av støyende barn ved bassenget. Han mente det ødela ferien hans.

Den mest klassiske feilen er likevel at mange bestiller tur med feil avreise- eller hjemreisedato.

Her er noen av de mer kuriøse innmeldte sakene hos Gjensidige

* En kvinne ble frastjålet en skulderveske ved at tyven klippet av snora, som hang igjen over skuldra. Hun merket ingen ting, inntil hun skulle hente noe i den.

* En person hadde betalt Syden-tur tett opptil avreise, da vedkommende fikk beskjed gjennom nyhetene at alle på reisemålet måtte bruke munnbind under hele ferieoppholdet. Det ville han ikke ha noe av og avbestilte prompte.

* En hund skal ha spist et par Gucci-briller. «Det gikk bra med hunden», står det blant annet i skademeldingen.

* Et vepsebol inne i et Womanizer leketøy (for voksne) skal ha gjort det ubrukelig. Det vedkommende skademelder ikke visste er at skadeverk utført av insekter ikke dekkes.

* En laksefisker søkte erstatning for en fisketur, der leie av hytte og fiskerett inngikk, fordi det var for mye vann i elva og at han dermed ikke fikk fangst. Merk: Noen melder også inn lignende krav når vannstanden har vært for lav.

* En diger oppblåsbar flamingo var fartøyet til en brygge, men var plutselig søkk vekk. Eieren mente noen hadde lekt med tauet den var festet ned, og at den deretter ble ført ut på havet med vinden og forsvant. Det ble søkt etter flamingoen i hele området uten hell, og eier regner med den hadde «fløyet» – for alltid.

* En ferierende meldte inn skade på en trillekoffert, der håndtaket var ødelagt og vedkommende «måtte gå krokbøyd hele veien til hotellet».

* Under et ferieopphold i et rekkehus var det bråk fra løshunder til alle døgnets tider, og katter som kom inn i huset som det passet dem. Det endte med at familien måtte leie seg hus et annet sted. Familien søkte erstatning om «dobbeltbooking», men ifølge Gjensidige er dette en sak mellom leier og utleier (bookingselskap).

* En gjenganger er alle dem som søker erstatning for innholdet i sin forsvunne koffert. Når Gjensidige har forsøkt å rekonstruere et av forholdene med en koffert av moderat størrelse måtte det flere kofferter til av stor størrelse for å få plass til alt som var tapt.

* En familie kjøpte fergebillett mellom Danmark og Norge, men feil vei. Midt i sommerrushet var var det fullt, og de kom ikke med. De måtte kjøpe ny billett til en senere avgang, og mente Gjensidige måtte dekke dette.

Den gang ei. ©