ECDCs  smittekart danner grunnlaget for beslutningene som gjøres i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) skal fredag oppdatere sitt smittekart. De gjør imidlertid sin egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at deres kart samsvarer med ECDCs.

OPPDATERT: ECDCs smittekart per 8. juli.

Endret status

Mandag denne uka åpnet store deler av Europa opp for reiselystne nordmenn. En rekke land ble markert som grønt, noe som betyr at man kan reise fritt uten å tenke på karantene.

Det er imidlertid et krav om å fylle ut et skjema og teste seg på grensen ved ankomst. Dette gjelder riktignok ikke for fullvaksinerte eller folk som har vært smittet de siste seks månedene.

Torsdag oppdaterte ECDC smittevernkartet sitt, noe som gir en pekepinn på hva FHI vil beslutte fredag.

Den populære greske øya Kreta var blant områdene som ble markert som grønt forrige uke, men øya har fått endret status til oransje på ECDCs oppdaterte smittevernkart.

Selv om det fra denne uken var mulig å reise på ferie, har regjeringen understreket at smittesituasjonen kan endre seg raskt, og at dette er noe folk må være forberedt på. Dermed kan nordmenn som har reist til Kreta på ferie risikere å måtte sitte i karantene når de reiser hjem til Norge likevel.

Ingen store endringer

– Smittesituasjonen kan endre seg fort, og det kan komme andre typer restriksjoner på vei hjem, sa kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet til NTB forrige uke.

Samtidig er flere regioner i Norge å regne som oransje soner, ifølge smittekartet. Forrige uke gjaldt det kun Agder, men nå er også Trøndelag og Troms og Finnmark omfattet. Endringene kan få konsekvenser for turister som ønsker å reise til Norge.

Det er også noen endringer i nabolandene våre. I Finland går hovedstaden Helsingfors og hovedstadsregionen fra grønt til oransje. Svenske Småland, Gotland og Öland var oransje forrige uke, men blir nå grønt. Det samme gjør Latvia.

Det er for øvrig ikke veldig store endringer på Europa-kartet. Portugal og store deler av Spania har endret farge fra oransje til rødt, men det utgjør ingen vesentlig forskjell for nordmenn siden man uansett måtte i karantene ved innreise til Norge hvis man ikke har vaksinesertifikat. 

Om smittekartet

Grønne land
Dersom man reiser fra et grønt land til Norge, slipper man innreisekarantene. Man må imidlertid fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste seg på grensen ved ankomst.

Oransje land
Reisende fra oransje land har samme regler som reisende fra røde land. Det kan imidlertid bli aktuelt å innføre egne krav for oransje land senere.

Røde land
Det er begrenset hvem som har rett til å reise inn i Norge. De som har rett til å komme inn i Norge må ha attest på negativ test før innreise, fylle ut innreiseregistreringsskjema, teste seg på grensen ved ankomst, og de må i innreisekarantene.
* Fargene stammer fra EUs fargekart og sier noe om smittesituasjonen.
* Fra mandag 5. juli ble en rekke europeiske land grønne for nordmenn på bakgrunn av EUs fargekart over smittetrykket i de ulike landene.
* Fredag skal Folkehelseinstituttet (FHI) gjøre en ny vurdering av de norske reisereglene. De gjør imidlertid en egen vurdering av de europeiske smittetallene, og det er dermed ikke gitt at FHIs og ECDCs vurderinger er identiske.
* Reglene over gjelder personer uten vaksinesertifikat. ©