De siste årene har feriefiske opplevd en voldsom vekst, noe som har ført til flere tiltak fra myndighetenes side – blant annet såkalt «bag limit» – for å regulere og begrense uttaket. Noen tar imidlertid sjansen på å ta med seg mer enn den tillatte fiskekvoten. 

Det kan få til dels alvorlige konsekvenser. Nylig ble to biler med polakker stanset ved grensestasjonen på Kivilompolo på grensen til Finland lastet med nesten 250 kilo fiskefilet.

I den første bilen, som ble stanset i utreisekontrollen på Kivilompolo grensestasjon sør for Kautokeino ved 14-tiden torsdag ettermiddag, fant politiet 99 kilo fisk. Det kvalifiserte til et forelegg på 42 000 kroner. Forelegget ble vedtatt og betalt og de tre kunne forlate Norge.

Fire timer senere ble nok en bil stanset. Også i denne bilen ble tre polakker bøtelagt med i alt 47 000 kroner for 147,5 kilo fiskefilet.

– Fisken er beslaglagt. Bøtene ble vedtatt og betalt og alle seks kunne reise videre, forteller operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Reglene sier at man kan ta med seg ti kilo fisk eller fiskevarer fra eget fiske når de reiser ut av Norge. Dersom man har fisket i regi av en registrert fiskevirksomhet, er utførselskvoten maksimalt 20 kilo fisk eller fiskevarer, forutsatt at det organiserte fisket kan dokumenteres.

Disse reglene gjelder både for nordmenn og utlendinger. ©