Vedkommende ble bøtelagt 20 000 kroner for å ha tatt med seg inn en McDonald’s McMuffin frokostmeny med egg og biffpølse samt en croissant med skinke uten å oppgi det. Det kan med andre ord koste deg dyrt om du ikke setter deg inn i enkelte lands regler for innførsel av matvarer.

FANT MATEN: Detektorhund Zinta med fører på Darwin flyplass.

Ingen sympati

Australia har strenge lover om hva som kan og ikke kan tas med inn i landet. Landet har også utstedt et varsel og etablert sikkerhetssoner på internasjonale flyplasser for å overvåke spredningen av munn- og klovsyke (MKS).

Frokost-måltidet ble oppdaget av Zinta, en såkalt detektorhund som reagerte på passasjerens ryggsekk.

– Dette må være det dyreste Mækkern-måltidet denne passasjeren noensinne har hatt. Boten er dobbelt så høy som en flybillett til Bali, sier ministeren for landbruk, fiskeri og skogbruk Murray Watt i en uttalelse.

Han har samtidig ingen sympati for folk som velger å ikke adlyde Australias strenge såkalte biosikkerhetstiltak. Flere saker som denne viser at sjansen for å bli tatt er stor, sier Watt.

– Australia er MKS-fritt, og vi ønsker at det skal forbli slik, understreker ministeren.

Zinta er ifølge Watt plassert på Darwin flyplass som en del av myndighetenes nye og strenge biosikkerhetsforsvar. Han sier det flott å se at hunden allerede bidrar til å holde landet trygt.

Dyrt i USA

Australia krever at reisende oppgir såkalte «risiko»-matvarer før de kommer inn i landet. Det inkluderer ost, honning og nøtter, animalske produkter og plantemateriale.

«Noen varer du kjøper i utlandet kan være bærere av en rekke eksotiske skadedyr og sykdommer. Disse kan skade miljøet og næringene våre», står det blant annet i instruksen for de som reiser inn i landet.

Videre står det at du må «unngå å kjøpe gaver og suvenirer som utgjør en risiko for Australia. Vær også oppmerksom på at noen gjenstander du tok med deg på turen kan bli forurenset. Sørg for at de er tillatt før du tar det med tilbake».

Ulike land har ulike regler når det gjelder hva som er lov og hva som ikke er tillatt. I USA er reisende pålagt å deklarere alle matvarer, og unnlatelse av å gjøre det kan resultere i en bot på opptil 100 000 kroner, ifølge U.S. Customs and Border Protection. 

Kjøtt, melk, egg og fjærfe er generelt forbudt eller begrenset. ©