Det kinesiske vaksinepasset viser folks vaksinasjonsstatus samt eventuelle relevante testresultater, ifølge Singapore-baserte The Straits Times. 

Sertifikatet blir tilgjengelig i den multifunksjonelle meldings-, sosial- og betalings-appen WeChat, men kan også utstedes i papirformat.

WeChat, omtalt som «super-appen for allting» på grunn av dens mange funksjoner, har mer enn én milliard brukere. Den er for øvrig også til dels sterkt kritisert, fordi den i tillegg blir brukt til masseovervåking. 

Den har likevel vist seg uhyre funksjonell på en rekke andre områder, og nå altså i vaksinepass-sammenheng.

– Pandemien er her fremdeles, men verdensøkonomien må restartes, og samhandling mellom mennesker må fortsette uten forsinkelser, sier talsmann Zhao Lijian til The Straits Times.

Vaksinepasset blir først tatt i bruk mellom det kinesiske fastlandet og Hong Kong og Macao, skriver den engelskspråklige kinesiske avisen Global Times.

Det vil eliminere behovet for karantene ved ankomst.

En «endelig suksess» for bruk av vaksinepasset avhenger av i hvilken grad det blir anerkjent av andre nasjoner. Ifølge The Strait Times er det ikke klart hvilke andre land som er i samtaler med Beijing om å godta sertifikatet.

Les om vaksine-pass i Europa HER!

For tiden tillater Kina utenlandske statsborgere med gyldig oppholdstillatelse og visum å komme inn. Det kreves at de fullfører både en PCR- og antistoff-test før flyturen og karantene i minst 14 dager etter ankomst.

Kina er et av flere landet som nå utforsker konseptet vaksinepass som et middel for å dra igang internasjonal reisebransje. Flere land er klare til å utstede slike sertifikater til borgerne mens andre, inkludert Island, Seychellene og Georgia, har åpnet sine grenser for fullvaksinerte turister.

Flere flyselskaper ønsker i tillegg å utforske International Air Transport Association (IATA) sin reise-app, som også kan bli et globalt anerkjent vaksinepass. Av selskaper som nå vurderer bruk av sertifikatet – i tillegg til Singapore Airlines som har startet testiflyvninger med det – er Etihad Airways, Emirates, Air New Zealand og Qantas. ©